Το Σάββατο τα εγκαίνια παρουσία Χαρδαλιά – Ζαχαράκη

Μόνιμο προσωπικό – 24ωρη κάλυψη

Πραγματικότητα γίνεται πλέον το αίτημα πολλών ετών από τους κατοίκους της Δυτικής Ευρυτανίας για την επαναλειτουργία του Κλιμακίου Πυροσβεστικής στη Γρανίτσα, το οποίο θα συμβάλλει στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σε μια τόσο απομακρυσμένη περιοχή, όπως είναι τα χωριά του Δήμου Αγράφων.

Το Σάββατο τα εγκαίνια

Το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020 και ώρα 17:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια στο νέο Κλιμάκιο Πυροσβεστικής στη Γρανίτσα, με ηχηρές παρουσίες από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Σημαντική θα είναι η παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος και θα εγκαινιάσει το νεοσύσταστο Κλιμάκιο παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος κ. Κολοκούρη Στεφάνου, των διοικητών του Πυροσβεστικού Σώματος Καρπενησίου κ.κ. Φακίτσα και Φυσέκη, των τοπικών αρχών και πολιτών, υπό τους ήχους της μουσικής μπάντας της Πυροσβεστικής. Επίτιμη καλεσμένη είναι και η Ευρυτάνισσα Υφυπουργός Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη, η οποία έλκει την καταγωγή της από το Νέο Αργύρι του Δήμου Αγράφων και επιβεβαίωσε –σύμφωνα με πληροφορίες του Ευρυτανικού Παλμού- την παρουσία της στα τόσο σημαντικά για την περιοχή εγκαίνια. Στην εκδήλωση των εγκαινίων λόγο θα βγάλουν οι δύο Υφυπουργοί, ο κ. Χαρδαλιάς ως αρμόδιος και η κα Ζαχαράκη, καθώς και ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, που θα καλωσορίσει τους επισήμους, αλλά θα μιλήσει και για το πολυαναμενόμενο έργο που θα δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας στους Αγραφιώτες.

Με μόνιμο προσωπικό και 24ωρη κάλυψη ο σταθμός

Η λειτουργία του εν λόγω κλιμακίου θα ξεκινήσει από την ίδια κιόλας μέρα, θα είναι 24ωρη και θα στελεχωθεί με εποχικό και μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα το Κλιμάκιο θα διαθέτει δύο πυροσβεστικά οχήματα και θα το επανδρώσουν πέντε εποχικοί υπάλληλοι από τον πρόσφατο διαγωνισμό και 4 μόνιμοι υπάλληλοι, 1 Πυρονόμος από την ΠΥ Μουζακίου, 2 Υπαρχιπυροσβέστες από την ΠΥ Αμφιλοχίας και 1 Υπαρχιπυροσβέστης από το Αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς. Σοβαρό είναι και το ενδεχόμενο να μετακινηθεί μόνιμα ένας αριθμός πυροσβεστών και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου για την καλύτερη δυνατή στελέχωσή του.

Το ιστορικό της δημιουργίας του κλιμακίου

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Γρανίτσας, έχει ιδρυθεί από το 2009, αλλά ποτέ δεν επανδρώθηκε και δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα η Δυτική Ευρυτανία να παραμένει ακάλυπτη σε κάθε περιστατικό πυρκαγιάς, αφού ήταν αναγκασμένη να αναμένει την επέμβαση της ΠΥ Καρπενησίου. Το καλοκαίρι του 2019, μετά από 10 χρόνια, ο νυν Δήμαρχος Αγράφων, κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, ενημέρωσε με επιστολή τον νέο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος κατάγεται από τη Γρανίτσα Ευρυτανίας, για τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούσε η ανυπαρξία Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε μια τόσης μεγάλης έκτασης και ιδιομορφίας περιοχή, για την υπάρχουσα κατάσταση όπως επίσης και για τις όποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι εκείνη τη μέρα από την πλευρά του Δήμου Αγράφων, τόσο σε θέματα εργασιών, όσο και σε παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κ.α.. Ο κ. Χαρδαλιάς ανταποκρίθηκε άμεσα για να δώσει λύση στο νέο κατεπείγον αίτημα του Δήμου Αγράφων και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αντρών, καθώς και τις επίσημες δηλώσεις του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργου, απέμεναν οι τυπικές διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν, προκειμένου το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Γρανίτσας να στελεχωθεί.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, υλοποιείται το έργο, το οποίο αποτελεί μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη για τον Δήμο Αγράφων και τους δημότες του καθώς ένα διαρκές και δίκαιο αίτημά τους βρίσκει πλέον ανταπόκριση από την πολιτεία. Ολόκληρη η περιοχή, που κατά κύριο λόγο είναι καλυμμένη από ελατοδάση, πλατάνια, οξυές, δρυς και πλούσια βλάστηση γενικότερα, βρισκόταν στο έλεος του Θεού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές μικρές κυρίως σε έκταση και ένταση, ήταν πολύ συχνές και σε συνδυασμό κάποιες χρονιές με την άνοδο της θερμοκρασίας και την ξηρασία, έκαναν τους κατοίκους της περιοχής να ανησυχούν πολύ για το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης φωτιάς. Το πρόσφατο παράδειγμα μεγάλης πυρκαγιάς στο Τροβάτο Αγράφων που έκαψε στρέμματα και η οποία δεν θα έσβηνε αν δεν επενέβαινε ο κ. Χαρδαλιάς στέλνοντας super puma και καναντέρ, αποδεικνύει περίτρανα την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου κλιμακίου που θα καλύπτει τη μισή Ευρυτανία, όλο το 24ωρο και όχι περιστασιακά.