Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο που επικαλείται το ρεπορτάζ  της Ειρήνης Χρυσολωρά για την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το ποσό που θα πάει φέτος στους δικαιούχους μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ και θα απευθύνεται σε ανέργους και χαμηλόμισθους.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» από το υπερπλεόνασμα να χορηγείται σε σταθερή βάση, κάθε Δεκέμβριο, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».   Στις κυβερνητικές προθέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατόπιν των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς. Θυμίζουμε ότι το 2018, τα ποσά που πήρε κάθε δικαιούχος ξεκινούσαν από τα 200 ευρώ και έφταναν τα 1.200 ευρώ.

«Μέρισμα» θα εισπράξουν στο τέλος του χρόνου και οι επιχειρήσεις, αφού θα τους επιστραφεί το 5% του φόρου εισοδήματος του 2020, το οποίο έχουν προκαταβάλει. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν θα προέλθει τελικά από το υπερπλεόνασμα, αλλά από τον κανονικό προϋπολογισμό.