“Των Καρπενησίων οι κοινότητες 1792 – 2019 _ Η πόλη και η Τοπική της Αυτοδιοίκηση στο πέρασμα δύο αιώνων” είναι ο τίτλος ενός νέου βιβλίου, προϊόν πολυετούς και επίπονης έρευνας της φυσικού-εκπαιδευτικού Μαρίας Θ. Ευαγγελοδήμου.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη ιστορία του Καρπενησίου, που συνοδεύεται με ανέκδοτες έως σήμερα φωτογραφίες της πόλης και πίνακες με όλους τους έως σήμερα διατελέσαντες δημάρχους, μανομοιότυπα υπογραφών επάρχων και διοικητών καθώς και διοικητικών σφραγίδων.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου των 432 σελίδων είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρυτανία από το 1792 και στις δημαρχιακές αρχαιρεσίες.

Στο δεύτερο μέρος φιλοξενείται η ιστορία και το έργο όλων των διατελεσάντων εκλεγμένων ή διορισμένων δημάρχων με τις φωτογραφίες τους.

Στο τρίτο μέρος υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες με όλους τους δημάρχους της πόλης έως σήμερα και των υπολοίπων ευρυτανικών δήμων έως το 1912.

Το βιβλίο εκδόθηκε από την Πανευρυτανική Ένωση με χορηγία της κυρίας Ελένης Πουρνάρα-Καρκατζή.

Όλοι οι συντελεστές της έκδοσης είναι Ευρυτάνες:

Η γλωσσική επιμέλεια έγινε από τη φιλόλογο Νίκη Μπακογεώργου, η σελιδοποίηση από την Στέλλα Μπαλωμένου, η εκτύπωση από το τυπογραφείο Στιγμή.

Το εξώφυλλο, μια σύνθεση της παλιάς με τη νέα πλατεία του Καρπενησίου, σχεδιάστηκε από την Καρπενησιώτισσα αρχιτέκτονα Ευαγγελία Δρόσου.