Πάνω από 1 δις ευρώ του ΕΠ ‘Υποδομές Μεταφορών-Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη’ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η Ενημερωτική εκδήλωση στη Λαμία

2790

Το πρωί της Τρίτης, 26 Φεβρουαρίου 2019, στη Λαμία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών-Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη.

Ο Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μεγάλης και μικρής κλίμακας στους τομείς των υποδομών μεταφορών του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης με σημαντικό αποτύπωμα σε όλες τις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κομβικό γεωγραφικό ρόλο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, που έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, συνολικά πάνω από 1 δις ευρώ ενώ στον Τομέα Μεταφορών Υποδομών απορροφά 511 εκατ. ευρώ σε 66 έργα.

Μερικά από τα έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος είναι:

– Ο  «Εκσυγχρονισμός της  Σηματοδότησης  και Τηλεδιοίκησης  σε  τμήματα του Σιδηροδρομικού Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας», ένα έργο που χωροθετείται κατά 19% στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με συνολική δημόσια δαπάνη 83 εκατ. ευρώ.

– Η «Κατασκευή του τμήματος Λαμία – Ξυνιάδα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας» με συνολική δημόσια δαπάνη 332 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο χωροθετείται 100% στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

–  Έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων όπως αυτό που αφορά την πόλη της Στυλίδας

– Έργα Διαρροών και Αναβάθμισης Δικτύων ύδρευσης στους Δήμους Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου και Λαμιέων. 

– Το έργο της κατασκευής νέου τροφοδοτικού αγωγού ύδρευσης που αφορά την πόλη της Λαμίας με επιλέξιμη δαπάνη 5,3 εκατ. ευρώ.

– Έργα για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου όπως η δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης στον Δήμο Μακρακώμης.

– Ολοκληρώνονται σημαντικά έργα διαχείρισης λυμάτων και οικιακών αποβλήτων. Συνολικά 81,5 εκατ. ευρώ έχουν εκχωρηθεί από το πρόγραμμα στην περιφέρεια για τον σκοπό αυτό.

– Επίσης υπάρχουν σημαντικές προτάσεις οι οποίες βρίσκονται υπό αξιολόγηση όπως τα έργα που αφορούν το ΧΥΤΑ Λαμίας, αλλά και έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στον Δήμο Δομοκού και στον Δήμο Λοκρών. Επίσης υπό αξιολόγηση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Χαλκιοπούλειου κλειστού γυμναστηρίου της πόλης της Λαμίας.

– Τέλος, προβλέπεται η χρηματοδότηση του μεγάλου έργου που αφορά την «Αναβάθμιση ΠΑΘΕ / Τμήμα ΣΚΑ-Οινόη», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 95 εκατ. ευρώ.