Το βαραθροσπήλαιο “Κωλοζακαίϊκα” στη Βαλαώρα Ευρυτανίας εξερεύνησε για πρώτη φορά ο γνωστός σπηλαιολόγος Κωνσταντίνος Μπακολίτσας, ο οποίος για μια ακόμη φορά βρέθηκε στην Ευρυτανία και ειδικά στο Δήμο Αγράφων που τόσο αγαπά.

Όπως ο ίδιος αναφέρει πρόκειται για ένα μεγάλο σπήλαιο με πλούσια σπηλαιοπανίδα και όμορφο διάκοσμο, με την μεγάλη αίθουσα να έχει πρόσβαση με δυσκολία από στενά περάσματα.

«Ευχαριστούμε τον Παύλο Κουτσοθανάση που μας υπέδειξε τη θέση και τον Χρήστο Τσιαμπόκαλο που μας συντρόφευσε στην εξερεύνηση.

Με τον Πάνο Καρούτσο, που με την ευλυγισία του και την εμπειρία του, καταφέραμε να ψαχθεί κάθε στενό πέρασμα και να στεφθεί με επιτυχία η αποστολή μας».

Παράλληλα, λίγο πριν ο κ. Μπακολίτσας και η ομάδα που τον συντρόφευε εξερεύνησαν την ‘Γουρνοσπηλιά’ στην Βαλαώρα Ευρυτανίας.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μπακολίτσας αναφέρει: «… με τον Πάνο Καρούτσο (Panos Karoutsos) και τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Χρήστο Τσιαμπόκαλο (Christos Tsiampokalos) τον οποίο ευχαριστούμε θερμά … επίσης να ευχαριστήσουμε τον Θωμά Κώτσια που μας έφερε σε επαφή με το φιλόξενο και όμορφο χωριό του … από την σπηλιά φαίνεται και το σπίτι του κοντά στη λίμνη Κρεμαστών».

Με τη σειρά του ο πρ. Βουλευτής Ευρυτανίας, Θωμάς Κώτσιας, σχολίασε:

«Εμείς ευχαριστούμε τον σπηλαιολόγο και ερευνητή κ. Μπακολίτσα για την ανιδιοτελή και επίπονη εξερεύνηση και καταγραφή των σπηλαίων της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων, με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή όσων σπηλαίων παρουσιάζουν γεωλογικό και αισθητικό ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε επίσης και τον συνάδελφό του και συνεργάτη του Γεωλόγο κ. Πάνο Καρούτσο για την συνδρομή του στην σημερινή εξερεύνηση στο χωριό μας».

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

  1. Η «Γουρνοσπηλιά» στη Βαλαώρα
  2. Το σπήλαιο στα «Κωλοζακαίικα»