Όνομα: Παναγιώτης Μακρής

Ιδιότητα:  Νέος Γεωργός, Ελαιουργός

Τόπος διαμονής: Άγιος Γεώργιος Ευρυτανίας

Τόπος καταγωγής: Άγιος Γεώργιος Ευρυτανίας

Κάθε εισαγωγή είναι περιττή στην περίπτωση του Παναγιώτη Μακρή. Χειμαρρώδης, αεικίνητος, διαρκώς σε εγρήγορση και διάθεση δημιουργικότητας και εξέλιξης. Ότι πραγματικά ο τόπος μας έχει ανάγκη για το αύριο.

ΕΠ. Συμμετείχες στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Δήμο Αγράφων. Τι αποκόμισες από τη συμμετοχή σου αυτή;

ΠΜ. Από τα μαθητικά μου χρόνια, συνήθιζα να συμμετέχω σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις , σεμινάρια και συνέδρια, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλούνται άνθρωποι με δυναμισμό, αγωνιστές στο αντικείμενο τους, να μας μιλήσουν και να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία τους. Απο που ξεκίνησαν, πως το κατάφεραν, τι να προσέξουμε που δε πρόσεξαν οι ίδιοι. Άρα το ενδιαφέρον και του συγκεκριμένου Συνεδρίου είναι η επαφή μου με τέτοιους Ανθρώπους, η γνωριμία μου μαζί τους και η ανταλλαγη ιδεών και απόψεων. Επιπλέον, ήταν σημαντικό οτι μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω προβλήματα και προβλέψεις για το Πρωτογενή Τομέα τον Δήμο Αγράφων και παράλληλα να εκφράσω κι εγώ στην Ομιλία μου, πως βλέπω τη κατάσταση από τη δική μου οπτική γωνία.

ΕΠ. Είσαι ένας από τους ελάχιστους νέους αγρότες της Ευρυτανίας, με μια πολύ σύγχρονη προσέγγιση για τη γεωργία και την επιχειρηματικότητα. Ποιο είναι το όραμα σου για την ανάπτυξη του κλάδου στον τόπο μας;

ΠΜ. Χαίρομαι πολύ που βγαίνει αυτή η εντύπωση προς τα έξω. Σπούδασα Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία. Παρακολούθησα δεκάδες σεμινάρια σχετικά με το ελαιόλαδο, τη μεταποίηση τοπικών προιόντων, τον αγροτουρισμό, το εξαγώγιμο προιόν και την εξαγωγική του διαδικασία, τη πράσινη επιχειρηματικότητα και άλλα, αρκετά  ώστε να μου ξυπνήσουν το συνάισθημα ότι ο τόπος μας, είναι ευλογημένος και έχει μόνο καλές προοπτικές να μας δώσει.  Το όραμά μου, για τον ελαιοκομικό κλάδο, είναι να αναπτυχθούν προιόντα, με ετικέτες, πιστοποιήσεις, ιστορία και ομάδες νέων παραγωγών πίσω από αυτά,  ώστε η προώθησή τους  να προωθεί και τη περιοχή. Η οικονομική αλυσίδα που θα προκύψει , θα ευνοήσει όλα τα επαγγέλματα της περιοχής και το ευχάριστο είναι ότι θα γεννηθούν ανάγκες και για καινούργια επαγγέλματα.

ΕΠ. Ελαιουργεία Μακρή 4η γενιάς. Πότε ξεκινάει η οικογένεια σου να δραστηριοποιείται στο χώρο και ποια είναι τα σημερινά δεδομένα στην επιχειρηματική της δραστηριότητα;

ΠΜ. Το 1952, Ο προπάππους μου Γεώργιος Μακρής , με τον Υιό του και Παππού μου, Παναγιώτη Μακρή,  ξεκίνησαν στον Άγιο Γεώργιο Ευρυτανίας, παραδοσιακό καφεπαντοπωλείον. Αργότερα ο πατέρας μου Βαγγέλης  και ο Θείος Δημήτρης, μεγαλώνοντας στην επιχείρηση , επεκτάθηκαν στις ζωοτροφές και στα υλικά οικοδομών. Είχαν τη στύριξη των συζήγων τους, δημιούργησαν πολύτεκνες οικογένειες. Αγόραζαν και επένδυαν στη δουλειά τους  εξοπλισμό, μηχανήματα και κτήρια. Μέχρι που το 1996 παράλληλα ίδρυσαν το Ελαιοτριβείο. Εγώ, καθώς γεννήθηκα το 1991,  εργάζομαι από μικρό παιδί κοντά στον πατέρα και το θείο και η Αγάπη μου για την ελιά, με κράτησε στο ελαιοτριβείο. Σήμερα το Ελαιοτριβείο είναι πλήρως εκσυγχρονισμένο, διαθέτει υπολογιστές και συστήματα αυτοματισμού για να ελένχεται η διαδικασία και η θερμοκρασία σε όλα τα σταδια παραγωγής ελαιολάδου, ώστε να έχουμε τον έλεγχο για τη μέγιστη ποιότητα του. Η ψυχρή έκθλιψη είναι η  προαπαιτούμενη διαδικασία για να πετύχουμε το στόχο μας στη ποιότητα.

ΕΠ. Δραστηριοποιείσαι επίσης και στο κομμάτι της συμβουλευτικής σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης. Πες μας σχετικά δυο λόγια.

ΠΜ. Η Agroteka,  Είναι ένα δίκτυο συνεργατών από το Αγρίνιο, τη Βόνιτσα, τον Αστακό και πλέον και τον Άγιο Γεώργιο Ευρυτανίας. Η ιδέα της συνεργασίας με την ομάδα γεωπόνων μελετητών  προέκυψε από την έλλειψη στη περιοχή μου,  μιας πηγής ενημέρωσης και καθοδήγησης για το Πρωτογενή Τομέα και τα επιδοτούμενα προγράμματα Νέων Αγροτών. Το 2018, εντάχθηκα Νέος Αγρότης και οι πληροφορίες που χρειαζόμουν για να πορευθώ, βρίσκονταν στο Αγρίνιο, στη Λαμία και σε άλλες πόλεις η στο διαδίκτυο. Έτσι σκέφτηκα να προσπαθήσω, με το γραφείο Agroteka Συμβουλευτική Ευρυτανίας. Είμαστε σε αρχικό στάδιο. Χρειαζόμαστε κατανόηση και εμπιστοσύνη από τη τοπική κοινωνία. Οι νέες ιδές και συνεργασίες θα μας βοηθήσουν, να βοηθήσουμε κι εμείς Αυτόν εδώ το τόπο αλλά κι εμάς τους ίδιους.

ΕΠ. Μεγαλωμένος στον Άγιο Γεώργιο Ευρυτανίας, η λίμνη Κρεμαστών δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την επιχειρηματική σου δράση. Πως διαμορφώνεται αυτή σήμερα και πως βλέπεις το μέλλον της αξιοποίησής της;

ΠΜ. Για καλή μου τύχη , οι γονείς μου, με έβαλαν να κάνω μπάνιο στη Λίμνη από Ενός έτους. Ο πατέρας μου, ήταν ο πρώτος στη λίμνη που ξεκίνησε θαλάσσιο ΣΚΙ και άλλες  δραστηριότητες του νερού. Και όταν ήρθε η ώρα, περίπου στα 15 μου χρόνια, ξεκίνησα κι εγώ τα πρώτα μου μαθήματα ΣΚΙ στο νερό. Η λίμνη με κέρδισε και δε μπόρεσα ποτέ να χάσω ευκαιρία να είμαι κοντά της με κάθε τρόπο. Μεγαλώνοντας , έκανα ψάρεμα και πάρτυ στη λίμνη. Φιλοξένησα ανθρώπους που με εκπαίδευσαν στο wakeboard, αγόρασα jetski και το μυαλό μου έψαχνε ιδέες και ευκαιρίες για να αξιοποιήσουμε αυτή τη περιοχή. Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα με 2 φουσκωτά σκάφη. Κάναμε δωρεάν περιήγηση τους επισκέπτες, μέσα στη λίμνη σε προκαθορισμένες διαδρομές. Επισκεπτόμασταν καθημερινά το Κάστρο Σιβίστας,τα στενά του Αχελώου  προς τη γέφυρα Τέμπλας, τα στενά του Αγραφιώτη με την Ιστορική γέφυρα Μανώλη και ή τα ανοιχτά της λίμνης στο Φράγμα Κρεμαστών και στη γέφυρα Επισκοπής. Καταγράψαμε τις απαιτήσεις και τα συναισθήματα των πανω από δύο χιλιάδων επισκεπτών , τις ανάγκες της λίμνης , των σκαφών αλλά και πάνω απόλα εμάς των ίδιων που εργαστήκαμε εκεί και πλέον είμαι σίγουρος για την προοπτική ανάπτυξης που έχει η Λίμνη Κρεμαστών.

‘Το όραμά μου, για τον ελαιοκομικό κλάδο, είναι να αναπτυχθούν προιόντα, με ετικέτες, πιστοποιήσεις, ιστορία και ομάδες νέων παραγωγών’
Η οικογένεια Μακρή στο Ελαιοτριβείο