🔥 Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή – Έκτακτα μέτρα σε ισχύ σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας

520
pexels pixabay 301599

Αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών προβλέπεται για την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

🔴 Πολύ υψηλός κίνδυνος (Κατηγορία 4) προβλέπεται για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

🟠 Υψηλός κίνδυνος (Κατηγορία 3) ισχύει για περιοχές της Π.Ε. Ευρυτανίας.


Σε εφαρμογή απαγορεύσεις και αυξημένη ετοιμότητα

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιπυρική περίοδο 2025, τίθεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πολιτών και οχημάτων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, άλση και πάρκα των παραπάνω περιοχών, βάσει του Ν. 998/1979 και των σχετικών αποφάσεων των Αντιπεριφερειαρχών.

Τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των αντίστοιχων Π.Ε. καλούνται:

  • Να ενημερώσουν τους Δήμους και τους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων για την αυξημένη ετοιμότητα σε περίπτωση ανάγκης οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού, βάσει του σχεδίου «ΙΟΛΑΟΣ 2».
  • Να κινητοποιήσουν τις Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας για άμεση συνδρομή στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
  • Στην Π.Ε. Ευρυτανίας, να τεθούν σε ετοιμότητα τα διαθέσιμα μέσα (π.χ. υδροφόρες, χωματουργικά) για κάθε ενδεχόμενο.

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες

Σε πολύ αυξημένη ετοιμότητα τίθενται οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων (ΔΤΕ), Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ), Δημόσιας Υγείας (ΔΔΥ) και Κτηνιατρικής Μέριμνας (ΚΜ) των Π.Ε. Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται αντίστοιχα οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ευρυτανίας, με δυνατότητα άμεσης συνδρομής σε γειτονικές περιοχές εφόσον απαιτηθεί.


Προσοχή στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αγρότες και όσους δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο. Υπενθυμίζεται ότι:

  • Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα μελισσών, η χρήση γυμνής φλόγας (τροχοί, φρέζες, φλόγιστρα κ.λπ.) και κάθε ενέργεια που ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά.
  • Η σχετική οδηγία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

Ενημέρωση πολιτών

Τα Γραφεία Τύπου των Αντιπεριφερειαρχών καλούνται να προχωρήσουν σε έκδοση δελτίου τύπου και διάχυσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών, με κάθε πρόσφορο μέσο.