Τα νέα μέτρα της Περιφέρειας αποκάλυψαν το κύκλωμα με τις παράνομες άδειες οδήγησης

4052

Μπακογιάννης: « Το πανηγύρι σχόλασε…»

Με αφορμή τα αποτελέσματα των ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το Τμήμα Συγκοινωνιών της Φθιώτιδας, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν από λίγες ημέρες και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την απόδοση των μέτρων που έλαβε η Περιφέρεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο σύστημα ελέγχου των εξετάσεων για την έκδοση αδειών οδήγησης,.

Για τα μέτρα που οδήγησαν στον περιορισμό του φαινομένου παρανομιών στην διαδικασία εξέτασης, ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον «συναγερμό» που χτύπησε στα τέλη του 2017, όταν διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων στην Φθιώτιδα ξεπερνούσαν το 80% επιτυχίας. Άμεσα, η Περιφέρεια προχώρησε στη διεύρυνση των μέτρων που ήδη είχε λάβει, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, αυτό το ποσοστό επιτυχίας να περιοριστεί στα φυσιολογικά επίπεδα του 30-50%. Στη διεύρυνση των μέτρων οδήγησε και η έρευνα του διοικητικού εποπτικού μηχανισμού που δημιουργήθηκε με σκοπό την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των ποιοτικών και των ποσοτικών στοιχείων των εξετάσεων. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανέλαβε η Περιφέρεια είναι:

  1. Ερευνήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλες οι καταγγελίες, ακόμη και ανώνυμες, είτε με προκαταρκτική εξέταση, είτε με ΕΔΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.
  2. Άλλαξε ο τρόπος επιλογής των επιτηρητών των εξετάσεων, οι οποίοι ορίζονται πλέον, με κλήρωση που πραγματοποιείται στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, μία ώρα πριν από την διεξαγωγή των εξετάσεων.
  3. Καθιερώθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα προτεραιότητας για να μην έρχεται σε επαφή ο πολίτης με τον υπάλληλο.

 «Τα αποτελέσματα έπειτα από την εφαρμογή αυτών των μέτρων ήταν θεαματικά» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, λέγοντας ότι πέρα από τον περιορισμό των ποσοστών επιτυχίας, είχαν ως αποτέλεσμα και την απομάκρυνση των επιτηδείων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αφού δεν έβρισκαν πλέον τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτύξουν τις παράνομες δραστηριότητές τους.

«Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις συνομιλίες τους που κατέγραψαν οι αρχές, στις οποίες όχι μόνο εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη Φθιώτιδα, αλλά χρησιμοποιούν και υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του Αντιπεριφερειάρχη Θύμιου Καραΐσκου που δεν τους αφήνει να παρανομήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Μπακογιάννης έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο που εφαρμόστηκαν τα μέτρα, αλλά και για την άμεση ενημέρωση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης από το οποίο ζητήθηκε η συνεργασία και η υποστήριξη για την αποτελεσματικότητά τους και αφού ευχαρίστησε τόσο το ΣΕΕΔΔ όσο και την ΕΛ.ΑΣ αλλά και προσωπικά τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιο Καραΐσκο, δήλωσε:

«Το πανηγύρι σχόλασε, αποδείξαμε ότι όσοι θέλουν να ακολουθήσουν ανάλογες πρακτικές, θα πρέπει να αλλάξουν Περιφέρεια. Σε αυτήν εδώ την Περιφέρεια, κάθε λεπτό, κάθε μέρα που περνάει είναι μάχη κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας. Δίνουμε τη μάχη όχι στα λόγια, αλλά με μεθοδικότητα και αποφάσεις που δεν στέκονται στους τύπους ,αλλά είναι ουσιαστικές. Έχω ξαναπεί ότι βαλθήκαμε να αναποδογυρίσουμε τα πάντα για να φέρουμε αποτέλεσμα. Ξηλώνουμε ότι σάπιο συναντάμε μπροστά μας για να προχωρήσουμε όπως πρέπει».