«Πρωταθλητής» το Αγρίνιο στις καισαρικές τομές- ποσοστό 83%

4336

Πρωταθλήτρια στις καισαρικές έρχεται η Δυτική Ελλάδα, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα νοσοκομείου του Αγρινίου, στο οποίο για το έτος 2017 οι καισαρικές τομές άγγιξαν το 83% και οι φυσιολογικοί μόλις το 17%, ή αλλιώς 303 καισαρικές και 66 φυσιολογικούς τοκετούς.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, και δείχνουν την Ελλάδα να είναι πρώτη στις καισαρικές τομές σε όλο τον κόσμο, προκαλούν έντονη ανησυχία, όπως τόνισε ο ίδιος αλλά παραδέχτηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σε επίκαιρη ερώτηση για τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το 2017, το ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα ανήλθε στο 56,8%, όταν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 15%. «Δώσαμε ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχουν αν τηρούν το διεθνές πρωτόκολλο, αλλά και να ζητούν από τους γιατρούς να τεκμηριώνουν την προσφυγή στη καισαρική», ανέφερε ο κ. Ξανθός. «Δόθηκε οδηγία στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχονται οι ασυνήθιστες πρακτικές για τις καισαρικές. Η απάντηση λοιπόν στο φαινόμενο αυτό, είναι ο έλεγχος για την πιστή εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών ».