Όνομα: Στέφανος Βασιλόπουλος

Ιδιότητα: Ιδιοκτήτης εργαστηρίου παραδοσιακών πιτών ‘Μουζίλο’’

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Τόπος καταγωγής: Μουζίλο

‘Μουζίλο στην Γλυφάδα: Πίτες από το ορεινό χωριό της Ευρυτανίας με τους 20 κατοίκους’, έτσι ξεκινούσε το άρθρο της athensvoice για το μικρό εργαστήριο παραδοσιακών πιτών και γλυκών στο κέντρο της Γλυφάδας. Ο πλάστης, τα λαχταριστά χειροποίητα φύλλα, οι αγνές πρώτες ύλες, οι παραδοσιακές πίτες και εκείνες με μια πιο σύγχρονη γαστρονομική προσέγγιση, όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αφορμή για να διηγηθεί ο ιδιοκτήτης του ‘Μουζίλο’ τις ιστορίες του Ευρυτανικού χωριού και να μεταφέρει την αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του.

Ο παππούς του Στέφανου Βασιλόπουλου που κατάγονταν από το Μουζίλο, μάγειρας με εμπειρία μεγάλη, δουλεύοντας μέχρι και στη Μεγάλη Βρετάνια, του μετέδωσε την αγάπη του για την γαστρονομία, τις πίτες και τις πρώτες ύλες. Ο πατέρας του που γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί επίσης, μέσα από τις ιστορίες που του αφηγούνταν, του μετέδωσε την αγάπη του για την ζωή στο χωρίο και την Ευρυτανία.

‘‘Γραβιερόπιτα, τυρόπιτα Μουζιλιώτικη, σπανακοτυρόπιτα, πρασσόπιτα, κοτόπιτα, κρεατόπιτα, μηλόπιτα, όλες φτιαγμένα σύμφωνα με τις παλιές παραδοσιακές συνταγές του χωριού και με πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, είναι αυτά που θα δοκιμάσει κανείς στην Γλυφάδα. Η ιδέα για ένα μαγαζί με ειδίκευση στις πίτες, γυρνούσε στο μυαλό του για πολλά πολλά χρόνια ώσπου να έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να το κάνει πράξη. Η σχέση που είχε με τη μαγειρική ήταν μέσα από ένα εστιατόριο όπου ήταν συνιδιοκτήτης και μέσα από τα καλέσματα φίλων στο σπίτι για βραδιές πίτας και γευσιγνωσίας, όπως μας λέει’’, συνεχίζει ο Στέφανος Βασιλόπουλος στο ίδιο άρθρο.

Και σε ότι αφορά το μυστικό για να φτιάχνεις μια καλή πίτα;

‘‘Οι πίτες μου είναι σαν τα παιδιά που ένας γονιός δεν ξεχωρίζει το αγαπημένο του. Τις αγαπώ όλες και σε όλες έχω βάλει δουλειά και μεράκι για να βγει το αποτέλεσμα που ήθελα αλλά αν πρέπει να πω μία αυτή θα είναι η τυρόπιτα η Μουζιλιώτικη, όπως την έχω ονομάσει, αφενός γιατί έχει το όνομα του χωριού και του μαγαζιού και αφετέρου γιατί οι πρώτες ύλες της κατά βάση προέρχονται από την Ευρυτανία. Το μυστικό είναι όταν την φτιάχνουμε να βάζουμε πολλή πολλή αγάπη και μεράκι. Ααα και κάτι ακόμα, πριν την βάλουμε στον φούρνο την σταυρώνουμε. Το σημείο που καταλαβαίνεις αν η πίτα θα πετύχει είναι κατά την προετοιμασία που θα βλέπεις και θα μυρίζεις τη γέμιση και θα θέλεις να την φας επι τόπου.’’

ΕΠ. κε Βασιλόπουλε βλέποντας στο εργαστήριό σας, αλλά και στα σχετικά δημοσιεύματα, το όνομα του Ευρυτανικού χωριού στη Γλυφάδα, εντυπωσιαστήκαμε. Πηγαίνετε συχνά στο χωριό καταγωγής σας;

ΣΒ. Εγώ με τη σειρά μου εντυπωσιάζομαι με το ενδιαφέρον του κόσμου για να μάθει περί του χωριού, από την ιστορία του μέχρι το που είναι και το πως θα πάει. Παλιότερα όχι δεν πήγαινα συχνά, τα τελευταία χρόνια ναι το επισκέπτομαι συχνά και προσπαθώ να το επισκέπτομαι ακόμα συχνότερα.

ΕΠ. Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στη μαγειρική σας πορεία ο παππούς σας;

ΣΒ. Αρκετά σημαντικό ρόλο θα έλεγα, οι μυρωδιές της σπανακόπιτας, της τυρόπιτας και των άλλων φαγητών όταν μπαίναμε σπίτι για τις συγκεντρώσεις όλης της οικογένειας μου δημιούργησαν μνήμες ευτυχίας αλλά και οι μνήμες της γεύσης του ουρανίσκου μου αποτέλεσαν την έμπνευση και την χάραξη προς τα εκεί κατεύθυνση της πορείας μου.

ΕΠ. Πως αποφασίσατε να δώσετε το όνομα του χωριού σας στο νέο σας κατάστημα;

ΣΒ. Το όνομα του χωριού μου δόθηκε στο μαγαζί  για να τιμήσω αρχικά τον πατέρα μου Γιώργο Βασιλόπουλο όπου μεγάλωσε σ’ αυτό το χωριό και παρόλο τις πολύ, πολύ μεγάλες δυσκολίες που βίωσε λατρεύει αυτό το χωριό και με τον τρόπο που μιλάει γι’ αυτό αλλά και με τις ιστορίες που έχουν διαδραματιστεί εκεί και μου έχει διηγηθεί, μου έχει μεταδώσει την αγάπη του προς αυτό. Επίσης ήθελα να τιμήσω και όλη μου την ευρύτερη οικογένεια που μεγάλωσε και κατάγεται από την Ευρυτανία. Τέλος σκέφτηκα ότι θα ήταν ένας πολύ καλός τρόπος να μάθουν και κάποιοι συμπολίτες μου για την απίστευτη ομορφιά αυτού του μέρους μέσα από την περιέργεια τους για να τους εξηγήσω τι “σημαίνει” η λέξη Μουζίλο.

ΕΠ. Τι απήχηση έχει το εγχείρημά σας στο κοινό;

ΣΒ. Στις 3 Νοεμβρίου κλείνει μόλις 6 μήνες λειτουργίας το “Μουζίλο” άλλα πάρα ταύτα η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τον χρόνο που λειτουργεί το μαγαζί. Το πολύ θετικό για μένα είναι οι εντυπώσεις που αφήνουν στους πελάτες μου οι πίτες και τα γλυκά μου όταν τα γεύονται, τα σχόλια που κάνουν είναι πολύ καλά και αυτό αναπόφευκτα θα σου φέρει ακόμα περισσότερη δουλειά. Πιστεύω στο ότι η καλύτερη διαφήμιση είναι αυτή από στόμα σε στόμα.

ΕΠ. Έρχονται Ευρυτάνες να σας γνωρίσουν; Τι σας λένε;

ΣΒ.  Ένα ακόμα γεγονός που με έχει εντυπωσιάσει αλλά και ενθουσιάσει συνάμα είναι το πόσοι άνθρωποι έρχονται μου λένε ότι είναι πατριώτες από το νομό ευρύτερα, όπου μου μιλάνε για το δικό τους χωριό και για το πόσο θα θέλανε να ζούνε εκεί καθώς και για τα μελλοντικά τους ταξιδάκια προς τα εκεί. Τελικά είμαστε πολλοί Ευρυτάνες στην Γλυφάδα !!!