Πραγματοποιήθηκε, την  Τετάρτη 14 Απριλίου,  η Ειδική Συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας,  με αποκλειστικό θέμα τον ετήσιο Απολογισμό Πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής.

Η παράταξη της αντιπολίτευσης «Στερεά Υπεροχής!» αναφέρει ότι η λογοδοσία της περιφερειακής αρχής δεν περιορίστηκε στα πεπραγμένα του 2020 αλλά ως συνέχεια της προηγούμενης αρχής, επιχείρησε μια συνολική αποτίμηση και παράλληλα προέβη και σε εξαγγελίες, για το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά αναφέρει για τη συνεδρίαση:

«Η διαδικασία εξελίχθηκε σε ένα κλίμα αμοιβαίων επαίνων και φιλοφρονήσεων, μεταξύ των μελών της πλειοψηφίας, για το δήθεν μεγάλο έργο που παρήγαγαν, αποφεύγοντας οριακά τη βασκανία.

Το “success story” της περιφερειακής αρχής, που εδώ και επτά χρόνια στηρίζεται  κυρίαρχα στην επικοινωνία και ελάχιστα στο αποτέλεσμα, εξαντλήθηκε στην καταγραφή παρεμβάσεων αποκατάστασης των ζημιών, που προκάλεσαν τα φυσικά φαινόμενα  αλλά φυσικά συνετέλεσαν και οι παραλείψεις της περιφερειακής αρχής, αφού επτά ολόκληρα χρόνια δεν μερίμνησε για τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και έργα ορεινής υδρονομίας.

Ο απολογισμός δεν περιλάμβανε καμία αναφορά σε αναπτυξιακές δράσεις, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία στη Στερεά, που ξεπερνά το 20%, με βάση τα επίσημα στοιχεία  της ΕΛΣΤΑΤ και δυστυχώς αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Καμία αναφορά σε έργα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, καμία αναφορά στον αναπτυξιακό, δημοκρατικό προγραμματισμό, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, για τη συγκρότηση ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα απαντά στις υπαρκτές ανάγκες  του τόπου και των πολιτών.

Καμία αναφορά στα όργανα συμμετοχικής δημοκρατίας,  αφού συνειδητά δεν λειτούργησαν και δεν αξιοποίησαν τόσο την επιτροπή διαβούλευσης όσο και τα θεσμό του συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης. 

Δύο θεσμοί λαϊκής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου, που προφανώς απεχθάνονται οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και του συγκεντρωτισμού.

Καμία ανάληψη ευθύνης, για όσα βιώσαμε με  ΖΟΡΜΠΑ, ΘΑΛΕΙΑ, ΙΑΝΟ, με βάση τις παραλείψεις και την ολιγωρία της περιφερειακής αρχής, κανένα στοιχείο σοβαρής αυτοκριτικής.

 Όλα, καλώς καμωμένα!  

Η «Στερεά Υπεροχής», αφού σημείωσε όλα τα προηγούμενα, αποδόμησε το αφήγημα της περιφερειακής αρχής, για δήθεν πολιτική διεκδίκηση αύξησης του ΕΣΠΑ, αποδεικνύοντας ότι η αύξηση οφείλεται στη μετάπτωση της περιφέρειάς μας στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες, αφού το ΑΕΠ της Στερεάς μειώθηκε δραματικά και έπεσε στο 62%.

Η περιφερειακή αρχή αντί να πει την αλήθεια, κομπάζει και κομπορρημονεί για δήθεν επιτυχία. Ας είναι.

Προφανώς τώρα οφείλει  να στραφεί, στη διεκδίκηση κατανομής πρόσθετων πόρων, για έργα στη Στερεά Ελλάδα, από τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η «Στερεά Υπεροχής», στηλίτευσε την αφωνία της περιφερειακής αρχής,  στην υπονόμευση της ΟΧΕ Ασωπού, αφού με διάταξη νόμου η κυβέρνηση καταργεί στην ουσία τη δέσμευση για κοινωνική συναίνεση και κοινωνική αποδοχή του έργου.  Ευτυχώς, ο δήμος Τανάγρας ανέδειξε το ζήτημα τόσο στη βουλή όσο και στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, χωρίς όμως να ακουστεί κάτι από την περιφερειακή αρχή, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των κατοίκων της περιοχής.

Ιδιαίτερα αυστηρή κριτική ασκήθηκε επίσης στην περιφερειακή αρχή, για την επιλογή κλειστού τύπου διαγωνιστικών  διαδικασιών, στα έργα αποκατάστασης ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα, για τις παλινωδίες στη διαχείριση του προσφυγικού, για την άτολμη στάση της στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, για την προβληματική διαχείριση της Κωπαΐδας και του Μόρνου και φυσικά για τη μη ενεργοποίησή της στο θέμα των αιολικών πάρκων, που εξαπλώνονται στην Εύβοια και τη Στερεά, χωρίς ουσιαστική αντίδραση της περιφέρειας.

Ο επικεφαλής της παράταξης μας, Δ. Αναγνωστάκης, συμφώνησε με την εκτίμηση της περιφερειακής αρχής ότι η Στερεά είναι ένας “κοιμώμενος γίγαντας” και συμπλήρωσε, πως αν δεν αλλάξει τον τρόπο που πολιτεύεται η περιφερειακή αρχή, δυστυχώς η Στερεά θα συνεχίσει τον ύπνο του δικαίου.»

φωτο αρχείου