«Τα κοράκια»

0
808

Μικρό παιδί, κοντά στον τσοπάνη αείμνηστο πατέρα μου στο βουνό, όταν άκουγε και έβλεπε να στριφογυρίζουν πάνω απ’ το κοπάδι τα κατάμαυρα κοράκια με το απαίσιο κράξιμό τους, τον άκουγα που σιγομουρμούριζε: «Πάλι ψοφίμι μυρίστηκαν οι κόρακες !»

Μετά από πολλά χρόνια δεν περίμενα αυτά τα μαύρα «κοράκια» να μετακομίσουν και να φτεροκοπάνε πάνω απ’ τις μεγαλουπόλεις. Και το χειρότερο, μερικά απ’ αυτά με ανθρώπινη μορφή να καταλαμβάνουν έδρανα του Ελληνικού κοινοβουλίου κι άλλες κυβερνητικές και δημόσιες θέσεις.

Μετά από μια ψεύτικη ευδαιμονία δεκαετιών ήρθαν και τα δύσκολα ! Μνημόνια, ανεργία, ακρίβεια, διαφθορά… οι δέκα πληγές του Φαραώ απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Παράλληλα με την ευδαιμονία είχε ανοίξει και η κάνουλα για τα στεγαστικά και παντός είδους δάνεια από τις συστημικές και μη τράπεζες. Το όνειρο του κάθε εργαζόμενου μικροαστού να αποκτήσει το δικό του σπίτι να στεγάσει τη φαμίλια και τα όνειρά του! Όταν όμως η φτώχεια και η εξαθλίωση έφεραν τα πάνω κάτω και τα δάνεια αδύνατο να ξεπληρωθούν, «κοκκίνησαν», κατά το κοινώς λεγόμενο. Χιλιάδες δανειολήπτες βρέθηκαν σε απόγνωση από τον εμφανή φόβο να χάσουν τα σπίτια τους και να βρεθούν άστεγοι, στο δρόμο. Με την τρόικα πάνω απ’ τα κεφάλια μας υπήρχε τουλάχιστον προστασία και τώρα χωρίς τρόικα οι τράπεζες μαζικά μοιράζουν τα «κόκκινα» δάνεια της μεσαίας τάξεις στα ξένα funds για πλειστηριασμούς. Οι εταιρείες αυτές διαχείρισης «κόκκινων» δανείων όμως δεν υπολογίζουν  δικαστικές αποφάσεις και νόμους.

Το τσουνάμι των πλειστηριασμών έχει αρχίσει να σκάει, περιμένοντας είτε να υποκύψει η κυβέρνηση στις πιέσεις των “servicers’’ για παράκαμψη της απόφασης του Αρείου Πάγου, είτε την νέα ‘’κεντρική’’ απόφαση που αναμένεται να αναλάβει το ανώτατο δικαστήριο για το θέμα. Για ποια κυβέρνηση μιλάμε όμως, αυτή που εκτρέφει στους κόλπους της τους Πάτσηδες! Ένας βουλευτής, που μέσω εισπρακτικής του εταιρείας αγόρασε δάνεια ύψους 62.000.000 ευρώ αντί μόλις 4.300.000 ευρώ και αυτά δανεικά και αγύριστα απ’ την ίδια τράπεζα. Ένας βουλευτής που έχει τσιμπήσει με απ’ ευθείας ανάθεση τουλάχιστον 800.000 ευρώ για νομικές συμβουλές στα ΕΛΤΑ. Ένας βουλευτής που σαν πρόεδρος της ιστορικής ομάδας Νίκης Βόλου, αφαίμαξε 500.000 ευρώ και διέλυσε μετά την ομάδα. Ένας βουλευτής που κατέχει παράνομα εξωχώριες εταιρείες! Αλήθεια πως τον βγάζει λάδι για το πόθεν έσχες 3 χρόνια τώρα η Επιτροπή της Βουλής! Μα αφού ισχύει ο νόμος της κυβερνητικής πλειοψηφίας των μετεχόντων, «κόρακας, κοράκου μάτι, βγάζει» ;  

Οι περιπτώσεις του βουλευτή Πάτση, του βουλευτή Μαραβέγια που του βγήκε έγκριση 4,2 εκατομμύρια ευρώ από τον Αναπτυξιακό νόμο σε εταιρεία συζύγου του με μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ, της τέως Γ.Γ. Αντιεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου με τις απ’ ευθείας αναθέσεις 7.500.000 ευρώ σε ‘’οικείους’’, και η «λίστα» Πέτσα, δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις. Σκάνδαλα, που αντανακλούν το ύφος, το ήθος της κυβερνητικής εξουσίας Μητσοτάκη. Κάτω από κάθε πέτρα κι ένα σκάνδαλο από τα μαύρα «κοράκια»!  

                                        Κώστας Μπουμπουρής  

                                      Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                           (k.boubouris@yahoo.gr