Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στις 9 και 10 Απριλίου 2022, εκδηλώσεις αφιερωμένες στον προεπαναστατικό ήρωα των Αγράφων Κατσαντώνη. Η διοργάνωση θα τιμήσει τον ήρωα, που έζησε και έδρασε στην περιοχή της κεντρικής και νότιας Πίνδου, σε περίοδο κοντά στην έκρηξη της Επανάστασης, με τον μαρτυρικό θάνατό του το 1808, ‘προάγγελο’ της Ελληνικής Επανάστασης, 13 μόλις χρόνια πριν την έναρξή της. Το θρυλικό άδουλο φρόνημά του έβαλε τα προεπαναστατικά ‘σπόρια’ συμβάλλοντας στην ανύψωση του ηθικού των καταπιεσμένων ραγιάδων, ενώ ο Κατσαντωνέικος «νταϊφάς» αναδείχθηκε και σαν πραγματική Σχολή κλέφτικης τακτικής και στρατηγικής, «Στρατιωτική Ακαδημία του Κλεφτοπολέμου», σύμφωνα με τον ιστορικό Δημήτριο Φωτιάδη, και τα παλικάρια του πάλεψαν στο Εικοσιένα και αρκετοί, όπως ο Καραϊσκάκης, ανυψώθηκαν σε κορυφαίους της Εθνεγερσίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση των φορέων της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων: Δήμος Αθηναίων, Δήμος Αγράφων, Δήμος Αμφιλοχίας, Δήμος Αργιθέας, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα. Επίσης στηρίζεται και συμμετέχουν οι φορείς: Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεατικών Συλλόγων, Πανευρυτανικη Ένωση, Ομοσπονδία Συλλόγων Τζουμερκιωτών, Ομοσπονδία Συλλόγων Βάλτου, Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων.

Το Σάββατο 9 Απριλίου, στις 8:00 το βράδυ στο Θέατρο ‘ΚΙΒΩΤΟΣ’ ( Πειραιώς 115, Γκάζι) θα παρουσιαστεί Θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τον θρυλικό ήρωα με τίτλο, «ΚΛΕΦΤΗΣ». Την επομένη Κυριακή 10 Απριλίου στις 10 το πρωί ο
Φιλολογικός Σύλλογος «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» (Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8), διοργανώνει ημερίδα για την ηρωική μορφή του και τα δημοτικά τραγούδια που εξυμνούσαν τα κατορθώματά του. Αναλυτικά η ημερίδα θα ξεκινήσει με τους χαιρετισμούς και τις απονομές τιμητικών διακρίσεων. Στις 11:30 π.μ. θα γίνει η κήρυξη της έναρξης της ημερίδας από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη και θα ακολουθήσει το πρώτο μέρος των εισηγήσεων με τίτλο: «Η ΗΡΩΪΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ» και ομιλητή τον Γεώργιο Δ. Καψάλη, Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη. Στις 12 το μεσημέρι η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με το δεύτερο μέρος αφιερωμένο στα «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ», με τη συμμετοχή παραδοσιακής δημοτικής μουσικής ορχήστρας.