Η Ευρυτάνισσα Σοφία Ζαχαράκη στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου αλλά και συναντήσεις εργασίας

Όλα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη στο γραφείο του Τασιού

Στην Ευρυτανία βρέθηκε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κα Σοφία Ζαχαράκη. Η κα Ζαχαράκη, η οποία έλκει την καταγωγή της από το Νέο Αργύρι του Δήμου Αγράφων και διατηρεί πάντα πολύ στενούς δεσμούς με το Καρπενήσι αλλά και ολόκληρο το νομό, έλαβε μέρος στους εορτασμούς της επετείου του ‘ΌΧΙ’ στο Καρπενήσι, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και με αφορμή την παραμονή της όλο το τριήμερο στην περιοχή, πραγματοποίησε διάφορες συναντήσεις και επισκέψεις.

Αρχικά, επισκέφθηκε τη Γρανίτσα και συμμετείχε στη Γιορτή Τσίπουρου εκεί, το Σάββατο, ενώ την Κυριακή συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού.

Με πολλά θέματα η συνάντηση στο γραφείο του Τασιού

Στην Κυριακάτικη σύσκεψη η ατζέντα ήταν γεμάτη με θέματα λειτουργίας και εξοπλισμού των σχολείων, τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων των μαθητών με περιβαλλοντικές και αθλητικές δράσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετέχουν τα σχολεία. Εκτός από τον κ. Τασιό, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, η Αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Παιδείας και Πολιτισμού κα Σοφία Ζαλοκώστα, καθώς και ο Δήμαρχος Μακρακώμης, κ. Γιώργος Χαντζής και ο Χρήστος Ξέρας από τη Σπερχειάδα.

Αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

  • Η ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Καρπενήσι, μιας και υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλους μαθητές που αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Λαμία.
  • Η ίδρυση Μουσικού Σχολείου στην περιοχή, αίτημα το οποίο θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένο
  • Τα μαθητικά δρομολόγια και τα προβλήματα που δημιουργούνται, όπως η έλλειψη μεταφορέων, η παράταση του ωραρίου σχολικών μονάδων, ώστε να εξυπηρετούνται οι μεταφορές των μαθητών
  • Η συντήρηση των σχολικών μονάδων και πώς η περιφέρεια μπορεί να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή
  • Η Μαθητεία ΕΠΑΛ, για την οποία θα πρέπει να υπάρχουν γρήγορες εγκρίσεις ολιγομελών τμημάτων από το Υπουργείο ώστε να ικανοποιούνται άμεσα οι αιτήσεις μαθητών
  • Η δημιουργία προγραμμάτων σχολικών εκδρομών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και παλιότερων προγραμμάτων, όπως ήταν οι ‘λευκές’ και ‘πράσινες’ εβδομάδες, που πρακτικά αφορά τη δημιουργία εβδομαδιαίων εκδρομών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για επίσκεψη σε μέρη όπως η Ευρυτανία για περιβαλλοντική εκπαίδευση.
  • Θέματα για την εκμάθηση σπορ του βουνού, με προτεραιότητα το σκι
  • Στελέχωση με διδακτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων
  • Όσο το δυνατόν ταχύτερη πλήρωση κενών που υπάρχουν κυρίως λόγω παραίτησης εκπαιδευτικών από τη θέση που καλούνται να υπηρετήσουν.

Η κα Ζαχαράκη δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό για τη συνάντηση εργασίας με τους φορείς της Ευρυτανίας: «Είχαμε μια πολύ αναλυτική συζήτηση την Κυριακή με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιό, τον δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νικόλαο Σουλιώτη και την Σοφία Ζαλοκώστα, Αντιδήμαρχο Πρόνοιας, Παιδείας και Πολιτισμού για τα θέματα λειτουργίας και εξοπλισμού των σχολείων της Ευρυτανίας , τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων των μαθητών με περιβαλλοντικές και αθλητικές δράσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετέχουν τα σχολεία. Σημείωσα τις προτάσεις τους για την κάλυψη των κενών αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των σχολείων. Συζητήσαμε επίσης για τα θέματα μεταφοράς των μαθητών.

Επεσήμανα τον στόχο μας να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς πολύ σύντομα με ταυτόχρονη δέσμευση να επισπεύσουμε τη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών των μόνιμων εκπαιδευτικών αλλά και τις προσλήψεις αναπληρωτών από το επόμενο έτος. 

Σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές αρχές θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθεια για τη βελτίωση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης στην Ευρυτανία, έναν τόπο καταγωγής φωτισμένων προσωπικοτήτων με παρακαταθήκη που μας δίνει το μέτρο της δικής μας ευθύνης στη νέα γενιά του τόπου μας».

Για τη συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός δήλωσε: «Ως Αντιπεριφερειάρχης οφείλω ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στην Υφυπουργό, η οποία πάντα αφουγκράζεται τα προβλήματα, τόσο της ιδιαίτερής της πατρίδας αλλά και άλλων περιοχών σαν τη δική μας, προσπαθώντας να επιλύσει άμεσα όποια προβλήματα προκύπτουν. Χαρακτηριστικό της πολύ καλής συνεργασίας και της πολλής δουλειάς που γίνεται, είναι ότι ειδικά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση φέτος δεν υπήρχαν ιδιαίτερα κενά».