Στους Δελφούς η 13η Πανελλήνια Σύνοδος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

5156

Την Πέμπτη, 20.6.2019 πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η 13η Πανελλήνια Σύνοδος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση – Διαχείριση Απορριμμάτων».
Σημαντικά θέματα της Συνόδου είναι η προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως καθορίσθηκε με το νέο ΕΣΔΑ, τα ΠΕΣΔΑ και τα τοπικά σχέδια των Δήμων, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 καθώς και η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΦΟ.Δ.Σ.Α.. Στη Σύνοδο παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κ. Ντίτορας.

ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε είπε: “Ελπίζω οι νέοι Δήμαρχοι να συνεισφέρουν σε αυτή την ποιοτική αναβάθμιση”, συνέχισε, τονίζοντας ότι από την πλευρά της πολιτείας έχουν γίνει οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και των απορριμμάτων, ώστε η Ελλάδα να βγει επιτέλους από τον Μεσαίωνα των χωματερών.

“Ολοκληρώθηκε μία κυβερνητική θητεία η οποία παρέδωσε στην Αυτοδιοίκηση όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ορθή και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων”, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος αντιδιαστέλλοντας το παρελθόν κατά το οποίο λειτουργούσαν στη χώρα μας 300 χωματερές, που μας επιβάρυναν με πρόστιμα από την ΕΕ ύψους 55 εκατ. ευρώ. “Έως το τέλος του 2018 μειώσαμε κατά 82% αυτό το πρόστιμα, ενώ έως το τέλος του 2019 αναμένεται να κλείσουν και οι τελευταίες χωματερές”, συμπλήρωσε. Επίσης, για μια δεκαετία, έως το 2015, η Ελλάδα δεν είχε προχωρήσει ούτε μία επένδυση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων ή Κυκλικής Οικονομίας, ανάκτησης υλικών και παραγωγής δευτερογενών υλικών και καυσίμων στα στερεά απόβλητα. Σήμερα, από ουραγός το 2014, η χώρα μας διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία περιλαμβάνει Εθνικό Σχέδιο για την Κυκλική Οικονομία, νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση, σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα και καινοτομία, καθώς και Τοπικά Σχέδια που προβλέπουν και επιβάλλουν τη χωριστή συλλογή βιοαποδομήσιμων. από τον Ιούλιο του 2018. “Δεν έχουμε το δικαίωμα να μεταφέρουμε σε Δήμους και Περιφερειάρχες οποιονδήποτε επιμερισμό προστίμου για καθυστέρηση στην ανακύκλωση”, σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Η εντολή της κοινωνίας είναι να μην πληρώσει νέα πρόστιμα η πατρίδα μας για τα απορρίμματα, πολύ περισσότερο για την ανακύκλωση. Υπήρχε ξεκάθαρα πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στις χωματερές. Για το λόγο αυτό είναι αδιανόητο να μην δέχονται τα Συστήματα Ανακύκλωσης να ελέγχονται απολύτως για όλη την απόδοση της ανακύκλωσης και την αξιοποίηση των πόρων της ανακύκλωσης. Και ο έλεγχος και η αξιολόγηση της ανακύκλωσης θα γίνεται με τα ζυγολόγια και τα τιμολόγια πώλησης των ανακυκλώσιμων, με πλήρη διαφάνεια ως προς την ανακυκλώσιμη ποσότητα και την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων. Αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών”, υπογράμμισε.