Επί ποδός η Πολιτική Προστασία για την έξαρση κρουσμάτων στη Δυτική Ευρυτανία

Ο ΕΟΔΥ ‘οργώνει’ τα Άγραφα με εντολή Χαρδαλιά

Σταθερό το Καρπενήσι

Σταθερή φαίνεται να είναι η εικόνα της πόλης του Καρπενησίου σχετικά με τα ημερήσια κρούσματα που καταγράφονται από το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, τα οποία ανέρχονται περίπου στα πέντε με έξι. Παράλληλα καμία νέα εισαγωγή ασθενούς με κορωναϊό δεν έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. Βέβαια αρκετοί είναι οι Ευρυτάνες που ήδη νοσηλεύονται, συνολικά αυτή τη στιγμή 14, με τους τρεις να είναι πιο σοβαρά, ενώ τρεις κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν σε ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ρίου, της Λαμίας, του Αγρινίου για την διασωλήνωση των σοβαρών περιστατικών. Άσχημη εικόνα όμως παρουσιάζεται στα χωριά των Αγράφων με το Ραπτόπουλο να έχει τα πρωτεία, καθώς εκεί καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα, προκαλώντας ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.

Σε τοπικό lockdown το Ραπτόπουλο;

Έκλεισε τις εισόδους η Αστυνομία

Σε αυστηρή καραντίνα τέθηκε ολόκληρο το Ραπτόπουλο, χθες Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, με τους άντρες της Αστυνομίας να έχουν κλείσει όλες τις εισόδους – εξόδους του χωριού, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν 50χρονος κάτοικος Ραπτοπούλου πήγε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Καρπενησίου και από εκεί διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ Λαμίας. Αμέσως, οι συγγενείς του τέθηκαν σε κατ’οίκον περιορισμό και η δημοτική αρχή ενημέρωσε την πολιτική προστασία και κινητοποιήθηκε ώστε να έρθει ο ΕΟΔΥ στην περιοχή και να γίνουν τα περισσότερα δυνατά τεστ. Την προηγούμενη Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, στο Ραπτόπουλο πραγματοποιήθηκαν 70 μοριακά και rapid τεστ, από τα οποία βγήκαν θετικά τα 16, γεγονός που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις τοπικές αρχές.

Από χθες Τρίτη και για τις υπόλοιπες ημέρες το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Ευρυτανίας αλλά και κλιμάκια από πιο κεντρικά, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήρθαν με ‘εντολή’ του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους και στα γύρω χωριά, καθώς πολλοί από τους δημότες των Αγράφων επισκέπτονταν συχνά το Ραπτόπουλο, που αποτελεί κεφαλοχώρι, για τις καθημερινές τους εργασίες.

Τα χθεσινά rapid τεστ του ΕΟΔΥ στο σύνολό τους 105, 51 στο Ραπτόπουλο και 54 στη Γρανίτσα, βγήκαν όλα αρνητικά, δίνοντας μια ανάσα. Αλλά χωρίς να επαναπαύονται Δήμος και Πολιτική Προστασία θα συνεχίσουν με τεστ σήμερα Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020 στα χωριά Ιτέα Ραπτοπούλου, Λεπιανά και Δαφνούλα, ενώ τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου για τον αποκλεισμό κάθε πιθανότητας διασποράς του ιού.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όλο το χωριό Ραπτόπουλο να τεθεί σε αυστηρή καραντίνα, ώστε να περιοριστεί η διάδοση του ιού. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορευθεί κάθε είσοδος – έξοδος των κατοίκων ή οποιουδήποτε άλλου στο χωριό και θα περιοριστούν οι μετακινήσεις εντός του χωριού στις απολύτως απαραίτητες. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση από τον κ. Χαρδαλιά, παρόλο που η Περιφέρεια εισηγείται τοπικό lockdown για 10 μέρες, δίνοντας βάρος στην ιχνηλάτιση των κρουσμάτων. Τις επόμενες ώρες θα γνωρίζουμε τι θα γίνει τελικά, αν και τίποτα δεν είναι βέβαιο ακόμη.

Σε ετοιμότητα δηλώνουν τοπικές αρχές και κάτοικοι

Μετά την έξαρση των κρουσμάτων, οι κάτοικοι του Ραπτοπούλου θορυβήθηκαν, ιδιαίτερα με τους τρεις συγχωριανούς τους που διασωληνώθηκαν και έσπευσαν να κάνουν τεστ ή να παραφυλαχθούν μένοντας στα σπίτια τους. Σε περίπτωση που τελικά κλείσει το χωριό για δέκα ημέρες, ο Δήμος αναλαμβάνει την τροφοδοσία και τη γενικότερη φροντίδα των αναγκών των κατοίκων σε περιορισμό ο Ευρυτανικός Παλμός βρέθηκε στο σημείο και μίλησε με τις τοπικές αρχές αλλά και με εκπροσώπους των κατοίκων και τον ιδιοκτήτη του μοναδικού σούπερ μάρκετ που έμεινε ανοιχτό στο χωριό, μιας και τόσο ο ίδιος όσο και το προσωπικό βρέθηκαν αρνητικοί στα τεστ του ΕΟΔΥ.

Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης

Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης μετά την ενημέρωσή του για το Ραπτόπουλο δήλωσε: ‘’Μετά από επιδημιολογική σάρωση που έγινε στην τοπική κοινότητα Ραπτόπουλου, διαπιστώθηκε εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων Κορωνοϊού και αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ προκειμένου να περιχαρακωθεί η επέκταση των κρουσμάτων. Παρακαλούνται οι πολίτες της τοπικής κοινότητας Ραπτοπούλου να συνεργαστούν με τις αρμόδιες  αρχές για να διασφαλιστεί η επιτυχία της υγειονομικής παρέμβασης». Μετά τα χθεσινά τεστ δήλωσε: «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια απότομη αύξηση κρουσμάτων στον Δήμο μας. Ο κορωνοϊος είναι εδώ, δίπλα μας, καιροφυλαχτεί απειλώντας να μας στερήσει το μεγάλο αγαθό της υγείας. Είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας την ατομική του ευθύνη δείχνοντας κοινωνική υπευθυνότητα προκειμένου να εμποδίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας. Παρακαλώ και συνιστώ στους συντοπίτες μου να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες. Μένουμε όσο περισσότερο γίνεται στο σπίτι μας και μέσα στα όρια του χωριού μας τηρώντας τα μέτρα.

Συνεχίζουμε τους ρυθμούς της ζωής μας κάνοντας όμως μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γυρω μας. Η ατομική ευθύνη ειναι απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης! Σήμερα ο ΕΟΔΥ έκανε συνολικά 105 τεστ σε Γρανίτσα και Ραπτόπουλο. Για αύριο έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τεστ σε Λεπιανά, Ιτέα και Δαφνούλα.»