Τα τελευταία σοφά λόγια ενός μεγιστάνα

2278

Ο Steve Jobs, ιδρυτής της Apple, ζάμπλουτος, λίγο πριν πεθάνει, στα 56 του, από καρκίνο  στο πάγκρεας, είπε στο κρεβάτι του νοσοκομείου:

Έφτασα στην κορυφή του επιχειρηματικού κόσμου. Στους άλλους η ζωή μου είναι η επιτομή της επιτυχίας. Στην ουσία, ο πλούτος είναι απλά ένα κομμάτι της ζωής μου. Αυτή τη στιγμή, ξαπλωμένος, άρρωστος σε ένα κρεβάτι, όταν αναπολώ τη ζωή μου και συνειδητοποιώ πως η φήμη, η αναγνώριση και ο πλούτος που για τόσα χρόνια περηφανευόμουν έχουν ξεθωριάσει και δεν  έχουν κάποια αξία μπροστά στον επερχόμενο θάνατο.

Σε όποιο στάδιο της ζωής και να είσαι τώρα, θα φτάσει η ώρα που θα αντιμετωπίσεις τη στιγμή που κλείνει η αυλαία της ζωής. Εκτίμησε την αγάπη για την οικογένειά σου, τον σύντροφό σου και τους φίλους σου.

 Όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε σοφότεροι και σιγά σιγά καταλαβαίνουμε πως είτε φοράς ένα ρολόι 300 ευρώ ή ένα ρολόι 30 ευρώ και τα δύο λένε την ίδια ώρα.

Είτε κρατάμε μια τσάντα 300 ευρώ, είτε μία 30 ευρώ, το ποσό που υπάρχει μέσα, παραμένει το ίδιο.

Είτε οδηγούμε ένα αμάξι 150.000 ευρώ, είτε ένα των 30.000 ευρώ, η απόσταση παραμένει η ίδια.

Είτε το σπίτι που ζούμε είναι 300 τετραγωνικά, είτε 3000, η μοναξιά είναι η ίδια…

Είτε ταξιδεύετε πρώτη θέση, είτε οικονομική, αν το αεροπλάνο πέσει, θα πέσετε και εσείς.

 Γι’ αυτό ελπίζω να καταλάβετε ότι όταν έχετε φίλους, κολλητούς, αδερφούς, αδερφές που μπορείτε να μιλήσετε, να γελάσετε μαζί, να τραγουδήσετε μαζί είναι πραγματική ευτυχία.

Μαζί με αυτά τα απλά πράγματα να σας δώσω και τα τέσσερα αδιαμφισβήτητα στοιχεία της ζωής, στα οποία κατέληξα μακριά από τις τεχνολογίες και τα ηλεκτρονικά μου, αλλά από την απλή εμπειρία της ζωής.

Μην μαθαίνετε τα παιδιά σας να είναι πλούσια μάθετέ τα να είναι ευτυχισμένα. Ώστε όταν μεγαλώσουν να ξέρουν την αξία των πραγμάτων και όχι την τιμή τους.

Να τρως την τροφή σαν τα φάρμακά σου. Αλλιώς θα χρειάζεται να τρως τα φάρμακα σαν την τροφή σου.

Αυτός που σε αγαπάει δεν θα σε αφήσει ποτέ για κάποιον άλλον ακόμα κι αν υπάρχουν 100 λόγοι για να σε παρατήσει, θα βρει ένα λόγο για να μείνει.

Υπάρχει διαφορά στο να είσαι άνθρωπος από το να φέρεσαι ανθρώπινα. Λίγοι το καταλαβαίνουν.

Αν θες να πας γρήγορα περπάτα μόνος σου αλλά αν θες να πας μακριά περπάτα με παρέα.

Διαχρονικά ανθρώπινα μηνύματα, αλλά και τόσο επίκαιρα, με την εβδομάδα των Παθών και της Ανάστασης.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Κώστας Μπουμπουρής

Αστυν. Διευθυντής ε.α. – Συγγραφέας

k.boubouris@yahoo.gr