Οι άγνωστες υπερ- τροφές του τόπου μας, γεμάτες βιταμίνες και ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, δίνουν τους καρπούς τους στο παρθένο περιβάλλον της Ευρυτανίας

Κράνα

Τα κράνα, οι καρποί της κρανιάς, περιέχουν φλαβονοειδή, σίδηρο και ανθοκυάνες, ισχυρότατες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Περιέχουν υψηλή αντιοξειδοτικότητα, στυπτικές (αντιαιμορραγικές) και αντιπυρετικές ιδιότητες.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι κάτι περισσότερο από ισχυρά αντιοξειδωτικά. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες όπως οι βιταμίνες C και E και σε ελλαγικό οξύ, οι οποίες καταπολεμούν μερικές μορφές χρόνιων νόσων αλλά και τον καρκίνο. Διατηρούν επίσης υψηλά επίπεδα της διαλυτής ίνας που είναι γνωστή ως πηκτίνη, μιας ουσίας που μελέτες συσχετίζουν με τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Τσάπουρνα

Ο χυμός θεωρείται ότι αποτοξινώνει και καθαρίζει το αίμα, είναι τονωτικός σε περιπτώσεις απώλειας βάρους, και τα φύλλα πίνονται σαν τσάι. Τα φύλλα της τσαπουρνιάς μοιάζουν με τα φύλλα τσαγιού, και γι’αυτό παλιότερα χρησιμοποιήθηκαν σαν υλικό νόθευσής του.Στο φυτό αποδίδονται στυπτικές, τονωτικές, καθαρτικές, διουρητικές, και αντιπυρετικές ιδιότητες. Το τσάι των λουλουδιών είναι καθαρτικό, και στυπτικό, κατάλληλο για εντερικές και στομαχικές δυσλειτουργίες. Από την παράδοση θεωρείται ότι ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και αποτρέπουν την καταρροή στα κρυώματα.

Κράταιγος

Το ξανθό τσάπουρνο όπως ονομάζεται, είναι ένα εξαιρετικό καρδιοτονωτικό. Ανοίγει τις στεφανιαίες αρτηρίες, βελτιώνοντας την παροχή αίματος στον καρδιακό μυ. Έτσι, η καρδιά δυναμώνει και χτυπά πιο δυνατά και ικανοποιητικά. Ομαλοποιεί τους καρδιακούς κτύπους, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Άγριο Τριαντάφυλλο

Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από όλα τα φρούτα και τα εσπεριδοειδή – περιέχει σχεδόν 10 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα λεμόνια (100 γρ. λεμόνι έχουν 53 mg, ενώ 100 γρ. rosehips (κυνόροδα) έχουν 426 mg!). Είναι ενδιαφέρον ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, όταν στη Μεγάλη Βρετανία ήταν αδύνατο να εισαχθούν φρέσκα εσπεριδοειδή, η κυβέρνηση οργάνωσε την συλλογή των καρπών της αγριοτριανταφυλλιάς λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, E, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, καροτένια, πηκτίνη, νιασίνη και φλαβονοειδη.

Σαμπούκος

Ο Σαμπούκος είναι επίσης γνωστός ως Κουφοξυλιά ή Αφροξυλιά, στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία ο Σαμπούκος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της γρίπης και των συμπτωμάτων της. Δύο ανεξάρτητες κλινικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 2004, έδειξαν πως η κατανάλωση Σαμπούκου μειώνει σημαντικά τόσο τα συμπτώματα όσο και το χρόνο ανάρρωσης από τη γρίπη (τόσο τύπου Α όσο και τύπου Β).