Έντονες αντιδράσεις για το στέγαστρο στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου.

1156

Αντιδράσεις και μάλιστα πολύ έντονες έχει ξεσηκώσει η κατασκευή νέου στεγάστρου μπροστά από το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στο Καρπενήσι. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο μηχανικός Πέτρος Μπακατσιάς, με δεκάδες σχόλια Καρπενησιωτών να συμφωνούν μαζί του για το στέγαστρο που καταστρέφει την αισθητική και την ιστορικότητα του κτιρίου. Χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσιάς αναφέρει:

«Άγιος Δημήτριος. Το κυριότερο, αν όχι το μοναδικό τοπόσημο της πόλης Καρπενησίου. Το λεξικό περιγράφει ως «τοπόσημο» κάθε «αντικείμενο που χαρακτηρίζει έναν τόπο». Τα τοπόσημα είναι με άλλα λόγια μνημεία που συνδέονται άμεσα με την κοινωνική και την εθνική ιστορία μιας περιοχής, εκφράζοντας βαθύτερες πνευματικές ή καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων της, καθώς και των συλλογικών συναισθημάτων ενός κοινωνικού συνόλου. Οι δεσμοί τους με τους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν είναι πολύ ισχυροί και για τον λόγο αυτόν αναδεικνύονται σε διαχρονικά σήματα κατατεθέντα, υπηρετώντας παράλληλα καθημερινές χρηστικές ανάγκες ή εκφράζοντας ευρύτερες αισθητικές αξίες ενός πληθυσμού.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι τελικά ένα τοπόσημο – μνημείο που μπορεί ο καθένας να ασελγεί πάνω του; Ποιος έδωσε άδεια και ποιος ενέκρινε τη κατασκευή αυτού του εκτρώματος στη πρόσοψη του Ναού;

Οποιαδήποτε ανάγκη ύπαρξης στεγάστρου, που θα «χρησιμεύει» μία ημέρα του έτους όπου και λειτουργεί το εκκλησάκι, δε μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την απαράδεκτη παρέμβαση, από όποια πλευρά και να το εξετάσεις, αρχιτεκτονική, αισθητική, πολεοδομική, ιστορική».

Όσον αφορά το ποιος και με ποια άδεια προχώρησε στην κατασκευή του συγκεκριμένου στεγάστρου, βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Ι.Μητρόπολη Καρπενησίου.