Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκαν στα Καμένα Βούρλα, η 7η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020 και η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027», στις οποίες κήρυξε την έναρξη των εργασιών και προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν με δικαίωμα ψήφου τα μέλη των Επιτροπών (στελέχη των αρχών διαχείρισης, συντονισμού και πιστοποίησης, εκπρόσωποι δημοσίων αρχών, επιτελικών μονάδων Υπουργείων και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), όπως και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συμμετείχαν επίσης, οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Ηλίας Σανίδας (Φθιώτιδας), Άρης Τασιός (Ευρυτανίας), Φανή Παπαθωμά (Βοιωτίας), Γιώργος Κελαϊδίτης (Εύβοιας), οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Δημήτρης Βουρδάνος (Μεταφορών & Επικοινωνιών) και Κώστας Αποστολόπουλος (Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής), ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Ηλίας Κυρμανίδης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Λυκόπουλος, όπως και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των Επιμελητηρίων και άλλων κοινωνικοοικονομικών εταίρων.

Εκτάκτως, παρέστη ο πρώην Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τοποθετήθηκε, μνημόνευσε την εξαιρετική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «προσωπικό του στοίχημα», όπως χαρακτήρισε την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την υποστήριξη ΑμεΑ.

Στο πλαίσιο της 7ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020, πραγματοποιήθηκε απολογισμός του προγράμματος που ολοκληρώνεται και τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι η πραγματική απορρόφηση θα ξεπεράσει το 100% έως τον Σεπτέμβριο του 2023, φτάνοντας στο τέλος της περιόδου περίπου στο 110%, ούτως ώστε μετά και τις τυχόν τελικές διορθώσεις, να έχει διασφαλιστεί η πλήρης αξιοποίηση και επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα» 2021-2027. Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίασης, διαπιστώθηκαν τα εξής:

Η Διαχειριστική Αρχή έχει ήδη εξειδικεύσει 22 δράσεις του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 50.263.696 ευρώ και προχωρά στις αντίστοιχες προσκλήσεις.

Μέσα στο 2023, η Διαχειριστική Αρχή προγραμματίζει να εκδώσει 31 Προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 113.576.733 ευρώ. Ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 26,7% των συνολικών πόρων του προγράμματος.

Πρόκειται για προσκλήσεις σε όλους τους βασικούς τομείς υποδομών αλλά και δράσεων του ΕΚΤ. Υδρεύσεις, αντιπλημμυρικά έργα, πολιτική προστασία, οδική ασφάλεια, οδικά έργα, υποδομές εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού, έρευνας, κοινωνικές υποδομές και δράσεις, ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, χωρικές ΟΧΕ και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Διευκρινίστηκε ακόμη -για πολλοστή φορά- ότι ένα πολύ μικρό τμήμα (περίπου 6-7% του προϋπολογισμού του νέου ΠΕΠ) δεσμεύεται από έργα του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, όπως είναι το μεγάλο έργο της Παράκαμψης Γραβιάς έως τη Βάργιανη, στον Οδικό Άξονα Λαμίας – Αντιρρίου, τα σχέδια ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων (ΟΧΕ) κλπ.