Επιδόρπια γιαουρτιού

Η κατηγορία των επιδορπίων γιαουρτιού περιέχουν αρκετά σάκχαρα. Καλό είναι να μην επιλέγουμε γιαούρτι με πολύ χαμηλά λιπαρά καθώς και γιαούρτι φρούτων καθώς έχουν υποστεί αρκετή επεξεργασία και περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων.

Δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών

Μερικά δημητριακά πρωινού, ιδιαίτερα εκείνα που διατίθενται στο εμπόριο για παιδιά, έχουν πολλή προσθήκη ζάχαρης. Ορισμένα περιέχουν 12 γραμμάρια ή 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε μια μικρή μερίδα 30 γραμμαρίων. Ελέγξτε την ετικέτα και δοκιμάστε να επιλέξετε ένα δημητριακό που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Όσον αφορά στην μπάρες δημητριακών οι περισσότερες περιέχουν αρκετά σάκχαρα και είναι φτωχές σε φυτικές ίνες.

Τρόφιμα ‘’χωρίς προσθήκη ζάχαρης’’

Πολλά προϊόντα  χρησιμοποιούν συμπυκνωμένο χυμό φρούτων έως γλυκαντικό, αλλά αυτό εξακολουθεί να κρύβεται μια μορφή από προστιθέμενη ζάχαρη.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα υπάρχουν σε 2 μορφές, αποζαχαρωμένα (φυσικό φρούτο) και με προσθήκη ζάχαρης. Αναζητήστε ποικιλίες χωρίς να κρύβεται ζάχαρη όταν είναι δυνατόν. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ένα αποξηραμένο σύκο αντιστοιχεί σε 7-8 φράουλες.

Ροφήματα καφέ

Ο καφές δεν παχαίνει και δεν κρύβεται ζάχαρη σε αυτόν. Όσο όμως προσθέτουμε συστατικά τόσο αυξάνουμε την πρόσληψη σακχάρων. Η προσθήκη γάλακτος, κρέμας ζάχαρης ή σιρόπι γεύσης αυξάνει τις θερμίδες και τα σάκχαρα του ροφήματος.

Ντρέσινγκ

Πόσο αθώες είναι οι σαλάτες που τρώμε; Αν φτιάξουμε μια γευστική σαλάτα με ελαιόλαδο, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια υγιεινή επιλογή. Μερικές έτοιμες σάλτσες ξεκινούν από 20 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.

Χυμοί φρούτων

‘’100% φυσικός χυμός φρούτων’’, πολλές φορές έχουμε δει αυτή την ετικέτα. Ωστόσο, παρόλο που φαίνεται σαν μια υγιεινή επιλογή, αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα συνοδεύονται από μεγάλη δόση ζάχαρης και πολύ λίγες φυτικές ίνες. Στα επεξεργασμένα ποτά όπως κοκτέιλ φρούτων ή κοκτέιλ χυμού κρύβεται προστιθέμενη ζάχαρη. Ολόκληροι (100% φρούτα) χυμοί περιέχουν μόνο τα σάκχαρα του χυμού που εξάγεται από τα φρούτα ή τα λαχανικά.

Κρύο τσάι

Τα περισσότερα παγωμένα τσάγια του εμπορίου θα περιέχουν περίπου 33 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα 340 ml, που είναι περίπου το ίδιο με ένα κουτάκι του αναψυκτικού τύπου cola.

Αθλητικά ποτά

Στην πραγματικότητα, ένα τυπικό μπουκάλι (500 ml) αθλητικού ποτού θα περιέχει 32 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και 159 θερμίδες, που ισοδυναμεί με 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.