Δέκα αιτήματα περιλαμβάνει το υπόμνημα των κατοίκων της Δομνίστας προς το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Ν. Σουλιώτη, εκθέτοντας μια σειρά από χρόνια προβλήματα που όπως δηλώνουν αντιμετωπίζουν, είτε σε μόνιμη βάση, είτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν το χωρίο γεμίζει ζωή από τους επισκέπτες. Αναλυτικά το υπόμνημα αναφέρει:

          ‘‘ΔΟΜΝΙΣΤΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

Η Δομνίστα, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καρπενησίου – μετά το Καρπενήσι (η μοναδική με 5μελές Τοπικό Συμβούλιο)  – κατά το περασμένο καλοκαίρι θύμισε τον παλιό καλό καιρό. Τα σπίτια όλα γεμάτα από κόσμο, ο ξενώνας, που ξαναλειτούργησε μετά από εννιά (9) χρόνια  ήταν πλήρης, όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πλησίον της πλατείας και στις γειτονιές ξεπέρασαν τα 600 κατά το 15Αύγουστο! Αλλά χιλιάδες ήταν και οι επισκέπτες του χωριού μας και οι περαστικοί προς Ναυπακτία  κατά το τετραήμερο 27,28,29 και 30 Οκτωβρίου 2022, λόγω της καθιερωμένης πλέον γιορτής τσίπουρου.

Η πλατεία μας κάθε βράδυ ήταν κατάμεστη από ενήλικες και από εκατοντάδες παιδιά, τα οποία, όμως, για τρίτη χρονιά στερήθηκαν των φυσικών χώρων τους, δηλ. της παιδικής χαράς, των γηπέδων κ.λπ.  Οι διαμαρτυρίες όλων ήταν, φυσικά, έντονες. Αλλά,  όμως, το πρόβλημα του χωριού μας δεν ήταν και δεν είναι μόνον αυτό. Το παρακάτω υπόμνημα, που έχουν υπογράψει   εκατοντάδες  συγχωριανοί και τακτικοί επισκέπτες μας και που στάλθηκε αρμοδίως, αποτυπώνει όλα τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν κατά τα τελευταία, κυρίως χρόνια.

Συγκεκριμένα, τα σπουδαιότερα χρονίζοντα προβλήματα, που καθημερινά ταλαιπωρούν τους δημότες και τους επισκέπτες της είναι:

Εσωτερική Οδοποιία       

Οι περισσότεροι τσιμεντοστρωμένοι από παλαιά δρόμοι εντός του οικισμού βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Καθημερινά, κατά τη θερινή, κυρίως, περίοδο, δεκάδες διερχόμενα οχήματα από τις βασικές αρτηρίες δοκιμάζονται από την άθλια κατάσταση του οδοστρώματος. Εφέτος οι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι καθαρίστηκαν κατά μήνα Αύγουστο! Σύμφωνα δε με Δελτίο Τύπου του Προέδρου της Τ.Κ. δεν καθαρίστηκε ούτε ένας κοινοτικός δρόμος! Δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους προ διετίας  δεν υλοποιήθηκε σχετική υπόσχεση ασφαλτόστρωσης κεντρικότατης οδικής αρτηρίας μήκους 600, περίπου, μέτρων.

Παιδική Χαρά

Στον προαύλιο χώρο του καταργηθέντος Δημοτικού Σχολείου μας υπήρχε παιδική χαρά, η οποία εξυπηρετούσε καθημερινά, εκατοντάδες παιδιά κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Μικρότερη παιδική χαρά λειτουργούσε παλαιότερα και στο χώρο του Προφήτη Ηλία. Δυστυχώς όμως η κεντρική παιδική χαρά έχει αποψιλωθεί από τριετίας για λόγους ασφάλειας. Ο Δήμος Καρπενησίου ανέλαβε την αντικατάστασή της σε εύλογο χρονικό διάστημα. Όμως, Παρήλθε μια τριετία, σχεδόν και ακόμα δεν αντικαταστάθηκε. Πέρσι με απόφαση της Δημοτικής Αρχής κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν παιδικές χαρές σε διάφορα άλλα χωριά με πολύ  μικρότερο αριθμό κατοίκων και παιδιών κατά τους θερινούς μήνες. Εφέτος ακόμα δεν τοποθετήθηκε  παιδική χαρά, παρά τη δέσμευση του κ. Δημάρχου ότι θα είναι έτοιμη  εγκαίρως και μάλιστα με αρκετά όργανα.

Συντήρηση Δημοτικών κτιρίων

Τα διδακτήρια του πρώην Γυμνασίου μας και του Δημοτικού Σχολείου χρήζουν  άμεσης συντήρησης και επισκευής, μικρού, σχετικά, κόστους. Συγκεκριμένα, η μεταλλική σκεπή του διδακτηρίου  του Γυμνασίου, κατασκευής 1966, όπου στεγάζονται  το πνευματικό μας κέντρο και, κυρίως,  το φωτογραφικό μουσείο (2 αίθουσες), το Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο και η πλουσιότατη βιβλιοθήκη μας  χρήζει άμεσης επισκευής καθότι υπάρχει ο κίνδυνος της διάτρησής της και η είσοδος των ομβρίων υδάτων, η οποία θα είναι καταστρεπτική.  Η Δομνίστα, πιστεύουμε πως είναι από τα ελάχιστα χωριά που διαθέτουν αποχωρητήρια, τα οποία κατασκευάστηκαν κατά τη δεκαετία του 1960.  Κατά τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, υπολειτουργούν κατά τους θερινούς μήνες χάρις σε εθελοντές που προβαίνουν κατά διαστήματα στον καθαρισμό τους.

Κοινοτικό Γυμναστήριο, Γήπεδα μπάσκετ, τένις κ.λπ.

Η Δομνίστα από τα τέλη της δεκαετίας του  1950 και αρχές του 1960 διαθέτει Κοινοτικό Γυμναστήριο αναγνωρισμένο από την τότε Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με αποδυτήρια, αποστραγγιστικά έργα κ.λπ. Κατά τα τελευταία χρόνια έχει παντελώς εγκαταλειφθεί. Στο γήπεδο αυτό φιλοξενήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1970  γνωστές ομάδες, όπως ο Παναιτωλικός, η Λαμία, ο Φωκικός κ.λπ., καθώς και ερασιτεχνικές όπως του Καρπενησίου, της Σπερχειάδας, του Αγίου Γεωργίου Φθιώτιδας και όλων των γειτονικών χωριών του Δήμου μας και των όμορων της ορεινής Ναυπακτίας. Κατά τους θερινούς μήνες ακόμα και τώρα, παρά την ακαταλληλότητά του, διεξάγονται αγώνες μεταξύ  ομάδων των όμορων χωριών. Τα γήπεδα μπάσκετ (δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου) και τένις (στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου), καθώς και τα υφιστάμενα αποδυτήρια  χρήζουν και αυτά συντήρησης.

Ύδρευση – Καθαριότητα

Πιστεύουμε πως ο Δήμος μας προβαίνει κάθε χρόνο στον τακτικό και έγκαιρο καθαρισμό –  έλεγχο των δεξαμενών και, κυρίως, στον καθαρισμό των πηγών  ύδρευσης προς αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών για την υγεία μας.  Πάντως επισημαίνουμε πως εφέτος ο καθαρισμός των δεξαμενών έγινε κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, κατά τη γνώμη μας πολύ καθυστερημένα, ενώ  η χλωρίωση των δεξαμενών έγινε αρχές Αυγούστου! Οι περισσότεροι κάδοι των απορριμμάτων στις γειτονιές μένουν εντελώς ακαθάριστοι από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας, πράγμα το οποίο αντιμετωπίζεται εθελοντικά από τους Δημότες.

Αποχέτευση

Η αποχέτευση της Τοπικής μας μας Κοινότητας σε αρκετά σημεία χρήζει επισκευής, καθώς επίσης απαιτείται και η επέκτασή της.  Σημειώνεται ότι   στην Κοινότητά μας  είχαν  γίνει και  έργα βιολογικού καθαρισμού κατά  τη δεκαετία του 1980-1990! Τέλος, νομίζουμε ότι οι δαπάνες για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω αναγκών θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα ανταποδοτικά τέλη, αφού οι παροχές και μόνον της ύδρευσης ξεπερνούν τις 300!.

Κοινοτική Βιβλιοθήκη

Η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Δομνίστας ιδρύθηκε με σχετικό διάταγμα το 1962. Είναι πλουσιότατη, αφού περιλαμβάνει πάνω από 15.000 τόμους βιβλίων. Περιλαμβάνει Τμήματα Ευρυτάνων Συγγραφέων, Ιστορίας 1821, Μικρασιατικής Εκστρατείας, Εθνικής Αντίστασης κ.ά.). Προ ετών ξεκίνησε προσπάθεια καταγραφής  όλων των τόμων από βιβλιοθηκονόμο που είχε προσληφθεί από τον Δήμο Καρπενησίου αλλά, δυστυχώς, έγινε η καταγραφή ελάχιστων μόνον τόμων.  Τέλος, πολλοί τόμοι είναι ατακτοποίητοι λόγω έλλειψης ραφιών. Έγιναν σχετικές αναφορές στο παρελθόν, αρμοδίως, χωρίς σχετική ανταπόκριση. Η  λειτουργία της, όπως και η καθαριότητα του χώρου, επαφίεται στον εθελοντισμό δημοτών μας.

Μνημείο Εθνικής Αντίστασης

Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης χρήζει συντήρησης και παρεμβάσεων καθότι ο χρόνος  έχει αφήσει έντονα σημάδια καταστροφών  σε διάφορα σημεία (στήθη μνημείου, πλακόστρωτα, φωτισμό κ.λπ.).

Οστεοφυλάκιο

Το Κοιμητήριο του χωριού μας, ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της περιοχής, στερείται παντελώς οστεοφυλακίου! Η κατασκευή του κρίνεται ως απαραίτητη και επείγουσα.

Σημεία πληροφόρησης infoKiosk

Τα υφιστάμενα στην Κοινότητά μας σημεία πληροφόρησης των επισκεπτών μας και των κατοίκων μας δεν λειτουργούν  κατά τα τελευταία χρόνια.’’

Και καταλήγει απευθυνόμενη προς την Δημοτική Αρχή:

‘‘Κύριε Δήμαρχε, παρακαλούμε όπως, αφού μελετήσετε τα παραπάνω αναφερόμενα προβλήματα της Κοινότητάς μας,  που αφορούν την υγεία μας, τον πολιτισμό μας και γενικά την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής μας,  δώσετε τις  ανάλογες λύσεις το συντομότερο. Όσον αφορά τα υπάρχοντα χρήματα της ΣΑΤΑ για την Τοπική μας Κοινότητα, αυτά πρόκειται να διατεθούν, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου μας, για την κάλυψη μέρους των μεγάλων προβλημάτων της εσωτερικής οδοποιίας.’’

               

Κεντρικότατος δρόμος του χωριού

Τμήμα του προαύλιο χώρου  του Δημ. Σχολείου, όπου υπήρχε η παιδική χαρά, έρημη καιορφανή οργάνων για μια τριετία

                       

Η Β.  πλευρά του Πνευματικού μας Κέντρου (πρώην Γυμνάσιο). Δίπλα ακριβώς υπάρχει το γήπεδο βόλεϊ