Ο αεροχείμαρρος είναι ένα «ποτάμι» στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες από τον Βόρειο Πόλο μέχρι την Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος αεροχείμαρρος δεν μπορεί να περάσει τον αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί στη Βορειοδυτική Ευρώπη, ακολουθεί ανατολικότερη πορεία και περίπου από το ύψος της Πολωνίας και Δυτικής Ρωσίας στρέφεται νοτιότερα και μεταφέρει τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες μέχρι τη χώρα μας.

Ο αεροχείμαρρος (Jet stream) κινείται γρήγορα σαν ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά «ποτάμια» – ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων. Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία.

Σχετικά με τον καιρό των επομένων ημερών τώρα, η πρώτη ψυχρή εισβολή φθάνει τα ξημερώματα. Θα είναι ασθενής και θα προκαλέσει λίγα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, δηλαδή παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς. Προς το τέλος της εβδομάδας όμως όπως είδαμε παραπάνω όταν έρθει η δεύτερη και εντονότερη ψυχρή εισβολή έχουμε πολλές πιθανότητες να δούμε περισσότερα χιόνια όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά ενδεχομένως ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Μετά από την παρουσίαση αυτής της ψυχρής μεταβολής η οποία όπως είπαμε έρχεται από το Βόρειο Πόλο οι αέριες μάζες θα υποστούν μεγάλες μεταβολές και τα ύψη υετού είναι σχετικά δύσκολο να υπολογιστούν. Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των 3 κυριοτέρων μοντέλων ακόμη και για το Σάββατο.

Όλα τα μοντέλα όμως προβλέπουν ότι θα έχουμε πολικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και δεν αποκλείονται χιόνια ακόμα και στην Αθήνα. Το κύμα κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα την Παρασκευή και θα επεκταθεί. Μέσα στο Σαββατοκύριακο πιθανότατα θα χιονίσει και σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί παντού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρή Κολυδά, η πρώτη ψυχρή εισβολή περνά την Τετάρτη με ξεροβόρι χωρίς σημαντικά φαινόμενα. Ωστόσο, η δεύτερη ψυχρή εισβολή έρχεται το Σαββατοκύριακο και κρατά μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος, με πολύ κρύο.

Για την αλλαγή του καιρού με την διπλή ψυχρή εισβολή που θα προκαλέσει ισχυρό «κύμα» κακοκαιρίας με χαρακτηριστικό τις πυκνές χιονοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας μίλησε, νωρίτερα και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αν και, όπως διευκρίνισε ο μετεωρολόγος, η πρώτη ψυχρή εισβολή που ξεκινά από απόψε, θα έχει μικρή διάρκεια, αντίθετα μεγαλύτερη σε διάρκεια θα είναι η κακοκαιρία και η ψυχρή εισβολή που θα ξεκινήσει από το Σάββατο και θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τη θερμοκρασία να δείχνει σε ορισμένες περιοχές έως και μείον 20 βαθμούς Κελσίου. Χιόνια θα υπάρξουν ακόμα και σε πεδινές περιοχές. (πηγή: protothema.gr)