Ο Ευρυτάνας προπονητής της προΟλυμπιακής ομάδας, Θοδωρής Ζηνέλης, μιλά αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό

Η νέα του θέση στο Υπουργείο Παιδείας, η συνεργασία με την Σοφία Ζαχαράκη, η Ολυμπιάδα του Τόκυο, η Ευρυτανία και η διοργάνωση με στόχο τους 1500 συμμετέχοντες στο Καρπενήσι.

Ο προπονητής της προΟλυμπιακής ομάδας και ομοσπονδιακός προπονητής Ταεκβοντό, κ. Θοδωρής Ζηνέλης, με καταγωγή από το Μεγάλο Χωριό Καρπενησίου, διορίστηκε πρόσφατα μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (ΚΟΕΣΑΔ) για τις Σχολικές Αθλητικές Δραστηριότητες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σχολικού Έτους 2019-2020.

Με αφορμή την τιμητική αυτή επιλογή του Ευρυτάνα Προπονητή, σε μια επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, ο Ευρυτανικός Παλμός εξασφάλισε μια αποκλειστική συνέντευξη του κ. Ζηνέλη, ο οποίος μας μιλά για τη δράση του, την Ευρυτανία αλλά και μια μεγάλη διοργάνωση που είναι στα σκαριά και θα φέρει 1500 αθλητές και συνοδούς στο Καρπενήσι στα τέλη Μαρτίου.

Κε Ζηνέλη, έχετε ήδη αποκτήσει μια μεγάλη εμπειρία στον αθλητισμό, αλλά και

στην εκπαίδευση, με ένα μακρύ βιογραφικό. Πείτε μας μερικά πράγματα για την

μέχρι τώρα πορεία σας.

Είμαι καθηγητής φυσικής αγωγής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διδάσκω στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών την ειδικότητα για την επιλογή του Oλυμπιακού αθλήματος Tαεκβοντό.  Έχω ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό μου πάνω στην οργάνωση και διοίκηση αθλητικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συνεχίζω το διδακτορικό μου. Από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, αλλά και του προπονητή της προΟλυμπιακής ομάδας, συμμετέχουμε στις μεγαλύτερες διοργανώσεις σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα είμαι προπονητής στον αθλητικό σύλλογο Αίαντα Αγίου Δημητρίου, σωματείο με 25 χρόνια πορεία στα αθλητικά δρώμενα το οποίο τουλάχιστον τα τελευταία 10 έτη κατέχει την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη, διαχρονικότητα στις διεθνείς διακρίσεις και τρεις αθλητές στο ανώτερο επίπεδο των Grand-Prix και πάνω από δεκαπέντε πρωταθλητές με καταγωγή από την Ευρυτανία στο σύλλογό μας όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόσφατα διοριστήκατε μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικών

Αθλητικών Δραστηριοτήτων (ΚΟΕΣΑΔ) για τις Σχολικές Αθλητικές

Δραστηριότητες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σχολικού

Έτους 2019-2020. Μιλήστε μας για τη νέα σας αυτή θέση.

Η παραπάνω τιμητική θέση είναι για μένα μία σημαντική πρόκληση καθώς μέσα από τις εμπειρίες, τις δράσεις και την γενικότερη πορεία μου στα αθλητικά δρώμενα μου δίνει την δυνατότητα να υποστηρίξω την συνολική προσπάθεια ανάδειξης του σχολικού Αθλητισμού και των αντίστοιχων σχολικών πρωταθλημάτων. Είμαι υπέρμαχος περισσότερο της πρόληψης παρά της καταστολής. Ζούμε σε μια κοινωνία με τεράστια προβλήματα κοινωνικής παθογένειας και η διέξοδος του αθλητισμού είναι πολύ σημαντική για τη νεολαία μας. Αυτός είναι και ο λόγος που η συμμετοχή  μου σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ σημαντική μιας και θα πρέπει να αναπτύξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον σχολικό Αθλητισμό στην δημόσια εκπαίδευση δίνοντας διεξόδους στους μαθητές να κάνουν τον αθλητισμό τρόπο ζωής.

Στην επιτροπή στην οποία επιλεγήκατε συμμετείχε και η κα Σοφία Ζαχαράκη.

Ποια θα είναι η συνεργασία σας με την επίσης Ευρυτάνισσα Υφυπουργό

Παιδείας;

Δίπλα σε έναν δραστήριο άνθρωπο με ευαισθησίες όραμα, μεράκι και διάθεση όπως είναι η Υφυπουργός Παιδείας δεν έχεις παρά να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό στην προσπάθεια για την αναβάθμιση του Σχολικού Αθλητισμού τιμώντας όλους αυτούς που σε πιστεύουν και σε εμπιστεύονται. Είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους τους Ευρυτάνες, που υπάρχει μια Ευρυτάνισσα σε μια τόσο σημαντική θέση και χαρά μου να εργαστώ και ‘γω στην παρούσα φάση για την Παιδεία.

Είστε προπονητής της προΟλυμπιακής ομάδας και ομοσπονδιακός προπονητής

Ταεκβοντό. Σε ποια φάση σας πετυχαίνουμε αυτή τη στιγμή;

Ως προπονητής της εθνικής ομάδας και της προΟλυμπιακής ομάδας είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν προπονητή να εκπροσωπεί την χώρα του, προσπαθώντας να εκπροσωπήσει την χώρα στην Ολυμπιάδα του Τόκυο.  Αυτό τον καιρό βρισκόμαστε σε μία διαρκή φάση προετοιμασίας προκειμένου να καταφέρουμε να πάρουμε όσο δυνατόν περισσότερα εισιτήρια με τους τέσσερις αθλητές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στην ευρωπαϊκή πρόκριση που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Ρώμη. Η αποστολή μας είναι πολύ δύσκολη καθώς μόνο οι δύο πρώτοι αθλητές από την ευρωπαϊκή πρόκριση παίρνουν το εισιτήριο… σε ένα Ολυμπιακό άθλημα στο οποίο συμμετέχουν 202 χώρες απ` όλον τον κόσμο με 70 εκατομμύρια ενεργά δελτία αθλητών. Με την στήριξη της ομοσπονδίας, η προετοιμασία έχει ξεκινήσει, πριν 20 μέρες ήμασταν στην Ουκρανία, πήγαμε στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, την επόμενη βδομάδα φεύγουμε για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από εκεί 15 μέρες στο Αμμάν της Ιορδανίας συμμετέχουμε σε αγώνες. Αμέσως μετά στη Σουηδία μία βδομάδα κενό και μετά φεύγουμε 20 μέρες για Ν.Κορέα /Μαλαισία και τελευταίος σταθμός μας η κινέζικη Ταιπει .

Εδώ και χρόνια, κάθε καλοκαίρι διοργανώνετε camp ταεκβοντό για παιδιά

στο Μεγάλο Χωριό. Γιατί επιλέξατε την Ευρυτανία για αυτή τη διοργάνωση;

Εδώ και 18 χρόνια είναι παράδοση στην αθλητική οικογένεια του Αίαντα να χτίζει τα αγωνιστικά τμήματα ξεκινώντας την προετοιμασία στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας. Είναι οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου οι αθλητές μας να απογαλακτιστούν από τις οικογένειές τους, να γίνουν ομάδα και να βάλουν γερές βάσεις χτίζοντας την φυσική τους κατάσταση στο ιδανικότερο περιβάλλον. Παράλληλα γνωρίζουν την φιλοξενία και τις ομορφιές της Ευρυτανικης φύσης αγαπούν τον τόπο μας μαθαίνοντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Την τελευταία πενταετία όμως έχουμε αναλάβει μια πολύ μεγαλύτερη και διεθνή δράση το SUMMER MOUNTAIN CAMP. Διοργανώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή ευρωπαϊκά Καμπ προετοιμασίας με 400 αθλητές από 18 χώρες με συμμετοχή των κορυφαίων διεθνών προπονητών παγκόσμιων πρωταθλητών και Ολυμπιονικών. Τεράστια προβολή του τόπου μας που το ‘χει ανάγκη και το αξίζει καθώς είναι ο κατάλληλος συνδυασμός υλικοτεχνικών υποδομών και κατάλληλων συνθηκών προετοιμασίας υψηλού επιπέδου.

Θεωρείτε ότι έχει τη δυνατότητα η Ευρυτανία να φιλοξενήσει μια μεγάλη

διοργάνωση ταεκβοντό;

Η Ευρυτανία πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να διεξαχθεί εκεί μια επίσημη πανελλήνια διοργάνωση. Προς τα εκεί κινούμαστε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να διεξαχθεί τέλη Μαρτίου το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα ταεκβοντό, μια διοργάνωση που θα φέρει στο Καρπενήσι 1500 περίπου αθλητές και συνοδούς σε ένα καθημερινό 3ήμερο. Αυτή η διοργάνωση θα τονώσει την αγορά και την τοπική κοινωνία και παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία σε πανελλήνιο επίπεδο για την προβολή της ευρυτανικής ομορφιάς και φιλοξενίας.

Τι είναι για σας η Ευρυτανία, από τις αναμνήσεις των παιδικών σας χρόνων

έως σήμερα;

Αυτός ο τόπος είναι το σημείο αναφοράς μου. Δεν ξεχνώ ποτέ από πού ξεκίνησα και είμαι ευλογημένος γιατί έχω την δυνατότητα ως παιδαγωγός και προπονητής να μεταλαμπαδεύω απλόχερα την αγάπη και τις εμπειρίες που ένιωσα απ’ τους γονείς και τους παππούδες μου γι’ αυτό τον τόπο στις επόμενες γενιές.

Είναι τιμή, υποχρέωση και παρακαταθήκη να δίνεις την δυνατότητα στους μαθητές σου να γνωρίσουν αυτόν τον πονεμένο τόπο, τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία, τις παραδόσεις και τις ομορφιές της Ευρυτανικής φύσης, κάνοντάς τους άξιους πρεσβευτές της ομορφιάς του τόπου μας.