Μπακάλικα με ‘άρωμα’ Ευρυτανίας

Έχουν το φανατικό τους κοινό, παίρνουν εξαιρετικές κριτικές και γράφονται για αυτά άρθρα σε δημοφιλή γαστρονομικά έντυπα, ταξιδεύουν τη γαστρονομία της Ευρυτανίας και εκτός του νομού. Πρόκειται για εκλεκτά παντοπωλεία ή παραδοσιακά μπακάλικα, που τα ράφια τους είναι γεμάτα με αγνά και δημοφιλή προϊόντα της Ευρυτανίας: η πέστροφα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αλλαντικά, τα γλυκά του κουταλιού, τα βότανα και πολλά ακόμη είναι μερικά από αυτά που μπορεί κανείς να βρει στα παντοπωλεία.

Ακολουθούν τέσσερα από αυτά, που οι ιδιοκτήτες τους είναι όλοι Ευρυτανικής καταγωγής για να τα γνωρίσουμε μέσα από γαστρονομικά άρθρα που τα ξεχώρισαν. Εξάλλου η μπακαλική ήταν ένα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα που διακρίθηκαν οι Ευρυτάνες, κυριάρχησαν ακόμα και στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης για πολλούς αιώνες με τα παντοπωλεία τους.

Σε μας ίσως η πιο γνωστή φιγούρα που κάνει αυτή τη σύνδεση με το σήμερα είναι ο ‘μπακαλόγατος’ στην ξεκαρδιστική κωμική ταινία ‘Της κακομοίρας’ του 1963 με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο. Ο Ζήκος από το Καρπενήσι υπάλληλος στο μπακάλικο μιας παλιάς αθηναϊκής γειτονίας ίσως είναι ο πιο γνωστός Ευρυτάνας μπακάλης, αλλά σίγουρα είναι αυτός που αγαπήθηκε περισσότερο.

 Από τα μπακάλικα στα μέσα του προηγούμενου αιώνα έως τα σημερινά θα έλεγε κανείς ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα, παρά ίσως η ποικιλία των προϊόντων. Οι μυρωδιές, η αισθητική, η αυθεντικότητα, η επικοινωνία με τον κόσμο παραμένουν το ίδιο ξεχωριστά και χαρακτηριστικά, κάνοντάς αυτές τις μικρές επιχειρήσεις να παραμένουν πάντα αγαπητές ακόμα και δίπλα στα μεγαθήρια των υπερ-αγορών.

Βacal-eco στην Πετρούπολη

Το μπακάλικο που έγινε bacal-eco, από τον Προυσό, με όραμα οικολογικό γράφει το athinorama για το παντοπωλείο του Θεοδοσίου Λαμπρόπουλου στην Πετρούπολη.

 Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από τότε που ο Θεοδόσιος Λαμπρόπουλος άνοιξε το παντοπωλείο «Η Αγάπη», στον Προυσό Ευρυτανίας. Αυτή ακριβώς την αγάπη για τα ποιοτικά προϊόντα κατάφερε να μεταδώσει στην οικογένεια ολόκληρη κι έτσι, σήμερα, οι γιοί του Παναγιώτης και Νικόλαος έκαναν την αγάπη τους επάγγελμα. Στο bacal –eco, μπορεί κανείς να βρει όσπρια, μπαχαρικά, αρωματικά φυτά, μέλι, τσίπουρο, ελαιόλαδο, σαλιγκάρια και πολλά άλλα προϊόντα, βιολογικά αλλά και συμβατικά.

Το Μπακάλικο της Ασημίνας στο Κέντρο της Αθήνας

Ως ένα από τα ξεχωριστά μπακάλικα της Αθήνα αναφέρεται η LIFO στο Μπακάλικο της Ασημίνας στην οδό Φυλής.

 Ημιυπόγειο, καθαρό και με χρυσάνθεμα στην είσοδό του, το μπακάλικο της Ασημίνας Γκορόγια κρύβει πολλά μυστικά τόσο στα ράφια όσο και στα ψυγεία του. Αρχικά, η Ασημίνα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σε όσπρια που φροντίζει να είναι της χρονιάς τους για να είναι βραστερά όσο περισσότερο γίνεται. Ανάμεσα στις φακές, τα ρεβίθια και τη μεσσηνιακή ροβίτσα, θα βρεις καλάθια γεμάτα με φρέσκα αβγά από αλανιάρες κότες, αλεύρια, ρύζια με τη σέσουλα και βότανα από κάθε μέρος της Ελλάδας. Τα ράφια της γεμάτα ασφυκτικά με κάθε λογής προϊόντα. Στο ψυγείο της θα βρεις την εξαιρετική πέστροφα από το χωριό Γαύρο του Καρπενησίου , εξαιρετικά και τα αιγοπρόβεια τυριά, βαρελίσιο τυρί και κατσικίσιο βούτυρο.

 Ευρυτανική Διατροφή Κουτρομάνος στα Ιλίσια

Η γευσιγνώστρια Ελένη Ψυχούλη ξεχωρίζει τα καλύτερα μαγαζιά σε Ιλίσια. Ανάμεσα σ’ αυτά η Ευρυτανική Διατροφή Κουτρομάνος.

 Ένα μικρό, καλαίσθητο παντοπωλείο νέας γενιάς, που συνδυάζει τα τυροκομικά της οικογενειακής επιχείρησης στο Καρπενήσι με καλοδιαλεγμένα καλούδια από όλο το χάρτη της μικρής, τοπικής παραγωγής. Κατσικίσιο, βαρελίσιο τυρί, βλάχικο τυρί, φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα από ντόπιο γάλα, τα ωραία γιαούρτια του Τζίφρη από φρέσκο ελληνικό γάλα, γραβιέρα από την Αρκαδία. Από τα ράφια ξεχωρίσαμε τα σπιτικά γλυκά κουταλιού Κεραμάρη από τον Τυμφρηστό, τα διασημότερα ζυμαρικά της Λαμίας του Κρικζώνη, χυλοπίτες με ντομάτα από την Ανθήλη, βλάχικο τραχανά της «Χρυσούλας», χωριάτικα ζυμαρικά από το Καρπενήσι, κριθαροκούλουρο από ξυλόφουρνο του Μαλαδάκη, μέλι ελάτης από την Ευρυτανία, λικέρ από μούρο και μηλόξιδο από ελληνικά μήλα καθώς και το βιολογικό, άθερμο σταφυλόμελο Ιλέσιον, μια βόμβα ενέργειας και υγείας.

Το ‘Καρπενήσι’… στο Βόλο…

Πρόκειται για μια ‘γαστρονομική’ μετακόμιση των παραδοσιακών προϊόντων της Ευρυτανίας στην πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας από την Σίσσυ Ρήγα. Γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλαντικά, ζυμαρικά και πολλά ακόμα αγνά προϊόντα ‘ταξιδεύουν’ από το Καρπενήσι στο μπακάλικο- ντελικατέσεν που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Βόλου, με το όνομα ‘Καρπενήσι’. Ένα υπέροχο μαγαζί, όπου η ποιότητα και η ποικιλία παραδοσιακών μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Μικροί παραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα επίσης βρίσκονται στα ράφια του και πολλά βραβευμένα προϊόντα για τη γεύση και τη ποιότητά τους! Κορυφαία στο ενδιαφέρον τα τυροκομικά προϊόντα, η αγνή Ευρυτανική φέτα, η κεφαλογραβιέρα, το τσαλαφούτι, το γιαούρτι που προτιμώνται ιδιαίτερα από το Θεσσαλικό κοινό. Τα αγνά Ευρυτανικά προϊόντα είναι πάντα ο καλύτερος ‘διαφημιστής’ του τόπου μας.