Όνομα: Γιάννης Μπισμπίκης

Ιδιότητα: Εργαστήριο Ζαχαρωδών και Ζυμαρικών Προϊόντων Κ. Μπισμπίκης & ΣΙΑ Ο.Ε.

Τόπος Διαμονής: Λαμία

Τόπος καταγωγής: Νεοχώρι Ευρυτανίας

Από το πρωί έως αργά το βράδυ, 365 μέρες το χρόνο, όποια μέρα κι αν περάσεις από το Εργαστήριο Ζαχαρωδών και Ζυμαρικών Προϊόντων της οικογένειας Μπισμπίκη στη Λαμία, σε καλωσορίζει η ίδια γλυκιά αίσθηση μεταφορικά και κυριολεκτικά. Πίσω από το ταμείο συνήθως κάθεται ο κύριος Κώστας Μπισμπίκης, ο ιδρυτής του εργαστηρίου που το άνοιξε το 1985. Αεικίνητος, πάντα έτοιμος να εξυπηρετήσει, ‘χωμένος μέσα στη ζάχαρη’  δεν μπορεί να κρύψει την αγάπη του για τη δουλεία του, αλλά και την αφοσίωσή του σχεδόν σαράντα χρόνια μετά. ‘κ. Κώστα μιλήστε μου για την ιστορία σας;’, έρχεται γρήγορα η ερώτηση. ‘Τα έχει αναλάβει ο Γιάννης τώρα’ θα απαντήσει, συνεχίζοντας να τακτοποιεί τα κουτάκια με τα λουκούμια και τους κουραμπιέδες.

Ο Γιάννης Μπισμπίκης, συνεχιστής 2ης γενιάς, διαθέτει το ίδιο μεράκι, κρατάει όλες τις αρχές από τον κυρ-Κώστα και προσπαθεί να πάει την επιχείρηση ένα βήμα παραπέρα σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα.

Ο κ. Κώστας ‘σταθερή αξία’ στην ίδια θέση από το 1985

ΕΠ. Γιάννη πως ξεκίνησε η οικογενειακή επιχείρηση;

ΓΜ. Την ίδρυσε ο πατέρας μου το 1985 και λειτουργεί έως σήμερα στο ίδιο σημείο, με σεβασμό στη παράδοση. Συνεχίζει να παράγει με αγνές πρώτες ύλες, χειροποίητα προϊόντα με γνώση και τέχνη. Η εταιρεία μας Μπισμπίκης & ΣΙΑ Ο.Ε. δραστηριοποιείται από την πρώτη στιγμή στον τομέα της λιανικής, αλλά και της χονδρικής πώλησης, με σεβασμό στις ανάγκες αλλά και στις απαιτήσεις του κοινού για ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Ξεκίνησε με τα ζαχαρώδη προϊόντα, τα λουκούμια, τους κουραμπιέδες, τον χαλβά και σιγά, σιγά πέρασε και στην παραγωγή ζυμαρικών σε χυλοπίτες και τραχανάδες. Σήμερα απασχολεί έξι υπαλλήλους και εμείς σαν οικογένεια, οι γονείς μου, εγώ και η αδερφή μου Γεωργία, συνεχίζουμε με πολύ μεράκι και αγάπη σ’ αυτό που κάνουμε.

ΕΠ. Ποιο θεωρείς ότι είναι το χαρακτηριστικό που κάνει το εργαστήριό σας να ξεχωρίζει όλα αυτά τα χρόνια;

ΓΜ. Δίνουμε την ίδια προσοχή μας σε όλα τα προϊόντα που βγάζουμε και για αυτό και δεν έχουμε πάρα πολλούς κωδικούς. Κρατάμε σταθερή την ποιότητα στα προϊόντα μας που έχουν αγαπηθεί από τους καταναλωτές και επιλέγονται σταθερά. Το μυστικό είναι σίγουρα η ποιότητα της πρώτης ύλης στην οποία δίνουμε μεγάλη προσοχή. Όσο καλός και να είναι ο τεχνίτης, αν η πρώτη ύλη δεν είναι καλή, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Αντιμετωπίζουμε κάθε προϊόν μας σαν να το φτιάχνουμε για το σπίτι μας. Εξάλλου αυτή είναι και η βασική συμβουλή του πατέρα μου. Μεγάλη προσοχή στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Για παράδειγμα οι κουραμπιέδες μας έχουν 100% ζωικό βούτυρο, όπως γίνονταν παραδοσιακά στη Ρούμελη, και γι’ αυτό έχουν αυτή την χαρακτηριστική γεύση και ποιότητα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσω την ευγένεια και τον σεβασμό στην εξυπηρέτηση του πελάτη, αλλά και την σχέση τιμής – ποιότητας των προϊόντων.

Μερικές από της χαρακτηριστικές γεύσεις του εργαστηρίου

ΕΠ. Ως συνεχιστής αυτής της παράδοσης, ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για σένα;

ΓΜ. Είναι σημαντικό να συνεχίζεις κάτι που έχει καλό όνομα. Η ευθύνη είναι να διατηρήσεις το όνομα αυτό και την καλή φήμη και εγώ από την μεριά μου προσπαθώ να κάνω και κάποια βήματα πιο πέρα, καθώς έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις του κόσμου και σήμερα έχουν διαφορετική αγοραστική νοοτροπία οι πελάτες. Κάθε βήμα όμως γίνεται πάνω στις βασικές αρχές που πήρα και παραμένουν σταθερές. Ξεκίνησα να ασχολούμαι από μικρή ηλικία με το μαγαζί μας, αργά και σταδιακά με αγάπη και σεβασμό, καθώς γνώριζα ότι η οικογένειά μου το έφτιαξε από το μηδέν με πολλές στερήσεις και κόπο. Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή η δημιουργία, με εμπνέει η παράδοση και χαίρομαι που έβλεπα τον κόσμο να ανταποκρίνεται στην δουλειά μας.

ΕΠ. Για την ποιότητα των προϊόντων και την εξυπηρέτηση έχετε λάβει και μια σειρά από διακρίσεις.

ΓΜ. Οι πελάτες μας, μας δίνουν καθημερινά την μεγαλύτερη διάκριση. Φυσικά όμως και είμαστε χαρούμε επίσης για τις διακρίσεις αυτές. Έχουμε λάβει ‘Βραβείο Επιχείρησης 2021’ στα Ελληνικά Βραβεία Εστίασης Food Awards, ‘Χρυσό Βραβείο Ποιότητας 2020’ στα OLYMP AWARDS, για τα λουκούμια και τις παραδοσιακές χυλοπίτες μας και ‘Ασημένιο Βραβείο Ποιότητας 2020’ για το σιμιγδαλένιο τραχανά μας και τους κουραμπιέδες. Επίσης λάβαμε διάκριση των καταναλωτών ‘ΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ’ 2020.