Σκοτεινό: Το χωριό της Κρήτης όπου δεν καπνίζει κανείς. Ο «άγραφος» νόμος των κατοίκων που μένει αναλλοίωτος εδώ και 40 χρόνια

1445

Εδώ και μια δεκαετία πολύς ο λόγος για τον Αντικαπνιστικό Νόμο και την εφαρμογή του. Δυστυχώς η εικόνα πανελλαδικά αποδεικνύει ότι υπάρχει από τη μια αδυναμία επιβολής του από της Αρχές και από την άλλη αντίσταση των καπνιστών να τον εφαρμόσουν. Υπάρχει όμως ένα χωρίο στην Κρήτη που εδώ και 40 χρόνια έχει ήδη εφαρμοστεί ως άγραφος νόμος και μάλιστα από όλους τους κατοίκους.

Στην Κρήτη, 22 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, υπάρχει ένα χωριό στο οποίο απουσιάζουν οι θεριακλήδες και εξαφανίστηκαν τα τασάκια.

Το Σκοτεινό είναι το ελληνικό χωριό των μη καπνιστών. Οι κάτοικοι του όμορφου χωριού του δήμου Χερσονήσου πριν από 40 χρόνια πήραν μια πρωτοβουλία: Αποφάσισαν να μην καπνίζουν και να κάνουν όσο μπορούν πιο υγιεινή τη ζωή τους. Δεν έχει γίνει γνωστό πως πήραν αυτή την απόφαση. Ωστόσο από τη στιγμή που αποφάσισαν να κόψουν το κάπνισμα δεν έχουν παραβεί την υπόσχεση τους.

Η τήρηση της αντικαπνιστικής απόφασης από ολόκληρο το χωριό έχει δημιουργήσει μια πάρδοση, έναν «άγραφο νόμο» μοναδικό για τα ελληνικά θερακλίδικα δεδομένα.

Αν κάποιος θέλει να σπάσει την παράδοση, δε θα τα καταφέρει. Αν ζητήσει να καπνίσει στο Σκοτεινό, δε θα μπορέσει να ικανοποιήσει την επιθυμία του. Στο χωριό δε θα βρει πουθενά να αγοράσει τσιγάρα. Ακόμη και οι επισκέπτες του χωριού σέβονται τον «άγραφο» αντικαπνιστικό νόμο και από σεβασμό προς τους κατοίκους του χωριού αποφεύγουν και αυτοί να καπνίζουν.

Οι κάτοικοι του χωριού των μη καπνιστών κρατούν μέχρι και σήμερα την παράδοση. Δεν καπνίζουν, μεταλαμπαδεύουν την ιδέα στους νεότερους, δίνοντας τους ένα υγεινό παράδειγμα ζωής.

Πηγή: www.voria.gr