Παρεμβάσεις

13638

Σώστε τα ΑΓΡΑΦΑ και το φυσικό περιβάλλον 

Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΤΜΕΑΡ και… η επιδότηση των ανεμογεννητριών!

Γράφει ο: Νικολάου Κώστας     

Στο πόδι οι κάτοικοι των Νομών Ευρυτανίας & Καρδίτσας για την ΣΩΤΗΡΙΑ των ΑΓΡΑΦΩΝ τα οποία κινδυνεύουν να μετατραπούνσε “βιομηχανική ζώνη”  με πλήθος ανεμογεννητριών, τεραστίων διαστάσεων.

Αγώνας, με διαστάσεις χωρίς προηγούμενο και ο οποίος συντέλεσε  στην εκθρόνιση όλων των Δημάρχων της περιοχής που πρωτοστατούσαν υπέρ των εγκαταστάσεων αυτών!!    Αγράφων, Αργιθέας, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα και Καρδίτσας, ενώ του Καρπενησίου που συμμετείχε στο να ακυρωθεί η εγκατάσταση στα Κοκκάλια, επανεκλέχτηκε!

Καρπός του αγώνα, οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι που αμέσως μετά και πριν ακόμα αναλάβουν καθήκοντα, συναντήθηκαν, αποφάσισαν τον συντονισμό και από κοινού ζητούν την ανάκληση της αδειοδότησης . Ένας αγώνας, πανελλαδικής εμβέλειας και συμμετοχής, με εξαίρεση (ορισμένων) κατοίκων του χωριού Άγραφα, θύματα των δήθεν «αντισταθμιστικών» οφελών (!), προπαγάνδα της προηγουμένης δημοτικής αρχής. Έφτασαν σε σημείο μάλιστα… να τους ενοχλεί η παρουσία όσων φορούν μπλουζάκια  με το σήμα “SaveAgrafa”!!                 

“Αντισταθμιστικά οφέλη” & ΕΤΜΕΑΡ

Τι είναι όμως το ΕΤΜΕΑΡ και τι σχέση έχει με τις ανεμογεννήτριες και τα «αντισταθμιστικά οφέλη»;  

ΕΤΜΕΑΡ

Το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) είναι ένας έκτακτος φόρος (χαράτσι) που καταβάλλεται μέσω λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και ο οποίος, αντικατέστησε τα τέλη υπέρ ΑΠΕ τα οποία ήταν 3% και τα δεκαπλασίασε…  στο 29%!!

Το ΕΤΜΕΑΡ, είναι ένα πολύ μεγάλο χαράτσι 29% επί της τιμής του ρεύματος με το οποίο επιβαρύνονται μόνο οι μικρομεσαίοι καταναλωτές (οι Βιομηχανικοί καταναλωτές απαλλάσσονται) και το οποίο ανέρχεται στο ποσό του 1δις ευρώ ετησίως (!) για να τα τσεπώσουν οι «εταιρίες» παραγωγής «καθαρού» ρεύματος!!

Το ΕΤΜΕΑΡ δηλαδή (βλέπε χαράτσι) επί της ουσίας, είναι ένα μέσο συσσώρευσης ενός πολύ μεγάλο κεφαλαίου και με το οποίο επιδοτούνται… οι φερόμενες ως «επιχειρήσεις» παραγωγής…. δήθεν «καθαρού» και «φτηνού» ρεύματος!!

Απάτη το δήθεν «καθαρό» ρεύμα

Από τα έως τώρα στοιχεία δεν αποδεικνύεται ότι οι ανεμογεννήτριες επιτυγχάνουν το στόχο. Αντιθέτως:

Α. Οι μεγάλες καταστροφές των βουνοκορυφών και του φυσικού περιβάλλον.

Β. Η σπατάλη ενέργειας & πρώτων υλών για την κατασκευή και την τοποθέτηση των γιγαντιαίων αυτών γεννητριών.

Γ. Η χαμηλή διάρκεια (περίπου 15-20  χρόνια) ζωής που έχουν.

Δ. Οι αστάθμητοι παράγοντες όπως ο αέρας που απαιτείται (φυσάει έχει ρεύμα – δεν φυσάει δεν έχει) και το γεγονός ότι το ρεύμα δεν αποθηκεύετε, επιβάλουν την εν συνεχεία λειτουργία και των μονάδων παραγωγής με καύσιμα!!      

Που σημαίνουν όλα αυτά ότι, η ζημία που συντελείται είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το ρεύμα που αυτές δίνουν. Κατά συνέπεια, ο λόγος περί «καθαρού» και «τζάμπα» ρεύματος, δεν είναι παρά ένας μύθος και μια απάτη!!

Απάτη το δήθεν «τζάμπα» ρεύμα

Σε προνομιακό περιβάλλον δίχως κόστη και χωρίς… το <<επιχειρείν>> οι φερόμενες ως επιχειρήσεις παραγωγής «καθαρού» ρεύματος!! Επιδότηση (μέσω ΕΤΜΕΑΡ) 1 δις ευρώ ετησίως (!) Χωρίς ενοίκια ή οικόπεδο που απαιτείται για μια επιχείρηση (!) Χωρίς ρίσκο, αφού το ρεύμα των ανεμογεννητριών (όταν φυσάει) προηγείται έναντι των υπόλοιπων μονάδων με καύσιμα (οι οποίες βέβαια παραμένουν σε λειτουργία χωρίς όμως να παράγουν) (!) και παρά το γεγονός ότι το ρεύμα των ανεμογεννητριών έχει.. διπλάσια τιμή!!

Το υποτιθέμενο φτηνό και τζάμπα ρεύμα όπως θα νόμιζε κανείς, αφού παράγεται από τον αέρα και χωρίς κόστη, κοστίζει πανάκριβα (και επιδοτούμενο και σε διπλάσια τιμή) καθόσον, η τιμή του είναι εγγυημένη και πωλείται στη αγορά 80-120 €/MWh (!) σε σχέση με των επιχειρήσεων με καύση, το οποίο πωλείται 40-60 €/MWh!!

Απάτη και τα «αντισταθμιστικά οφέλη»!!

Θα πρέπει να μας νομίζουν για πολύ ηλίθιους όσοι σήμερα μιλούν… για «αντισταθμιστικά οφέλη»! Και κερατωμένοι… και δαρμένοι  λέει το ρητό!!

Προπληρώνουμε (μέσω ΕΤΜΕΑΡ) μεγάλα ποσά για να στηθούν οι «επιχειρήσεις» αυτές, οι οποίες (χωρίς νοίκι) καταλαμβάνουν τις καλύτερες βουνοκορυφές (όπως των ΑΓΡΑΦΩΝ) για να μας πωλούν στη συνέχεια το ρεύμα.. σε διπλάσια τιμή!!   Ωστόσο, οι ζημιές και οι καταστροφές που θα αποκομίσουμε, θεωρούνται δεδομένες. Εξάλλου, η λέξη ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ από μόνη της, καταμαρτυρεί και παραπαίμπει σε ΖΗΜΙΕΣ!!

Τι δεν κατάλαβες φίλε –  συμπατριώτη από τα Άγραφα.              

Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΤΜΕΑΡ

Είναι προφανές, το ΕΤΜΕΑΡ και οι επιδοτήσεις των ανεμογεννητριών είναι η αιτία του κακού και αυτά πρέπει να καταργηθούν. Και να δούμε στη συνέχεια.. ποιος θα θέλει να βάλει ανεμογεννήτριες στα Άγραφα!!

Είναι άλλο θέμα, η παραγωγή καθαρού ρεύματος με την οποία, όντος θα μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ταυτόχρονα θα είναι και ποιο φθηνό (σε τιμή κάτω των 40 €/MWh, από αυτό της καύσης) αφού παράγεται από τον αέρα και τον ήλιο, και βεβαίως, χωρίς καταστροφές και με προστασία του φυσικού περιβάλλον, όπου κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα ήταν κατά.

Και άλλο θέμα είναι οι ρεμούλες μέσω ΕΤΜΕΑΡ, οι καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ο τριπλασιασμός (120€/MWh) του ηλεκτρικού ρεύματος και χωρίς βέβαια να μειώνονται στο ελάχιστο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα!!

Ένα είναι βέβαιο και δεν μιλά κανείς για αυτό, τα ανεμοτέρατα που θα μπουν στα βουνά όταν κλείσουν τον κύκλο τους, θα μείνουν τα κουφάρια τους στις κορυφές και θα είναι η ντροπή της γενιάς μας απέναντι στις επόμενες γενιές .

Λόγοι που μας αναγκάσουν να αντιστεκόμαστε κατά των ανεμογεννητριών…. 

Λόγοι που μας επιβάλουν, να στηρίξουμε, τους νεοεκλεγέντες δημάρχους της περιοχής, στον αγώνα για την ΣΩΤΗΡΙΑ  ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ.