Με μια μακροσκελή τοποθέτηση – παρέμβασή της η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας αντιτίθεται στην πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, για την οικονομία αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα. Στην παρέμβαση αυτή μεταξύ άλλων αναφέρει:  

«Η πολιτική των περικοπών και της λιτότητας συνεχίζεται. Για μια ακόμη χρονιά δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένας διορισμός, οι χιλιάδες χαμένες ώρες συνεχίζονται. Ο νόμος έκτρωμα, το προσοντολόγιο, με την κατάταξη των πινάκων φέρνει απολύσεις και η τροπολογία για τις οργανικές δημιουργεί νέες ανισότητες στις ειδικότητες, χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες στην Ειδική Αγωγή. Προωθεί την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση φέρνει νέο νόμο για σύνδεσή της με το μισθό. Νέες αλλαγές στο Λύκειο, εθνικό απολυτήριο, εξετάσεις σε όλες τις τάξεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ, τράπεζα θεμάτων, βάση του 10, κλπ. Η υπoχρηματοδότηση στην εκπαίδευση συνεχίζεται, με τη συνολική μείωση να φτάνει στο 26,6% από το 2009. Με χιλιάδες παιδιά προσφύγων μένουν εκτός του δημόσιου σχολείου, γιατί δεν προωθούνται τα  ανάλογα μέτρα (αναπληρωτές, τάξεις υποδοχής, κατάργηση ΑΜΚΑ, μεταφορά, κ.ά.). Η μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών συνεχίζεται, με τις  μειώσεις στους μισθούς να έχουν φτάσει από 30% έως 40%.

 Με τα ιδεολογήματα της «αριστείας», τη βαθιά συντηρητική στροφή στο περιεχόμενο της γνώσης (κατάργηση νεότερης Ιστορίας στη Γ΄ Γυμν. και Γ΄Λυκ), ενώ η υπουργός «ξέχασε» στο μήνυμα της για το  ΟΧΙ ότι το ΄40 ο λαός μας πολέμησε ενάντια στο φασισμό.  Με την αναγνώριση της επαγγ. ισοδυναμίας πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων προωθείται ένα καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Συνάδελφοι, ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, υπηρετήσαμε πάντοτε όλα αυτά τα χρόνια την   αγωνιστική κατεύθυνση της ΕΛΜΕ, προωθώντας μια άλλη αντίληψη στη δράση του σωματείου που στηρίχτηκε στο συντονισμό της ΕΛΜΕ με όλα τα  πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε να ξεπεραστεί η αδράνεια και η υποταγή. Πάντοτε με λόγο και με πράξη σταθήκαμε αταλάντευτα απέναντι στην πολιτική αποδόμησης του Δημόσιου σχολείου και των εργασιακών σχέσεων μονίμων και αναπληρωτών Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Προτείναμε/συμμετείχαμε με όλες μας τις δυνάμεις σε όσους αγώνες  αναπτύχθηκαν ενάντια στο 30ωρο, το νέο Λύκειο, τις νέες δομές- αξιολόγηση, τις συγχωνεύσεις τμημάτων.

Ειδικά για τους ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ Καταγγείλαμε τα σχέδια διάλυσης της Ειδικής Αγωγής με βάση την κατεύθυνση της «συμπερίληψης» και των «ομάδων υποστήριξης». Συμμετέχουμε στην καμπάνια για τις άδειες και τα δικαιώματα στη μητρότητα των αναπληρωτριών και την εξίσωση όλων των δικαιωμάτων με τους μόνιμους.

Αιτήματα – διεκδικήσεις

Ø Μαζικοί διορισμοί μονίμων σε Γενική και Ειδική Αγωγή με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Μονιμοποίηση με βάση πτυχίο και προϋπηρεσία. Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. Να καταργηθεί τώρα το “Προσοντολόγιο”, ν. 4589/2019!

ØΆμεση κάλυψη όλων των κενών και δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης με βάση τις ανάγκες.

ØΕξίσωση δικαιωμάτων μονίμων –αναπληρωτών.

Ø Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Άμεση καταβολή του καταργημένου ΜΚ.

Ø Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Ø ΟΧΙ στην αξιολόγηση Σχολείων & Εκπαιδευτικών! Απεργία – αποχή. Δημοκρατία και Παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία.

Ø Όχι στο Νέο Λύκειο των κανόνων της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών. Όχι στα ΕΠΑΛ της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης, της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης.

Ø Επαναφορά ωραρίου. 20  μαθητές/τμήμα, 15/ομάδες προσανατολισμού, 10/εργαστήρια.

Ø Όλα τα παιδιά στο σχολείο μέχρι τα 18 τους χρόνια, να μορφώνονται ισότιμα, χωρίς αποκλεισμούς, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, χρώμα, θρήσκευμα και εθνικότητα! Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

ØΑγωνιζόμαστε για το ενιαίο 12χρονο σχολείο που θα χωράει όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς.

Ø Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και όλων των μνημονίων. Διαγραφή του χρέους, έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ. 

Ø Παλεύουμε για την αποχώρηση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό. Αλληλεγγύη-ειρήνη με όλους τους λαούς.