Άλλη μια σημαντική πρωτιά για τον Δήμο Καρπενησίου με τις διακρίσεις να διαδέχονται η μια την άλλη. Χρυσό βραβείο και φέτος στο Δήμο Καρπενησίου για το Πάρκο Αποδήμων Ευρυτάνων, στα Βest City Awards 2017, στην κατηγορία Αστική Ανάπλαση -Έργα χώρων αναψυχής. Ένα σύγχρονο πολυθεματικό πάρκο, ένα έργο στολίδι για την πόλη του Καρπενησίου.

Τα Best City Awards απονέμονται για δεύτερη συνεχή χρονιά, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας  τις καλύτερες πολιτικές επιλογές, πρακτικές ή λύσεις που οδηγούν σε ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες πόλεις.

Στην καρδιά της φωτισμένης νυχτερινής Αθήνας, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου η μεγαλειώδης τελετή απονομής των Best City Awards 2017. Ενθουσιασμός και διάχυτο κλίμα γιορτής κατέκλυσε τους περίπου 250 εκπροσώπους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελέχη επιχειρήσεων, στη διάρκεια της βραδιάς απ’ όπου αναδείχθηκαν οι ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες πόλεις της Ελλάδας.

Ο κ. Βεργιαννίτης κρατά το βραβείο

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκε από το Καρπενήσι και παρέλαβε το βραβείο ο Αντιδήμαρχος κ. Κουτρομάνος,  ο Αρχιτέκτονας του έργου κ. Βεργιαννίτης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Φακίτσας.

Το έργο αποτελούσε όραμα πολλών ετώνγια την δημοτική αρχή και η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2012, με τον τότε Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Μπακογιάννη, ο οποίος πέτυχε την χρηματοδότησή του μέσα  από τα προγράμματα  ΕΣΠΑ και ολοκληρώθηκε  το 2016. Τον Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του έργου ανέλαβε, με απόλυτη επιτυχία όπως απεδείχθη, ο αρχιτέκτονας κ. Χρήστος Βεργιαννίτης, που μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τους κατασκευαστές του έργου, κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα Πάρκο νέας γενιάς. Το Πάρκο έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους δημότες και φιλοξενεί στα 13 διαμορφωμένα στρέμματά του, δραστηριότητες ψυχαγωγίας και άθλησης (περιλαμβάνει ποδηλατόδρομο, πίστα skateboard, παιδική χαρά κ.ά) και αποτελεί έναν νέο πυρήνα για το Καρπενήσι λίγα μόλις εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης.

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Ν. Σουλιώτης δήλωσε για την διάκριση στον ”Ευρυτανικό Παλμό”:

”Άλλη μια επιτυχία που μας γεμίζει χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε. Άλλη μια επιτυχία που μας ανεβάζει τον πήχη υψηλότερα και μας υποχρεώνει να δουλέψουμε για ακόμη περισσότερα. Ένα έργο αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας και σκληρής δουλειάς από την φάση της μελέτης, την  διεκδίκηση της χρηματοδότησης και την κατασκευή του.  Συγχαρητήρια στον αρχιτέκτονα του έργου κ. Χρήστο Βεργιανίτη, την κατασκευάστρια εταιρεία και τους μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου. Συνεχίζουμε αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα και σε συνεργασία με την περιφέρεια να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των δημοτών μας και να δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης του δήμου μας”.

Ο Αρχιτέκτονας του έργου κ. Χρήστος Βεργιαννίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το Χρυσό Βραβείο του Πάρκου Αποδήμων Ευρυτάνων και δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό:

‘‘ Στο τελικό αποτέλεσμα αυτό που έχει σημασία είναι οι συλλογική δράση όλων όσων συμμετείχαμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου. Κεντρική ιδέα ήταν η καλή συνύπαρξη και συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, των τεχνικών υπηρεσιών, με στόχο την αναβάθμιση της πόλης για ένα καλύτερο μέλλον. Όραμα πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το Πάρκο Αποδήμων Ευρυτάνων ήταν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο έργο, συμβατό με μια σύγχρονη πόλη, προκειμένου οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι να το απολαμβάνουν’’.

 

Τη βραδιά των απονομών ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιώργος Πατούλης σε μήνυμά του προς βραβευμένους και συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, ανέφερε «Η φετινή ανταπόκριση των Δήμων μάς χαροποίησε ιδιαίτερα, γιατί κατ’ αρχήν σημαίνει ότι ο νέος Θεσμός των Best City Awards καλύπτει για 2η χρονιά τη σημαντική ανάγκη ευγενούς άμιλλας και αναγνώρισης της δουλειάς των ΟΤΑ στη διαχείριση ενός βιώσιμου οικονομικά και πράσινου αστικού περιβάλλοντος. Τα βραβεία λειτουργούν, όχι μόνον ως μέσον αναγνώρισης και περαιτέρω ενθάρρυνσης των Δήμων που διακρίνονται, αλλά και ως πηγή παραδειγματισμού και έμπνευσης για ανάληψη ανάλογων πρακτικών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άλλωστε, η παγκοσμιοποίηση, η οικονομική και τεχνολογική επανάσταση και η κλιματική αλλαγή, έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη της προσαρμοστικότητας για τις πόλεις μας».


Οι χρυσοί νικητές

Στα βραβεία συμμετείχαν και βραβεύθηκαν εταιρείες, φορείς και Δήμοι από όλη την Ελλάδα. Στις διαφορετικές κατηγορίες βράβευσης,

Gold βραβείο απέσπασαν για τα έργα τους οι Δήμοι: Πατρέων, Καρπενησίου, Κηφισιάς, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Άργους -Μυκηνών, Χαλκιδέων, Αμαρουσίου, Ηρακλείου Κρήτης, Γλυφάδας, Χανίων, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ραφήνας – Πικερμίου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Μεταμόρφωσης, Ιλίου, Παλαιού Φαλήρου, Φαρσάλων, Λέσβου, Νέστου, Πειραιά, Νέας Ιωνίας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Ηλιούπολης, Βριλησσίων, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Έδεσσας, Καλαμάτας, Αγ. Δημητρίου – Cοsmοte, Αλίμου, το Λιμενικό Ταμείο Θήρας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από πλευράς εταιρειών και φορέων, Gold βραβείο απέσπασαν οι : WWF Hellas, 0Τ8, NovelTech, ΤΕΜΑΚ, Swarco Hellas, ΔΕΔΙΣΑΧανίων, GlobiLED, Β. Καυκάς και ILS Lighting & City Applications.

Τα τιμητικά βραβεία

Η βραδιά ξεκίνησε με τις απονομές των Τιμητικών Βραβείων προς τους: 1. Κέντρο Πολιτισμού “Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τη συμβολή του στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (παρέλαβε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης Υπεύθυνος Marketing & Επικοινωνίας , Κέντρο Πολιτισμού)

  1. Επιτροπή Καινοτομίας Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ, για το έργο που επιτελεί στην πραγμάτωση της έννοιας των “smart cities” στη χώρα μας (παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Επιτροπής & Δήμαρχος Τρικκαίων) 3. Δήμος Τήλου για την «ενεργειακή επανάσταση» που υλοποιεί στο νησί και 4. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ο Ευαγγελισμός, για την προσφορά Free \Λ/1 ΕΙ σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, που βελτιώνουν τις συνθήκες παραμονής των πολιτών σε αυτό (παρέλαβε η κα Νάγια Μητσάκη-Γκουλάκη, διοικήτρια).