Όνομα: Κώστας Καλαμίδας
Ιδιότητα: Μουσικός
Τόπος διαμονής: Καρπενήσι
Τόπος καταγωγής: Κέδρα Ευρυτανίας

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τον κ. Κώστα Καλαμίδα τον γνωρίσαμε πολύ πριν πούμε το ‘χάρηκα’ και πιθανά το ίδιο να πιστεύουν και οι χιλιάδες διαδυκτιακοί φίλοι του. Η μουσική και οι εκατοντάδες φωτογραφίες του από κάθε γωνιά της Ευρυτανίας, κάθε εποχή του χρόνου, είναι η αιτία γι’ αυτή την ιδιότυπη οικειότητα που νομίζεις ότι τον γνωρίζεις. Ένα γλέντι, μια χαρά, μια γιορτή που συνοδεύεται από το κλαρίνο και το βιολί του, μια φωτογραφία από το χωριό, από το πατρογονικό σπίτι, την παλιά γειτονιά, πρόσωπα και στιγμές από το παρελθόν, εικόνες από τον άγνωστο, αλλά και ξεχασμένο τόπο μας και τόσα πολλά άλλα τοπία από τον τόπο μας, μας συστήνουν τον κόσμο του…

ΕΠ. κ. Καλαμίδα είστε μουσικός και θα λέγαμε γενικότερα μια καλλιτεχνική φύση. Πείτε μας δυο λόγια για την πορεία σας έως σήμερα.
ΚΚ. Γεννήθηκα στα Κέδρα όπου έζησα έως τα 25 μου χρόνια. Κατάγομαι από μουσική οικογένεια και ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική από τα 13 ως αυτοδίδαχτος μουσικός. Με το πρώτο όργανο που ασχολήθηκα ήταν το βιολί και αργότερα ασχολήθηκα και με το κλαρίνο όπου πήγα και σε σχολή στα Τρίκαλα. Μένω στο Καρπενήσι 23 χρόνια όπου και συνέχισα να ασχολούμαι με τη μουσική επαγγελματικά.

ΕΠ. Ως ερασιτέχνης φωτογράφος μας «ταξιδεύετε» σε κάθε γωνιά της Ευρυτανίας. Πως ξεκίνησε για σας αυτό το φωτογραφικό ταξίδι;
ΚΚ. Μου άρεσε πάντα η φωτογραφία. Στα 18 απέκτησα την πρώτη μου μηχανή. Στην αρχή φωτογράφιζα τα μέρη όπου πήγαινα για δουλειά ως μουσικός. Στη συνέχεια φωτογράφιζα τα μέρη που πήγαινα για περιπάτους και εκδρομές. Τώρα απολαμβάνω να πηγαίνω σε μέρη αποκλειστικά να τα φωτογραφίζω. Ταυτόχρονα παρακολουθούσα και σεμινάρια στο διαδίκτυο για να μάθω να φωτογραφίζω σωστά. Φυσικά σε αυτό μου το «χόμπυ», της φωτογραφίας, με βοήθησε ένας χωριανός μου και πολύ καλός φίλος, ο αείμνηστος, Ηρακλής Κοτούλας από τον Καναδά, ο οποίος μου έκανε δώρο μια πολύ καλή μηχανή και με οδήγησε στο να θέλω να μάθω και άλλες πληροφορίες για τον κόσμο της φωτογραφίας. Κάπως έτσι η φωτογραφία έγινε καθημερινή μου συνήθεια!

ΕΠ. Ποιο σημείο της Ευρυτανίας ξεχωρίζετε μέσα από τον φακό σας και σας αρέσει περισσότερο να φωτογραφίζετε;
ΚΚ. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο ιδιαίτερο μέρος. Η Ευρυτανία είναι από τους νομούς που έχει πολλά και όμορφα μέρη να επισκεφθεί κανείς και να αποθανατίσει υπέροχα τοπία. Υπάρχουν πολλά χωριά με ποτάμια, βρύσες, βουνά, μύλους, δάση που σε κάθε εποχή του χρόνου αλλάζουν και σου χαρίζουν διαφορετικές και όμορφες εικόνες. Ακόμα και το περπάτημα στο δάσος με τη φωτογραφική στο χέρι αλλάζει τη διάθεση μου!
Οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι τα παλιά τα σπίτια και οι εκκλησίες έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά. Η Ευρυτανία έχει πάρα πολλές εκκλησίες που βρίσκονται διάσπαρτες ακόμα και σε μέρη που δεν πηγαίνει δρόμος. Εκείνες λοιπόν οι εκκλησίες ξεπηδούν μέσα στο δάσος και με προκαλούν να φωτογραφίσω την ομορφιά τους. Μακάρι να μπορούσα να τις φωτογραφίσω όλες κάποια στιγμή!

ΕΠ. Η σελίδα σας «Φωτογραφίες Ευρυτανίας by KKalamidas» είναι μια από τις πιο δημοφιλής σελίδες για την Ευρυτανία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνεται από φίλους της σελίδας;
ΚΚ. Οι φίλοι της σελίδας, μου στέλνουν πολλά μηνύματα δείχνοντας μου τον ενθουσιασμό τους. Πολλοί από αυτούς στις φωτογραφίες μου αναγνωρίζουν το χωριό τους, το σπίτι τους, τα χωράφια των γονιών τους και συγκινούνται πραγματικά. Ειδικά οι φίλοι μου από το εξωτερικό που έχουν χρόνια να έρθουν στην Ευρυτανία είναι πολύ διαχυτικοί και ανυπομονούν να τους στείλω κάποια πιο κοντινή φωτογραφία από κάτι δικό τους.

Θα ήθελα να αναφέρω επίσης πως κάποια στιγμή μου έτυχε να έχω φωτογραφίσει παππούδες, που τώρα πια δεν ζουν, να χορεύουν σε κάποια πανηγύρια όπου έπαιζα μουσική και να έχω στείλει αργότερα τις φωτογραφίες τους σε συγγενείς τους. Τα συναισθήματα απερίγραπτα!
Φυσικά με συγκινεί και με τιμά ιδιαίτερα το ότι ο κόσμος από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό όταν με συναντά μου μιλά για τη σελίδα και ας μην τους γνωρίζω προσωπικά. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ και αυτό πραγματικά μου δίνει χαρά να συνεχίζω να αναδεικνύω τα μέρη μας, που φυσικά είναι πολλές οι γωνιές της Ευρυτανίας που δεν έχω φωτογραφίσει ακόμα.

ΕΠ. Τι είναι η Ευρυτανία για εσάς;
ΚΚ. Η Ευρυτανία είναι ο τόπος που γεννήθηκα, που μεγάλωσα και έκανα οικογένεια. Είναι αυτή που μου έμαθε όσα γνωρίζω. Έχει αλλάξει αρκετά από τα νεανικά μου χρόνια αλλά οι ομορφιές τις υπάρχουν ακόμα. Είχα την τύχη με την δουλειά μου ως μουσικός να πηγαίνω σε πανηγύρια, γάμους και βαφτίσια και να γυρίσω πολλά μέρη της. Είδα ανθρώπους στις πιο ευτυχισμένες στιγμές τους να γλεντούν και να διασκεδάζουν. Η Ευρυτανία λοιπόν είναι όλη μου η Ζωή!

Εικόνες από την άγνωστη Ευρυτανία