Οι αντιδράσεις

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος τηρήθηκε με την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 09 Μαρτίου 2023, στην πόλη των Θηβών. Ακολούθως εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία (32 υπέρ / 6 κατά) το συνημμένο ψήφισμα, το οποίο κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Προ ημερήσιας διάταξης, πραγματοποιήθηκε ειδική συζήτηση για έργα και παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν, εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί και θα υλοποιηθούν στα όρια του Δήμου Θηβαίων. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα, που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία, όπως η λειτουργία του Νοσοκομείου Θήβας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου, ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του τόπου. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, αναφέρθηκε στην υποστήριξη του Νοσοκομείου Θήβας με χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και την ενίσχυση με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για νέα έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων της Θήβας, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά προχώρησε σε πλήρη απολογισμό δράσης.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων:

  • Δαπάνες για τις απαραίτητες εργασίες ναρκαλίευσης, από συνεργείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στο χώρο ανέγερσης Διοικητηρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην πόλη της Λαμίας.
  • Προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση έργων και δράσεων στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου Μαγνησίας του Δήμου Λαμιέων, στο Δημοτικό Στάδιο Ορχομενού, στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Κομποτάδων Φθιώτιδας, στη Λαϊκή Αγορά Ορχομενού, στα γήπεδα Πούρνου και Καθενών του Δήμου Μεσσαπείων, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, στον Δήμο Τανάγρας, στους Δήμους Δελφών και Δωρίδος, αλλά και για την αξιοποίηση του κτηρίου της Π.Ε. Ευρυτανίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Οκτώ ημέρες μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών, συνεδριάσαμε στη Θήβα και αποδείξαμε ότι στα δύσκολα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με ομοψυχία και υπευθυνότητα. Τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και καταλήξαμε με ευρύτατη πλειοψηφία σε ψήφισμα, με το οποίο το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας μεταξύ άλλων:

– Αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει τα αισθήματα πένθους, αλλά και οργής που διακατέχουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία του τόπου μας.

– Δηλώνει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι αυτή την εθνική τραγωδία, δίχως καμία ανοχή, αλλά και δίχως να παραχωρηθεί έδαφος σε φωνές που προάγουν τον κοινωνικό διχασμό.

– Απαιτεί να μη χαθεί άλλος χρόνος, να μη χαθεί άλλη ανθρώπινη ζωή!».

Οι αντιδράσεις

Βέβαια, στα πλαίσια της συνεδρίασης ανέβηκαν οι τόνοι με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολο Γκλέτσο να ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη «της Μητσοτάκη ΑΕ» όπως είπε χαρακτηριστικά. Πυρρά εξαπέλυσε ο κ. Γκλέτσος και προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό για τον οποίο ο κος Γκλέτσος τόνισε πώς αποδείχθηκε ανεπαρκέστατος στη διαχείριση κρίσεων της Περιφέρειας όπως οι μεγάλες φωτιές και οι πλημμύρες στην Εύβοια. «Το ψήφισμα που εμείς εγκρίνουμε είναι μόνο αυτό που θα ζητά παραίτηση της ανεπαρκέστατης κυβέρνησης» είπε.

Επίσης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Αναγνωστάκης, τοποθετήθηκε για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αναδεικνύοντας τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες και εγκληματικές αμέλειες που οδήγησαν στην τραγωδία. Στη συνέχεια της συνεδρίασης εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα, το οποίο και στήριξαν με τη ψήφο τους.

Η παράταξή “Στερεά Υπεροχής”, κατέθεσε δήλωση αναφορικά με την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών, αρνούμενοι την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση των νερών και έθεσαν το θέμα της εγκατάστασης για την επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων στο Δήμο Τανάγρας, αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες των κατοίκων αλλά και του οικείου Δήμου.

Συμφώνησαν με την ανάγκη για τη μελέτη αξιοποίησης του κτηρίου της ΠΕ Ευρυτανίας στο Καρπενήσι, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία μας για τη μεθοδολογία διεκπεραίωσης της εν λόγω μελέτης, μέσω του αναπτυξιακού οργανισμού της Σκαπάνης, αφού δεν διασφαλίζεται με απόλυτο και καθαρό τρόπο η διαφανής και χρηστή διαχείριση, ψήφισαν την έγκριση μελετών που αναφέρονται σε έργα διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τέλος σταθήκαμε κριτικά στα διάφορα τρέχοντα θέματα διαχειριστικού χαρακτήρα, που σχετίζονται με  τη διοικητική ρουτίνα και λειτουργία της περιφερειακής διοίκησης.