Δεν φαίνεται να τελειώνει εύκολα η μεγάλη κόντρα μεταξύ της αντιπολίτευσης και της δημοτικής αρχής στο Δήμο Καρπενησίου, με τους πρωταγωνιστές να απαντούν διαδοχικά στις κατηγορίες του άλλου. Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες κυρίαρχα θέματα συζήτησης και αντιπαράθεσης του Δημήτρη Λερογιάννη, επικεφαλής της παράταξης ‘Αλλαγή Πορείας’ της μείζονος αντιπολίτευσης και του Δημάρχου Νίκου Σουλιώτη, είναι κυρίως η ιστοσελίδα τουριστικής προβολής του Δήμου, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και διάφορα άλλα θέματα. Και αυτή την εβδομάδα οι δύο πλευρές δίνουν τη δική τους εξήγηση και τις δικές τους διευκρινίσεις.

Σουλιώτης: Προς αποκατάσταση της αλήθειας…

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης χαρακτηριστικά αναφέρει στην απάντησή του:

«Σε συνέχεια των δηλώσεων και της άκαρπης προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με κύριο χαρακτηριστικό την ημιμάθεια και τον λαϊκισμό, με εμφανή την έλλειψη εποικοδομητικών και ουσιωδών προτάσεων για την εξέλιξη του τόπου μας, αποκαθιστούμε για ακόμη μια φορά την αλήθεια ως εξής:

Πανδημία – Εμβολιασμός: Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κεντρικής Κυβέρνησης και στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, ορίστηκε ως κεντρικό εμβολιαστικό κέντρο για το σύνολο των ηλικιακών ομάδων το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. Από την πλευρά μας συμβάλαμε την περίοδο των ακραίων καιρικών συνθηκών και εξασφαλίσαμε τη μεταφορά ανήμπορων συνδημοτών μας από απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου μας έτσι ώστε να μη χαθεί κανένα εμβόλιο. Αναφορικά με τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 60-64 στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας κατανοούμε τις δυσκολίες που προκύπτουν μέσω αυτής της διαδικασίας και από την πρώτη στιγμή παραχωρήσαμε στη διάθεση της 5η ΥΠΕ μια μεγάλη αίθουσα στο Συνεδριακό Κέντρο και την αίθουσα των ΚΑΠΗ ( που ως γνωστόν είναι σε αναστολή). Επίσης, ο Δήμαρχος έθεσε το θέμα σε τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, αλλά η πρόταση αυτή δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με απάντηση των αρμόδιων φορέων του Εθνικού Κέντρου Εμβολιασμού μιας και έχουν οριστεί πανελληνίως τα Κέντρα Υγείας ως εμβολιαστικά κέντρα των συγκεκριμένων εμβολιαστικών ομάδων με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού. 

Τουριστική ιστοσελίδα Δήμου Καρπενησίου: Αναφορικά με τη δημιουργία της τουριστικής ιστοσελίδας του Δήμου μας και το κόστος αυτής, σας γνωρίζουμε ότι το κόστος της δημιουργίας της δυναμικής τουριστικής ιστοσελίδας ανήλθε στο ύψος των 8.500 € όπως επίσημα έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά τη δημιουργία video ψηφιακής εικονικής περιήγησης VR 360 καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού τριών (3) μασκών εικονικής πραγματικότητας. 

Βοήθεια στο Σπίτι: Όπως γνωρίζουμε όλοι, η δυνατότητα πρόσληψης με μόνιμο προσωπικό είναι αδύνατη από την κεντρική κυβέρνηση. Εδώ και 12 χρόνια προκύπτουν κενές θέσεις με αποτέλεσμα το Πρόγραμμα να είναι υποστελεχωμένο και να στηρίζεται στην εσωτερική μετακίνηση προσωπικού αλλά και σε συμβάσεις με συγκεκριμένες ειδικότητες όπου δίνεται η δυνατότητα. Από την πλευρά μας, στο πλαίσιο χαρτογράφησης των θέσεων για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αναφορικά με την προκήρυξη που αφορούσε τη μονιμοποίηση του προσωπικού και την αλλαγή στο καθεστώς αποτυπώσαμε όλες τις θέσεις διεκδικώντας επιπρόσθετα και τις 6 κενές θέσεις. Η έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε μόνο τις ενεργές μέχρι την παρούσα στιγμή θέσεις προσωπικού. Στον τελευταίο προγραμματισμό προσλήψεων δόθηκε η δυνατότητα για κάλυψη των θέσεων που έμειναν κενές το τελευταίο χρονικό διάστημα μιας και η ολοκλήρωση των μόνιμων προσλήψεων που βρίσκεται σε εξέλιξη αποβαίνει χρονοβόρα. Επιπρόσθετα, ο Δήμος Καρπενησίου ενισχύει τη δομή με την κάλυψη του απαραίτητου προσωπικού ( οδηγών) και την κάλυψη των εξόδων για τη μετακίνηση του προσωπικού. Επίσης, σχετικά με τις εξηγήσεις που ζητάτε για την έκθεση του Οικονομικού  Επιτρόπου αναφορικά με τον χρηματοοικονομικό έλεγχο της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ για το οικονομικό έτος 2017 για έλλειψη τραπεζικών λογαριασμών στα υπόλοιπα της γενικής λογιστικής, σας ενημερώνουμε πως η παρατήρηση αναφέρεται σε ανενεργό τραπεζικό λογαριασμό που υπήρχε για τα ΒΣΣ προ δεκαετίας ύψους 1,15 €…., ο οποίος δεν αποτυπώθηκε στα υπόλοιπα της γενικής λογιστικής εκ παραδρομής.

Σίτιση αναπληρωτών καθηγητών: Ενεργοποιήσαμε και φέτος το πρόγραμμα σίτισης αναπληρωτών καθηγητών συνυπολογίζοντας το σύνολο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο Δήμο μας, τις οικονομικές δυνατότητες σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία αλλά και την προτεραιότητα που δίνουμε στην ποιότητα και στη διευκόλυνση του εκπαιδευτικού έργου. Ο αρχικός σχεδιασμός στηριζόμενος στα στατιστικά των προηγούμενων ετών αλλά και στις οικονομικές μας δυνατότητες ενέκρινε τη δυνατότητα σίτισης για 20 εκπαιδευτικούς ( 10 πρωτοβάθμιας και 10 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Ζητώντας το σύνολο των αιτήσεων από τα αρμόδια όργανα της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λάβαμε στο σύνολο 8 αιτήσεις αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 14 Δευτεροβάθμιας τις οποίες εγκρίναμε στο σύνολό τους μιας και δεν απέκλιναν σημαντικά από τον αρχικό σχεδιασμό μας. Επισημαίνουμε πως στους φιλοξενούμενους μαθητές της Εστίας διατίθενται όλα τα γεύματα όπως προβλέπονται.

Ράμπες ΑΜΕΑ στις τράπεζες: Ο Δήμος Καρπενησίου έχει ήδη κάνει παρεμβάσεις και οχλήσεις στα τραπεζικά καταστήματα της πόλης μας τόσο προφορικές όσο και γραπτές για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των συναθρώπων μας με κινητικά προβλήματα ζητώντας την τοποθέτηση ραμπών ΑΜΕΑ. Ήδη, δύο (2) τραπεζικά καταστήματα έχουν ανταποκριθεί θετικά στις παρεμβάσεις μας, προσκομίζοντας μελέτες κατασκευής, σχεδιάζοντας την άμεση υλοποίησή τους. Θέλουμε μια πόλη ανθρώπινη και φιλική και αυτό αποδεικνύεται από την αποτέλεσμα της ανάπλασης της πόλης μας, αλλά και από την μέριμνα και φροντίδα παρεμβάσεων στα σχολεία της περιοχής μας. Αποδεικνύουμε πως η θεωρία μας γίνεται πράξη, ο σχεδιασμός μας είναι στοχευμένος σεβόμενοι τον τόπο μας και τον κάθε δημότη χωριστά.

Προς αποφυγή των ανακριβειών, της ασάφειας και της ημιμάθειας που μόνο σύγχυση προκαλούν και όχι ενημέρωση των δημοτών είμαστε καθημερινά στη διάθεση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης για οποιαδήποτε πληροφορία προκειμένου να γνωρίζουν  τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής αλλά και των υπηρεσιών του Δήμου μας».   

Λερογιάννης: ‘Αλήθεια… Μια λέξη δυσνόητη και ταυτόχρονα απαγορευτική για κάποιους’

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Λερογιάννης, απαντά στη δημοτική αρχή:

«Διαβάσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση του Δημάρχου σχετικά με τις εικόνες ντροπής του κλειστού γυμναστηρίου του 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου. (Επαναλαμβάνουμε…του κλειστού γυμναστηρίου του 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου). Είναι απόλυτα λογικό όταν τόσα χρόνια πορεύεσαι με γνώμονα το ψέμα και την προχειρότητα να σε ενοχλεί η εικόνα της αλήθειας. Κύριε Δήμαρχε, μας κατηγορείτε ότι εισήλθαμε παρανόμως στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου ΕΠΑΛ, χωρίς να έχουμε ενημερώσει την διευθύντρια και παραβιάζοντας τον σχολικό χώρο. Σας υπενθυμίζουμε ότι για να παραβιαστεί κάποιος χώρος, πρέπει πρώτα να φυλάσσεται. Με την επίπληξη που μας κάνατε, αποδεικνύεται ότι δεν γνωρίζετε ούτε στο ελάχιστο την σημερινή κατάσταση του συγκεκριμένου σχολικού κτιρίου. Η οποία επιτρέπει στον καθένα να εισέλθει ανά πάσα στιγμή. Και αυτό είναι που προσπαθούμε να σας επισημάνουμε. Κύριε Δήμαρχε, μας κατηγορείτε ότι τα δύο χρόνια που βρισκόμαστε στην θέση της μείζονος αντιπολίτευσης οφείλαμε να γνωρίζουμε την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στο σχολικό κτίριο. Έχετε απόλυτο δίκιο! Πραγματικά, δύο χρόνια τώρα αγνοούσαμε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Όντως, η μακρόχρονη παρουσία σας στην Αρχή του τόπου έχει δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα και έχει αφήσει άλυτα άλλα τόσα, που δεν σας προλαβαίνουμε. Επίσης, αν τα δύο χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολλά, αναλογιστείτε τα 7 χρόνια δημαρχίας σας και άλλα 4 χρόνια ως αντιδήμαρχος έργων πως μπορούν να χαρακτηριστούν… Κύριε Δήμαρχε, μας κατηγορείτε επίσης για μικροπολιτική. Αν για εσάς η ασφάλεια των μαθητών και η εκπαίδευσή τους αποτελεί θέμα μικροπολιτικής, για εμάς αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Αυτή είναι και η ιδεολογική μας διαφορά. Για το λόγο αυτό, σας καλούμε άλλη μια φορά να αφήσετε τις φθηνές δικαιολογίες και τα ψεύδη και να αναλάβετε τις ευθύνες σας παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μαθητών και των καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου, το συντομότερο δυνατό».