Ο Ευρυτάνας Της εβδομάδας

7365

Όνομα: Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος

Ιδιότητα: Ηλεκτρονικός ραδιοτεχνίτης τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ερασιτέχνης αστρονόμος

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Άγιος Νικόλαος Καρπενησίου

Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία: Η θεά από το Βελούχι

Στάση ζωής: ‘‘Είμαστε όλοι αστερόσκονη. Θέλεις την αλήθεια? Βρίσκεται παντού γύρω σου. Ψάξε την…’’

Είναι σχεδόν αδύνατο να πέσει κανείς πάνω σε κάποια από τις φωτογραφίες του Δημήτρη Δεληγεωργόπουλου και να μην εντυπωσιαστεί. Είναι σχεδόν αδύνατο να διαβάσει κανείς τα όσα μας λέει για την αστρονομία, την Ευρυτανία και τον κόσμο πέρα από τη Γη, και να μην γοητευτεί… Για όλη αυτή την προσωπική και εθελοντική προσπάθεια του και την αγάπη του στην Ευρυτανία, που φανερώνεται μέσα σε κάθε ‘κλίκ’, ο Δημήτρης είναι ο Ευρυτάνας αυτής της εβδομάδας…

ΕΠ. Πως ξεκίνησε η ερασιτεχνική ενασχόλησή σας με την αστρονομία;

ΔΔ. Η ενασχόληση μου με την αστρονομία ξεκίνησε από μικρό παιδί. Ασχολήθηκα πιο σοβαρά πριν 12 χρόνια όταν ήρθα να μείνω μόνιμα στο Καρπενήσι από την Αθήνα, μαγεμένος από τους σκοτεινούς ουρανούς  της Ευρυτανίας. Τότε πήρα και το πρώτο μου μεγάλο τηλεσκόπιο και ξεκίνησα να ταξιδεύω τα βράδια στους πλανήτες , στους γαλαξίες και τα νεφελώματα , με τον λίγο χρόνο που μπορούσα να ξεκλέψω από τις υποχρεώσεις μου.

ΕΠ. Είστε μέλος του Συλλόγου Αστρονομίας ‘Άρτεμις’. Πείτε μας  λίγα λόγια για την ιδέα ίδρυσης του και τη δράση του.

ΔΔ. Εκείνη την εποχή έκανα τις παρατηρήσεις μόνος μου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Καρπενήσι και μέσω της δουλειάς μου γνώρισα αρκετούς ανθρώπους. Είχαν και αυτοί αγάπη για την αστρονομία αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να δούνε με ένα τηλεσκόπιο και να μάθουν κάποια πράγματα επάνω σε αυτή την επιστήμη. Εκείνη λοιπόν την περίοδο είχα ήδη ξεκινήσει να ασχολούμαι  με την φωτογραφία και  κατ ‘ επέκταση και με την αστροφωτογραφία. Όταν οι φίλοι μου είδαν  τις φωτογραφίες εντυπωσιάστηκαν και είπαμε να φτιάξουμε ένα σύλλογο ώστε να προωθήσουμε την επιστήμη  στον κόσμο και κυρίως στα παιδιά. Γνωρίζαμε ότι θα ήταν  δύσκολο στην περιοχή μας να υπάρξει  μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως λόγω πληθυσμού και  λόγο άλλου είδους  δραστηριοτήτων που έχει συνηθίσει ο κόσμος της Ευρυτανίας. Ωστόσο στην πρώτη μας συνέλευση ήρθε πάρα πολύς κόσμος και ήμασταν πάρα πολύ χαρούμενοι. Οι δράσεις που κάναμε σε αυτά τα χρόνια είναι πάνω-κάτω οι ίδιες που κάνουν όλοι οι σύλλογοι αστρονομία στην Ελλάδα δηλαδή κάποιες παρουσιάσεις σε σχολεία σχετικά με την  αστρονομία και τις τελευταίες ανακαλύψεις επάνω στο χορό του διαστήματος. Επίσης κάνουμε αστροβραδιές κατά τη διάρκεια του χρόνου κατά μέσο όρο δύο με τρεις. Η μία από αυτές είναι πάντα  στις γιορτές του δάσους τον Αύγουστο. Στις αστροβραδιές δείχνουμε στον κόσμο τους αστερισμούς, λέμε την ιστορία που υπάρχει πίσω από αυτούς καθώς και κάποιες επιστημονικές πληροφορίες επάνω σε αυτό που βλέπουν. Ο σύλλογος μας ασχολείται και με δράσεις εκτός Ευρυτανίας όπως ομιλίες σχετικές με αστρονομία και την επιστήμη των τηλεσκοπίων σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Ως  πρόεδρος του συλλόγου Αστρονομίας  Άρτεμις και έχοντας την γνώση πολλών τεχνικών θεμάτων επάνω στα τηλεσκόπια και στην παρατήρηση του ουρανού, μεταφέρω τις γνώσεις αυτές διάμεσου  των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

ΕΠ. Προσωπικό σας δημιούργημα το πάρκο αστρονομίας λίγα χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι. Σε τι στάδιο βρίσκεται σήμερα και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

ΔΔ. Η ιδέα της δημιουργίας του πάρκου ξεκίνησε από το 2012 και είναι ένα όνειρο που θέλω να πραγματοποιήσω. Ξεκίνησα να το φτιάχνω με πολύ κόπο σιγά-σιγά , πρώτα από το λειτουργικό του μέρος το οποίο και είναι ολοκληρωμένο. Αυτό το μικρό Αστεροσκοπείο λαμβάνει της μαγευτικές εικόνες από τα βάθη του σύμπαντος . Είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και μπορείτε να τις δείτε μέσω της προσωπικής μου σελίδας www.edsro.eu αλλά και στο Facebook στη σελίδα του συλλόγου αστρονομίας Άρτεμις. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι  τον τελευταίο χρόνο έχει εγκατασταθεί και ένα ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου τριών μέτρων ,  το οποίο όταν θα λειτουργήσει , θα κάνει έρευνα επάνω στις ηλιακές κηλίδες. Ήδη έχω ξεκινήσει τη δραστηριότητά μου επάνω στην έρευνα των εξωπλανητών και ανήκω σε μία ομάδα όπου ασχολούμαστε με αυτό .Το πάρκο θα ολοκληρωθεί όταν μπορέσω να φτιάξω μία εγκατάσταση ώστε να μπορεί να έρχεται ο κόσμος , να κάνουμε κάποια σεμινάρια και  τα βράδια να εκμεταλλευόμαστε τον σκοτεινό ουρανό , δείχνοντας  live με τα τηλεσκόπια τους πλανήτες , τους γαλαξίες και όλη την μαγεία  που μας προσφέρει το σύμπαν. Αυτό λέγεται αστροτουρισμός και σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης είναι πραγματικότητα και φέρνει αρκετό κόσμο σε αυτές τις περιοχές.

ΕΠ. Τι κερδίζει κάποιος με την ενασχόλησή του με την αστρονομία;

ΔΔ. Τα οφέλη που κερδίζει κάποιος όταν ασχολείται με την αστρονομία είναι τεράστια. Με την αστρονομία αρχίζεις να βλέπεις τον κόσμο με άλλο οπτική. Ο τρόπος της ζωή σου θα αλλάξει οριστικά. Εκτός από τις επιστημονικές γνώσεις που θα πάρεις , θα καταλάβεις πόσο μικρός είσαι σε αυτό τον κόσμο , φαντάσου στο σύμπαν.!!!! Θα γνωρίσεις την ταπεινότητα που είναι και το μεγαλύτερο προσόν που πρέπει να έχει ο άνθρωπος .Η Αστρονομία θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και θα σε βοηθήσει να δεις τον  πραγματικό κόσμο όπου ανήκεις σαν  συνειδητή επέκταση και κομμάτι του ίδιου του σύμπαντος.

ΕΠ. Οι φωτογραφίες που ανεβάζετε στις προσωπικές σας σελίδες και αφορούν την φωτογράφιση της Ευρυτανίας πραγματικά εντυπωσιάζουν. Πως προκύπτει το εντυπωσιακό αποτέλεσμα;

ΔΔ. Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις φωτογραφίες μου είναι η αγάπη σε συνδυασμό και των δύο παραπάνω. Η Ευρυτανία έχει από τα πιο όμορφα τοπία  στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό βέβαια σε συνδυασμό με τον σκοτεινό ουρανό , απαλλαγμένο από τη φωτορύπανση , δίνει καταπληκτικές φωτογραφίες τοπίου το βράδυ , κυρίως με το γαλαξία μας. Βέβαια αν δεν έχεις και αγάπη με το φωτογραφικό φακό , δεν μπορείς να βγάζεις αυτό το αποτελέσματα και κυρίως να τα επεκτείνεις , ώστε να βλέπεις και χιλιάδες έτη φωτός μέσα στο διάστημα και να μπορείς να το αποτυπώνεις .

ΕΠ. Ποια πιστεύετε ότι είναι η δύναμη της τεχνολογίας στον αιώνα που διανύουμε;

ΔΔ. Πιστεύω ότι η δύναμη της τεχνολογίας είναι το κυριότερο προσόν που έχει ο άνθρωπος σήμερα , ώστε να μπορέσει να φτάσει πιο γρήγορα στο πεπρωμένο του , στο διάστημα. Σε αυτό βέβαια συμφωνούν μεταξύ τους και όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά , ώστε να είναι προς όφελός μας κάτι που αυτή τη χρονική περίοδο δυστυχώς δεν γίνεται . Ελπίζω ο άνθρωπος να ξεφύγει από αυτήν την εγωιστική τάση για εξουσία και να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία σωστά για την πρόοδο του. Εάν γίνει αυτό σε πολύ λίγα χρόνια , σε μία – δυο δεκαετίες , ίσως θα δούμε καταπληκτικά πράγματα. Σε αναμονή λοιπόν και ίδωμεν !!!!

Αγαπημένο σημείο η θέα από το Βελούχι όπου έχω πάρει και πολλές απ’ τις φωτογραφίες της πόλης’ 

Αστροβραδιές με την ‘’Αρτεμις’

Ξενοδοχείο τρισεκατομμύριών αστέρων κάτω από τον Ευρυτανικό ουρανό. Ο συνειδητός Άνθρωπος, ο Γαλαξίας μας, ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας και του Τριγώνου σε μια φωτογραφία !!!