Αλέκος Παναγούλης, Σπύρος Μουστακλής και Σάκης Καράγιωργας, τρεις κορυφαίες μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα (1967-1974).

3656

Με  αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη, μετά από 45 χρόνια, θεωρήσαμε θεμιτό ν’ αναφερθούμε μέσα από την παρούσα στήλη σε τρεις κορυφαίες γνωστές μορφές του αγώνα και της αντίστασης κατά της εφτάχρονης Χούντας των Συνταγματαρχών.

Ο Αλέκος Παναγούλης  (1939-1976), ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος ως φοιτητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου πριν την  Δικτατορία, πολιτικός μετά την πτώση της Χούντας και ποιητής. Με την επικράτηση του καθεστώτος Παπαδόπουλου, μπήκε αμέσως στην αντιδικτατορική πάλη. Κυνηγήθηκε από τους Απριλιανούς, βασανίστηκε και φυλακίστηκε συνολικά πέντε χρόνια. Η κορυφαία πράξη του ήταν η απόπειρα δολοφονίας του Δικτάτορα Παπαδόπουλου στις 13-8-1968, για την οποία δικάστηκε δις σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε με την γενική αμνηστεία του 1973 με την κατάργηση του Στρατιωτικού νόμου, αλλά την Πρωτομαγιά του 1976, ως βουλευτής, σκοτώθηκε σε ένα  ύποπτο τροχαίο ατύχημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Σπύρος Μουστακλής (1939-1986), στρατιωτικός (Αντιστράτηγος). Ως αξιωματικός του Στρατού, εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, έλαβε μέρος στον εμφύλιο (1948-1949), πολέμησε στον πόλεμο της Κορέας (1952-1953) και κατά την εφτάχρονη δικτατορία έλαβε μέρος στο κίνημα του Ναυτικού. Στις 22-5-1973 συνελήφθει και βασανίστηκε επί 47 μέρες στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Από τα βασανιστήρια έμεινε ανάπηρος για την υπόλοιπη ζωή και δεν ξαναμίλησε ποτέ από ανήκεστη βλάβη στο φάρυγγα από τα  βάναυσα κτυπήματα.

Σάκης (Διονύσιος) Καράγιωργας. Πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστήμιου. Πρωτοστατεί κατά την διάρκεια της εφτάχρονης Δικτατορίας στη συγκρότηση της αντιστασιακής οργάνωσης “Δημοκρατική Άμυνα”.Τον Ιούλιο του 1969 συλλαμβάνεται ,καθώς εκρήγνυται στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός , ο οποίος προορίζονταν  για την αντιστασιακή δράση κατά του καθεστώτος. Συνελήφθει, βασανίστηκε απάνθρωπα και όντας βαρειά τραυματισμένος συμμετέχει  στη δίκη της “Δημοκρατικής Άμυνας” κατά την οποία δικάστηκε τον Απρίλιο 1970 σε ισόβια από το Έκτακτο Στρατοδικείο. Η απολογία κατά την δίκη του Σάκη Καράγιωργα αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη και η ίδια η στάση του συνολικά  ιστορικό κεφάλαιο για την Δημοκρατία και την χώρα. Έκτισε την ποινή του μέχρι την γενική αμνηστεία του 1973. Με την πτώση της Δικτατορίας, επέστρεψε, με ακρωτηρισμένο του το ένα χέρι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συμμετείχε στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Νοιώθω ευτυχής και τυχερός ,που κατά τα πρώτα έτη της φοίτησής μου στη Σχολή Αξιωματικών, είχα καθηγητή τον Σάκη Καράγιωργα, αλλά και τους άλλους επίσης αντιστασιακούς Βασίλη Φίλια, Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη και Γιάννη Πανούση. Ευφυέστατα νομίζω, πως το 1982 ο Πρωθυπουργός της “Αλαγής”,Ανδρέας Παπανδρέου, επεχείρησε την “αλλαγή” στα Σώματα ασφαλείας ξεκινώντας από τις Αστυνομικές  Ακαδημίες.

 

  Κώστας Μπουμπουρής

                                                             Αστυν.Δ/ντής ε.α.- Συγγραφέας

                                                                 (k.boubouris@yahoo.gr)