Νίκος Σουλιώτης: “ Συνάντηση με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ζητά Π.Ε.Δ. και Περιφερειάρχης για να μπει ένα τέλος στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών – Ομόφωνα υπέρ της φιλοξενίας του ράλλυ Ακρόπολις και συντονισμός δράσεων”

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε η 5η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ., την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, και με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας, του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού και των μελών των θεματικών επιτροπών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων και Χωροταξίας, Υποδομών & Δικτύων.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών απασχόλησε τη συνεδρίαση, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το θέμα του υπερκορεσμού και της άναρχης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη Στερεά Ελλάδα, με αφορμή την πρόσφατη αδειοδότηση του τεράστιου επενδυτικού σχεδίου “Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4MW”.

Στις τοποθετήσεις τους οι συμμετέχοντες στάθηκαν στις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριώνστο περιβάλλον και στο δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης τόνισε: «Πρέπει να μπει ένα φρένο στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η Περιφέρειά μας και ειδικά η Εύβοια σηκώνουν στις πλάτες τους ένα δυσανάλογο βάρος και η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί. Πρέπει επιτέλους να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των εν λόγω επενδύσεων, να επικαιροποηθεί το χωροταξικό πλαίσιο και να μπει σε πρώτο πλάνο η προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για την εγκατάσταση ή μη νέων αιολικών πάρκων, έχοντας δικαίωμα veto. Δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν για τις ζωές τους και για το καλό του τόπο τους, μη γνωρίζοντας ουσιαστικά ποιο είναι αυτό. Προφανώς και είμαστε υπέρ των καθαρών πηγών ενέργειας, ωστόσο μέχρι το θεσμικό πλαίσιο να εκλογικευτεί και να εκσυγχρονιστεί το ειδικό χωροταξικό θέτουμε τους εαυτούς μαςαπέναντι σε κάθε νέα αδειοδότηση ή εγκατάσταση ανεμογεννητριών». 

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Π.Ε.Δ. αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος συνάντησης επιτροπής αποτελούμενης από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ., τον Περιφερειάρχη και εκπρόσωπους των σχετικών Επιτροπών Π.Ε.Δ. και Περιφέρειας με τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με σκοπό να σταματήσει η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών μέχρι την αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Στη συνεδρίαση επίσης συζητήθηκε η διεκδίκηση της φιλοξενίας του ράλλυ Ακρόπολις στην Στερεά Ελλάδα. Ο Περιφερειάρχης, κ. Σπανός και ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Καραϊσκος ενημέρωσαν το Σώμα για τις ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει για να καταφέρει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να φιλοξενήσει το ιστορικό ράλλυ Ακρόπολις. Το σύνολο των Δημάρχων και Μελών του Δ.Σ. συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη φιλοξενία του ράλλυ Ακρόπολις, ενώ δεσμεύτηκαν ότι σε περίπτωση ευτυχούς κατάληξηςτης προσπάθειας, οι Δήμοι θα προχωρήσουν στη πλήρη διαμόρφωση των περιοχών που θα φιλοξενήσουν ειδικές διαδρομές και θα είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ο κ. Σουλιώτης ανέφερε: «Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε πλήρως την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου Λαμιέων. Σίγουρα η φιλοξενία του ράλλυ Ακρόπολις θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές μας κοινωνίες. Δεν θα μπούμε στη πλάνη του τοπικισμού, γιατί θα βγούμε σίγουρα χαμένοι. Μας αρκεί το ράλλυ να γίνει στη Στερεά. Και φυσικά στο συνολικό μας πλάνο πρέπει να προβλέπεται και η αποκατάσταση των δρόμων και του περιβάλλοντος (συλλογή σκουπιδιών) μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Μεταφέροντας την άποψη όλων των Δημάρχων, θέλω να καταθέσω την απόλυτη δέσμευσή μας να συνδράμουμε αρχικά στην διεκδίκηση της φιλοξενίας του ράλλυ Ακρόπολις και στη συνέχεια να συμβάλλουμε στην άρτια διοργάνωσή του».