Σεραφείμ Οικονόμου – Solidarity Mission Academy, Πρόγραμμα Erasmus

18122

Όνομα: Σεραφείμ Οικονόμου

Τόπος κατοικίας: Καρπενήσι

Ηλικία: 22 χρονών

Εμπειρία: Solidarity Mission Academy, Πρόγραμμα Erasmus

Τόπος υλοποίησης: Alsótold, Nograd, Hungary

Μπορεί ένας νέος από το Καρπενήσι να βρεθεί σε μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία εκτός Ελλάδας και να επικοινωνήσει την χώρα του και μπορεί ένα μικρό χωριό στα βόρεια της Ουγγαρίας να γίνει σημείο συνάντησης διαφορετικών κουλτούρων. Το παράδειγμα του Σεραφείμ Οικονόμου που βρέθηκε για λίγες ημέρες στην πόλη Alsótold, Nograd της Ουγγαρίας, αποδεικνύει ότι μπορεί. Και ένα βήμα πιο πέρα ότι υπάρχει πολύ ελπίδα ακόμα τόσο για τους νέους ανθρώπους, τα μυαλά και τη δημιουργικότητά τους, όσο και για το ευρωπαϊκό όνειρο. Ο Σεραφείμ μας μιλά για την εμπειρία στη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus MBM.

ΕΠ. Σεραφείμ πες μας δυο λόγια για το ταξίδι σου στην Ουγγαρία και τη συμμετοχή σου στο ΜΒΜ.

Η ομάδα του Solidarity Mission Youth Academy

ΣΟ. Η εμπειρία μου ήταν πραγματικά μοναδική γιατί μπόρεσα, πολύ ευκολά και χωρίς ουσιαστικά να πληρώ πολύ ειδικές προϋποθέσεις (άριστη γνώση αγγλικών, άριστους βαθμούς, μεγάλη αναμονή για την επιλογή κτλ), μπόρεσα να συμμετέχω σε αυτό το μοναδικό πρόγραμμα και να έρθω σε επαφή με συνομήλικα άτομα απ’ όλη την Ευρώπη. Βρεθήκαμε μαζί, στην ίδια ομάδα 18 άτομα, από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Τουρκία, Λετονία, Τσεχία. Το ταξίδι ήταν και αυτό μια είναι υπέροχη εμπειρία, που μπορείς να κερδίσεις πολλά απλά όταν πας σε μια ξένη χώρα.

ΕΠ. Τι αφορούσε το πρόγραμμα Erasmus MBM;

Ασκήσεις εμπιστοσύνης και επικοινωνίας από τα μέλη της ομάδας

ΣΟ. Το MBM είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριών φάσεων. Κάθε μία φάση εκπαιδεύει μια άλλη πτυχή της επιχειρηματικότητας και επικοινωνίας, μοιράζοντας εργαλεία προσαρμοσμένα στην εργασία με τις ομάδες-στόχους, το προσωπικό και τα μέλη του δικτύου. Τα TCs είναι δομημένα κατά τρόπο, που έχουν νόημα μόνα τους, καθώς και μια σειρά από οποιαδήποτε 2 ή και τα 3 από αυτά. Ξεκινά με τη φάση – MIND: Δημιουργούμε τις βασικές αξίες και τα μηνύματά μας και δημιουργούμε ένα δίκτυο. Εκπαιδεύουμε την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα με την εξερεύνηση των τρόπων σκέψης και συμπεριφοράς. Μοιραζόμαστε την αυτο-καθοδήγηση και τις υπαίθριες μεθόδους. (Basic synergy Training). Ακολουθεί η φάση – ΣΩΜΑ: Εκπαιδεύουμε την ευαισθητοποίηση του σώματος για να συγχρονίσουμε το περιεχόμενο και την έκφραση. Εκπαιδεύουμε επιχειρηματικές δεξιότητες με τεχνικές χορού και κίνηση του σώματος. Τέλος ολοκληρώνεται με τη φάση – ΜΗΝΥΜΑ, όπου μαθαίνουμε να παραδίδουμε το μήνυμά μας εκπαιδεύοντας τις δεξιότητες παρουσίασης, μοιράζοντας τα εργαλεία και τις τεχνικές των

συναντήσεων και της δημόσιας παρουσίασης και επικοινωνία.

ΕΠ. Πως βρέθηκες να συμμετέχεις σε αυτό το πρόγραμμα;

ΣΟ. Τελείως ξαφνικά και μέσα σε λίγες μέρες. Είδα την ανακοίνωση του Solidarity Mission Youth Academy, που το διοργάνωσε, μαζί με μια φίλη. Συμπληρώσαμε την αίτησή μας και το βιογραφικό που μας ζήτησαν και βρεθήκαμε στην Ουγγαρία. Υπήρχε μια πολύ μικρή οικονομική συμμετοχή, ενώ διαμονή, διατροφή και τα έξοδα του ταξιδιού καλύπτονται κατά 100% από το πρόγραμμα.

ΕΠ. Ποια εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη απ’ αυτό το ταξίδι;

ΣΟ. Σίγουρα όταν οι εκπαιδευτές μας μας άφησαν έξω από τον χώρο όπου φιλοξενούμασταν, για δυο ημέρες, χωρίς χρήματα και φαγητό, μόνο με μια κάρτα όπου αναφέρονταν η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, και μας ζήτησαν να πάμε στο χωριό και να καταφέρουμε να βρούμε φαγητό, στέγη για ένα βράδυ και τρόπο να γυρίσουμε πίσω. Μοναδική εμπειρία που μας δίδαξε πολλά για τα όρια, τις αντοχές, αλλά και τις δυνατότητές μας.

Μαθήματα επικοινωνίας, ψυχολογίας, σύμπραξης
18 άτομα από διαφορετικές χώρες, με σκοπό την ένωση και τη συνεργασία