Το πρώτο Μουσείο Βουνού στην Ελλάδα είναι γεγονός!

3360

Την πρωτιά για μια ακόμη φορά θα λάβει το Καρπενήσι Ευρυτανίας μιας και την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου εγκαινιάστηκε το πρώτο Μουσείο Βουνού στην καρδιά της Ελλάδας, που θα βρίσκεται στην πόλη του Καρπενησίου. Ένα έργο που ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ανακοίνωσε πρώτα από τον Ευρυτανικό Παλμό (φύλλο 791-31/01/2018).

Το συγκεκριμένο Μουσείο είναι αφιερωμένο σε όλες τις δραστηριότητες του βουνού και στους λάτρεις των ορεινών προορισμών. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, το Μουσείο Βουνού δημιουργήθηκε αποκλειστικά από δωρεές ορειβατών, χιονοδρόμων και αθλητών που έχουν διακριθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στις δραστηριότητες Βουνού.

Στόχος δημιουργίας Μουσείου

Ο στόχος της δημιουργίας του μπήκε το 2012 με τη μετεστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου και την απόφαση δημιουργίας και στέγασης του Μουσείου Βουνού στο ιδιόκτητο κτίριο της ΔΕΥΑΚ. Ο Δήμος Καρπενησίου μοιράστηκε την ιδέα με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρπενησίου αλλά και με ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομά τους και τη ζωή τους με τα βουνά. Μετά από συγκέντρωση αντικειμένων από δωρεές ανθρώπων που έχουν διακριθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στις δραστηριότητες βουνού και μέσα από τη συνεργασία πολλών ατόμων δημιουργήθηκε το πρώτο Μουσείο Βουνού της Ελλάδας.

Πως είναι το Μουσείο και τι περιέχει

Το Μουσείο αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο του Μουσείου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει σημαντικά αντικείμενα όπως από την πρώτη Ελληνική Αποστολή που κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου καθώς και  αναφορές σε δράσεις και στον τρόπο διαβίωσης στο βουνό αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στον πρώτο όροφο υπάρχει η δυνατότητα προβολής ταινιών και ντοκιμαντέρ καθώς και η δυνατότητα ανάγνωσης.

Το μόνο που μένει είναι να το επισκεπτείτε!

Ο Δήμος Καρπενησίου αναφέρει ‘’Ευχαριστούμε θερμά για τις δωρεές τους κυρίους:  Αντωνίου Γιάννη, Αποστολόπουλο Κωνσταντίνο, Κατριβάνο Ιωάννη, Κουνιάκη Χριστόφορο, Κοτρωνάρο Παναγιώτη, Μήτσιου Βασίλειο, Μιχαηλίδη Θωμά, Τιτόπουλο Δημήτριο, Τσουκιά Μιχαήλ, Τσουκλίδη Κωνσταντίνο, τις οικογένειες: Τσιβελέκα Κωνσταντίνου, Φλέγκα Δημητρίου, Χουλιάρα Κωνσταντίνου, τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο Αθηνών και τους Ελληνικούς Ορειβατικούς Συλλόγους Αχαρνών και Καρπενησίου και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους εργάστηκαν πέρα και πάνω από συμβατικές υποχρεώσεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τεχνική και οικονομική υπηρεσία του δήμου για τη σημαντική συμβολή και υποστήριξη στην ειδική συνεργάτη κυρία Έλενα Σιαξαμπάνη, στους ειδικούς επιστήμονες κυρία Ηλιάνα Ζιώγα και κύριο Θανάση Θανασιά, στην κυρία Άννυ Ρήγα αρχιτέκτονα μηχανικό και την κ. Νίκη Νταβαρίνου για τις μεταφράσεις των κειμένων, τον Κώστα Κεφαλά και Δημήτρη Κοκοτίνη για το φωτογραφικό υλικό, κυρίους Μπάμπη Λελούδη και Δημήτρη Σταλίκα που βοήθησαν με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στη θεματολογία του μουσείου καθώς και τη συλλογή, την τοποθέτηση και την περιγραφή των αντικειμένων και στον μελετητή και υπεύθυνο του έργου, αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Γιάννη Πανόπουλο που αφιέρωσε πολλές ώρες και συνεργάστηκε με όλους τους προαναφερθέντες  για την ολοκλήρωση του Μουσείου’’.