Χειρόγραφα

0
1845

Γράφει ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος
Συγγραφέας, Αρθρογράφος & Ραδιοφωνικός Παραγωγός theofanhspap@outlook.com
Βιβλιοκριτική: «Ιστορία χωρίς όνομα», το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα Του Στέφανου Δάνδολου, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Κι ήμουν στο σκοτάδι. Κι ήμουν το σκοτάδι. Και με είδε μια αχτίδα (Αγάπη,Κώστας Καρυωτάκης)

Το τρίτο μυθιστόρημα του συγγραφέα Στέφανου Δάνδολου ”Ιστορία χωρίς όνομα” (εκδ. Ψυχογιός, 2017) είναι μια ωδή στον ανεκπλήρωτο έρωτα της σπουδαίας ελληνίδας πεζογράφου Πηνελόπης Δέλτα και του διπλωμάτη – πολιτικού Ίων Δραγούμη – δύο σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Ο συγγραφέας έχοντας ως πυξίδα το ημερολόγιο της Δέλτα και σημαντικά αρχεία της εποχής τους πλάθει από την αρχή την ιστορία τους δημιουργώντας ένα μυθιστόρημα απαράμιλλης ομορφιάς.Το βιβλίο κινείται ανάμεσα σε δύο χρονικές περιόδους: η πρώτη -1908- κατά την οποία η Πηνελόπη Δέλτα νοσηλεύεται στο σανατόριο του Γκάινφαρν στην Βιέννη και στην συνέχεια στον Απρίλιο του ’41 όπου τα γερμανικά στρατεύματα φθάνουν στην Αθήνα -Κατοχή-.
Η ρέουσα γραφή, η περιγραφή των ιστορικών γεγονότων και η αύρα ενός μεγάλου έρωτα
καθηλώνουν τον αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα του έργου. Μέσα από τις σελίδες του έργου παρακολουθούμε τον εύθραυστο ψυχισμό της Πηνελόπης Δέλτα και την απέραντη μοναξιά που σκεπάζει -πολλές φορές- τους φλογερούς έρωτες.
Βιώνουμε την σκληρή εποχή της Κατοχής. Περπατούμε πλάι στον Ίων Δραγούμη και γινόμαστε μάρτυρες στην δολοφονία του – ”ίσως όσοι αγαπούν παράφορα την χώρα τους να τους σκοτώνει η ίδια”-. Ένα βιβλίο εποχής… ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό και μυθιστορηματικό.
Το μυθιστόρημα του συγγραφέα Στέφανου Δάνδολου τιμήθηκε με το βραβείο κοινού Public
2018 ως το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα. Με το ειδικό βραβείο ενηλίκων βιβλιοπωλείων
Public 2018 και το βραβείο κοινού Athens Voice Choice 2017.”Το ξέρω πως είμαι τρελή μα η αγάπη κάποιον τρελαίνει… ” Π. Δέλτα.
Οπισθόφυλλο: Ιούνιος του 1908. Η Πηνελόπη Δέλτα βρίσκεται σε ένα σανατόριο στα περίχωρα της Βιέννης. Είναι μια γυναίκα με κηλιδωμένη ζωή. Σε αυτό το άσυλο των ταλαιπωρημένων ψυχών, μακριά από τις κόρες της, την έστειλαν για να ξεχάσει τον Ίων Δραγούμη, τον γοητευτικό διπλωμάτη που αγάπησε παράφορα, τον άνθρωπο που έγινε η αιτία να κλυδωνιστεί ο γάμος της. Όμως η επίσκεψή του εκεί τα αλλάζει όλα. Με φόντο τις καταπράσινες ερημιές και τα μεσαιωνικά πλακόστρωτα της κεντρικής Ευρώπης θα παλέψει για τη λύτρωση της καρδιάς της, ζώντας μαζί του τρεις μέρες που θα τη σημαδέψουν για πάντα. Τριάντα τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα, και εκείνη, καθηλωμένη στο σαλόνι του σπιτιού της στην Κηφισιά, επιχειρεί τον τελευταίο απολογισμό της ζωής της, έχοντας πάρει μια μοιραία απόφαση. Να ανταμώσει στον ουρανό τον άντρα που στερήθηκε κάποτε. Το Ιστορία χωρίς όνομα είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για το πάθος και την απώλεια, για τον έρωτα και τη μνήμη, για τις δεσμεύσεις της οικογένειας, για το σκοτάδι του πολέμου και τις πιο δραματικές στιγμές της Ελλάδας. Βασισμένος στα ημερολόγιά της, ο Στέφανος Δάνδολος αποτίει φόρο τιμής στον εύθραυστο ψυχισμό της σπουδαιότερης Ελληνίδας συγγραφέως του εικοστού αιώνα. Φέτος, το χειμώνα το έργο θα μεταφερθεί στο θεατρικό σανίδι σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη.Τον αμφιλεγόμενο διπλωμάτη και πολιτικό Ίων Δραγούμη θα ενσαρκώσει επί σκηνής ο ηθοποιός
Τάσος Νούσιας ενώ τον ρόλο της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα (ανάμεσα σε δύο εποχές) θα
υποδυθούν η Μπέττυ Λιβανού και η Μαρία Παπαφωτίου.