ΟΝΟΜΑ  : Φώτης Καλαντζής

ΙΔΙΟΤΗΤΑ : Ελεύθερος Επαγγελματίας

ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ : Καρπενήσι

ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ : Μεγάλο Χωριό

Μια πολύ όμορφη κουβέντα, γεμάτη με την οικία αίσθηση φιλοξενίας που δημιουργεί ο Φώτης. Η βόλτα με τα άλογα μέσα στην μαγευτική κοιλάδα της Ποταμιάς, που ακολούθησε, είχε ακριβώς την ίδια αίσθηση, σαν να γνωρίζεις αυτά τα πλάσματα καιρό…

ΕΠ. Φώτη εδώ και χρόνια είσαι ένας από τους ‘οικοδεσπότες’ του Μεγάλου Χωριού, αφού και δραστηριοποίησε στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού. Ποια είναι η δική σου φιλοσοφία λοιπόν για την φιλοξενία του χωριού;

ΦΚ. Φιλοξενία… μια λέξη κλειδί με πάρα πολύ δύναμη, που όταν την διαχειρίζεσαι σωστά, μόνο θετικά μπορείς να αποσπάσεις και οφείλω να ομολογήσω ότι το Μεγάλο Χωριό είναι όντως πολύ φιλόξενο, όχι μόνο οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη περιοχή, αλλά και οι άνθρωποι που ζουν εδώ. Πολλοί επισκέπτες σε συζητήσεις μας, έχουν αναφερθεί στο πόσο τους έχουν κάνει εντύπωση οι σωστές παροχές των επιχειρήσεων, η φιλοξενία και προθυμία των ανθρώπων του χωριού. Το στοιχείο αυτό υπάρχει ασφαλώς σε όλα τα χωριά της Ευρυτανίας και σίγουρα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην απόφαση του επισκέπτη να προτιμήσει την Ευρυτανία όχι για προορισμό της μιας φοράς, αλλά για πολλές περισσότερες.

ΕΠ. ‘Το Παραμύθι’ είναι ένα γνωστό και αγαπημένο στέκι πολλών εδώ και δεκαετίες. Πρόσφατα όμως δημιούργησες το ‘Natfil’ που ξεκίνησε από μια άλλη μεγάλη σου αγάπη. Πες μας δυο λόγια σχετικά.

ΦΚ. Μεγαλώνοντας στο Μεγάλο Χωριό και βλέποντας την ανάπτυξη που υπήρχε στον τόπο μας, ένιωσα ότι κάτι έλειπε από το χωριό μου. Έτσι άνοιξα το Café-Bar ‘Το Παραμύθι’ την άνοιξη του 2003 και με τη δική μου αγάπη και του κόσμου μετράει τώρα 18 χρόνια λειτουργίας. Ένας χώρος, που όπως λένε και οι πελάτες μας, είναι πανέμορφος, παραμυθένιος, με πολύ ζεστή ατμόσφαιρα και απόλυτα ταιριαστός και εναρμονισμένος στο χωριό. ‘Το Παραμύθι’ έχει χαρακτηριστεί για τα σπιτικά του γλυκά, την καλή μουσική, τον υπέροχο στολισμό σε κάθε περίοδο διακοπών και έχει βάλει το ‘λιθαράκι’ του στη νυχτερινή διασκέδαση του χωριού πραγματοποιώντας διάφορα event  όλο το χρόνο.

Πρόσφατα όμως στις αρχές του 2020 ξεκίνησα παράλληλα και μια ακόμη δραστηριότητα, μια ακόμη αγάπη που έχει σχέση με άλογα και ακούει στο όνομα ‘Νatfil Ηorseriding’. Μια δραστηριότητα που είχα ξανά κάνει στο παρελθόν, αγάπησα και πάντα ήθελα να ασχοληθώ ξανά. Το ‘Νatfil Ηorseriding’ είναι ένα ιππικό κέντρο ελεύθερης ιππασίας όπου επισκέπτες και ντόπιοι έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα άλογα, την φύση και το μαγευτικό τοπίο του Μεγάλου Χωριού. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία αυτή κάνοντας μια βόλτα στο δάσος – υπό την συνοδεία οδηγού πάντοτε- παίρνοντας μαζί τους όμορφες εικόνες και αναμνήσεις.

Μια από τις μαγικές βραδιές… ξεκινάει χειμώνα – καλοκαίρι, στο ‘Παραμύθι’

ΕΠ. Τι το μοναδικό έχει μια βόλτα με τα άλογα στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού;

ΦΚ. Η διαδρομή που έχει επιλεχθεί είναι μια εύκολη διαδρομή για τον αναβάτη, ακόμη και αν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει σε άλογο. Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, προσαρμοσμένο για κάθε αναβάτη έρχεται σε επαφή με το άλογο και την φύση, με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο διασχίζοντας το δάσος, τον Καρπενησιώτη ποταμό, πανέμορφα μονοπάτια με φόντο την Καλιακούδα, την Χελιδόνα και το Βελούχι και όμορφες εναλλαγές τοπίων αναλόγως την εποχή που γίνεται.

ΕΠ. Τι έχεις αποκομίσει από την εμπειρία των επισκεπτών και την επαφή τους με τα άλογα;

ΦΚ. Κάθε φορά που αντικρίζω τα βλέμματα των επισκεπτών στο τέλος της βόλτας και ακούγοντας τα σχόλια και τον ενθουσιασμό τους νιώθω ότι τους προσφέρω κάτι ξεχωριστά όμορφο. Αυτό και μόνο μου δίνει ευχαρίστηση και καταλαβαίνω πόσο ανάγκη έχει ο άνθρωπος να ζήσει τέτοιου είδους δραστηριότητες με τα όμορφα αυτά ζώα. Βλέπω την προσπάθεια και τον κόπο μου να εξελίσσεται και μαζί με αυτό και γω, πάντα ψάχνω τρόπους να βελτιώνομαι και να μπορώ να προσφέρω κάτι αληθινά μοναδικό στον καθένα.

Βόλτα στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη με φόντο το Βελούχι

ΕΠ. Εκτός από την έφιππη βόλτα με φόντο το Βελούχι, ποιες άλλες υπηρεσίες και εμπειρίες προσφέρει σε έναν επισκέπτη το ‘Natfil’;

ΦΚ. Τον χώρο μας μπορεί να τον επισκεφθεί ο καθένας που θέλει να γνωρίσει το άλογο και να μάθει σχετικά πράγματα σχετικά με τα άλογα και την ιππασία, όπως η φροντίδα και περιποίηση, καθώς και βασικές αρχές ιππασίας,  ώστε να μπορεί να το απολαύσει και να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με το άλογο.  

ΕΠ. Βρισκόμαστε σε μια κομβική φάση στον τουρισμό μετά το άνοιγμα της εστίασης. Θα μπορούσε αυτή η περίοδος να γίνει η αφετηρία στο να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στο τουριστικό προϊόν της περιοχής και ποιες κατά την άποψή σου θα μπορούσαν να είναι αυτές;

ΦΚ. Όντως η κατάσταση της εποχής μας, έχει επιφέρει πολλά εμπόδια σε αρκετές επιχειρήσεις. Η Ευρυτανία ‘ζώντας’ εδώ και χρόνια από τον τουρισμό, με την όλη κατάσταση της πανδημίας να έχει επιφέρει μεγάλα προβλήματα και το άνοιγμα της εστίασης γίνεται με πολλές ελπίδες για κάτι καλύτερο και τους εργαζομένους να είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Εννοείται ότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά τίποτα δεν είναι επαρκές χωρίς επιπλέον βοήθεια. Η τουριστική προβολή του τόπου μας από τους υπεύθυνους θα πρέπει να είναι μελετημένη και στενευμένη ώστε να έχουμε τα καλυτέρα δυνατά αποτελέσματα. Οι προσπάθειες που γίνονται είναι καθαρά ιδιωτικές και θα ήταν πολύ πιο αποδοτικές αν γίνονταν ομαδικές και συλλογικές με την βοήθεια τοπικών αρχών και την προσφορά όλων. Ως υπεύθυνοι παροχής υπηρεσιών όπου έχουμε την πρώτη επαφή με τον πελάτη και ακούμε πάντα πρώτοι τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά σχόλια που αφήνουν οι πελάτες, πιστεύω πως θα πρέπει να μπορούμε να μεταφέρουμε τις γνώμες και απόψεις των επισκεπτών και να βρίσκουμε λύση σε αυτά, πάντα με καλή πρόθεση και θετική ενέργεια. Αυτό θα επιτευχθεί με την επιρροή και την βοήθεια που έχουν και μπορούν να προσφέρουν οι τοπικές αρχές και όλοι μας για να υπάρξει η βελτίωση και η εξέλιξη στον τόπο μας.