Υπόμνημα προς το ΥΠΕΝ για τα αιολικά στα Άγραφα συντάχθηκε από τους συλλόγους που εναντιώνονται.

2270

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, τέλος Αυγούστου, όπως είχε γράψει ο Ευρυτανικός Παλμός σε εκτενές ρεπορτάζ, μεταξύ εκπροσώπων του Συντονιστικού  Αθήνας, των Ευρυτανικών Συλλόγων, την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη Προστασία του ευρυτανικού Περιβάλλοντος και του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη, συμφωνήθηκε η σύνταξη Υπομνήματος προς τον Υπουργό ΠΕΝ.

Το Υπόμνημα συντάχθηκε και κάνει λόγο για την ακύρωση του ‘εθνικού εγκλήματος’ των Αγράφων.


Συγκεκριμένα, εστιάζει σε θέματα που αφορούν την δέσμευση εκτάσεων Δημόσιας γης εκατομμυρίων τ.μ., που οδηγούν στην απειλή του αγροτουρισμού και της κτηνοτροφίας, την συστηματική παραβίαση του περιβάλλοντος, την χρήση δασικής γης με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις προς όφελος των επιχειρήσεων, καθώς η εκχώρηση δεν εγγυάται το μέλλον των εκτάσεων αυτών. Τονίζεται ακόμη, η βλάβη που θα προκαλέσουν τα αιολικά πάρκα στους υδάτινους πόρους και κατ’ επέκταση στην ασφαλή ύδρευση των κατοίκων, των περιηγητών και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Είναι γνωστό, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει επανειλημμένα προειδοποιητικές επιστολές στην χώρα μας, σχετικά με την παραβίαση των διατάξεων περί δέουσας εκτίμησης των σωρευτικών-συνεργιστικών επιπτώσεων αλλά οι αρμόδιοι εξακολουθούν να κωφεύουν.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω συλλόγων λένε ‘όχι’ στα αιολικά πάρκα και ζητούν την άμεση ακύρωση των αδειών εγκατάστασής τους. Προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, στις ανθρώπινες δραστηριότητες, παραγωγικές, επαγγελματικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και κυρίως στις αξίες που διέπουν τους κατοίκους των Αγράφων.