Οι νέες τάσεις και το ‘γλωσσάρι’ τους

Υγειονομική κρίση, κλιματική αλλαγή, βιοηθική είναι όπως διαφαίνεται οι παράγοντες που ήδη διαμορφώνουν τις νέες τάσεις και τις διατροφικές συνήθειες του μέλλοντος.  Σε ερευνά του το ΙΕΛΚΑ καταγράφει τις πέντε διατροφικές τάσεις του καταναλωτή του μέλλοντος. Περισσότεροι Flexiterians και Vegetarians που σήμερα είναι 400.000, μισοί Vegan και οι μισοί vegetarian. Αύξηση της κατανάλωσης Plant-based & Lab-grown τροφίμων και μείωση κατανάλωσης σε ζάχαρη και αλάτι. Επίσης καταγράφει την μεγάλη επίδραση των social media στη διαμόρφωση των τάσεων αυτών και στην καθοριστική επίδραση της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης που κάνει τους καταναλωτές να αγοράζουν τρόφιμα βάσει του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι σημαίνουν όμως όλες αυτές οι νέες ορολογίες που κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο στα γλωσσάρια της διατροφολογίας. Ας τους δούμε έναν- έναν:

Vegetarian

Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ψαριού και των υποπροϊόντων τους. Καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και προϊόντα που προέρχονται από ζώα, όπως λαρδί, ζωικό λίπος, ζελατίνη.

Vegan

Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία (γνωστή και ως βιγκανισμός) είναι η ολοκληρωτική αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, καθώς το μέλι και όλα τα ζωικά παράγωγα.

Pescatarian

Σημαίνει ότι κάποιος έχει επιλέξει να είναι χορτοφάγος, ενώ συνεχίζει  να συμπεριλαμβάνει τα θαλασσινά στη διατροφή του.

Plant based meat

Το υποκατάστατο κρέατος είναι μια ουσία που μοιάζει με κρέας και παράγεται από φυτικά προϊόντα. Οι πιο συνηθισμένοι όροι είναι κρέας φυτικής προέλευσης, εναλλακτικό κρέας, απομίμηση κρέατος ή ψεύτικο κρέας. Η αυξημένη σημασία του υποκατάστατου κρέατος στην τρέχουσα τάση οφείλεται στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για λόγους υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή τη μετατόπιση των προτιμήσεων οφείλονται στην πρόσληψη τροφών με χαμηλά λιπαρά και θερμίδες, χορτοφαγία, ασθένειες ζώων, εξάντληση φυσικών πόρων και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επί του παρόντος, τα διαθέσιμα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο περιλαμβάνουν κρέας φυτικής προέλευσης στο οποίο η ποιότητα (υφή, γεύση, εμφάνιση) είναι παρόμοια με το συμβατικό κρέας. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως πρωτεΐνες σόγιας με προσθήκη νέων συστατικών, όπως μυκοπρωτεΐνη και λεγμοσφαιρίνη σόγιας.

Ωμοφαγία

Αποτελεί ένα είδος δίαιτας (με την έννοια του μοτίβου διατροφής) κατά το οποίο το άτομο καταναλώνει αποκλειστικά ωμές, ανεπεξέργαστες ή ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές. Αυτό περιλαμβάνει οποιοδήποτε τρόφιμο έχει επεξεργαστεί σε θερμοκρασίες μικρότερες των 40-48ο C και δεν έχει υποστεί άλλου είδους επεξεργασία όπως παστερίωση ή χρήση εντομοκτόνων.

Flexitarian

Ηημιχορτοφαγία ή ευέλικτη χορτοφαγία ή αλλιώς το να είσαι flexitarian ή αλλιώς meat reducer είναι το να κάνεις μία χορτοφαγική διατροφή με περιστασιακή κατανάλωση κρέατος. Yπολογίζεται ότι περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού ακολουθεί αυτή τη διατροφή.

Ο όρος “flexitarianism” έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτού του είδους η διατροφή έχει κερδίσει πολύ κόσμο, γιατί είναι μια πιο ρεαλιστική εκδοχή της χορτοφαγίας. Ο λόγος που κάποιος μπορεί να μειώσει το κρέας μπορεί να είναι οικολογικός, ηθικός, θρησκευτικός, ακόμα όμως και οικονομικός. Πράγματι, υπάρχει και η οικονομική χορτοφαγία, που κάποιος μειώνει την κατανάλωση κρέατος, επειδή είναι ακριβό. Ακόμα όμως και στη flexitarian διατροφή, υπάρχουν τύποι και τύποι διατροφών. Παραδείγματος χάριν και ο pescetarian και ο pollotarian θεωρούνται flexitarians. O πρώτος είναι χορτοφάγος, αλλά καταναλώνει και ψάρι και θαλασσινά, και ο δεύτερος είναι χορτοφάγος, αλλά καταναλώνει και πουλερικό. Για τους flexitarians δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη συχνότητα καταναλωσης κρέατος. Για να θεωρείσαι όμως flexitarian πρέπει η διατροφή σου να είναι κυρίως χορτοφαγική χωρίς να αποκλείεις όπως είπαμε εντελώς το κρέας, με ό,τι σημαίνει για τον καθένα αυτό.

Veganuary. Γίνε για ένα μήνα χορτοφάγος

Όποια και να είναι η διατροφή που ακολουθούμε, το κίνημα του Veganuary μας καλεί να γίνουμε χορτοφάγοι για το μήνα Ιανουάριο. Το Veganuary είναι μια ετήσια πρόκληση που προωθεί και εκπαιδεύει τον veganism ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ακολουθήσουν έναν vegan τρόπο ζωής για τον Ιανουάριο. Από την έναρξη της εκδήλωσης το 2014, η συμμετοχή υπερδιπλασιάστηκε κάθε χρόνο. Η διατροφική συνήθεια να αποφύγουμε τα ζωικά προϊόντα για 31 ημέρες, όχι μόνο για να προσφέρουμε στο σώμα μας μία υγιεινή διατροφή αλλά και για να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων από τις συνέπειες της αλόγιστης κατανάλωσης κρέατος που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Πληροφορίες: www.veganuary.com, www.amnanews.gr, www.oneman.gr, www.allazoumesinithies.ab.gr, www.el.wikipedia.org.