Με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα, ανάρτηση του πρώην Δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή, στην οποία όχι μόνο επιτίθεται προσωπικά στον Ευρυτανικό Παλμό και στη συντακτική ομάδα, αλλά ακυρώνει και το έργο της εφημερίδας στο σύνολό του.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν, παραθέτουμε τα γεγονότα με τη σειρά που έγιναν.

Αλήθεια Νο1

Μετά τη δημοσίευση του φύλλου 910 του Ευρυτανικού Παλμού, την 1η Ιουλίου 2020, στο οποίο κεντρικό μας άρθρο με τίτλο «΄Τρέχει και δεν φτάνει΄ ο Δήμος Αγράφων…» καταγράφει τα γεγονότα για την αρνητική γνωμοδότηση της Ειδικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας για το έργο «Αναβάθμιση ύδρευσης Δήμου Αγράφων» λόγω λάθους στον τίτλο της μελέτης, με τεκμηρίωση από την Υπηρεσία. Δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση από τον κ. Μπαμπαλή, όπως και ήταν φυσικό μιας και σε κανένα σημείο του άρθρου δεν υπήρξε κανένα κομμάτι που να έχει κάποια υπόνοια ή προσπάθεια μείωσης προς το πρόσωπό του, αλλά και το έργο του σαν τέως Δημάρχου του Δήμου Αγράφων. Το ρεπορτάζ αφορούσε αποκλειστικά το πρόβλημα του παρουσιάστηκε στην μελέτη του έργου και την πίεση της σημερινής δημοτικής αρχής για να προλάβει τους χρόνους χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου. Πουθενά στο ρεπορτάζ δεν υπάρχει κάποιο μεμπτό σημείο για τη στάση του κ. Μπαμπαλή ή κάποια άλλη σκοπιμότητα.  

Αλήθεια Νο2

Την αμέσως επόμενη Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020, ο κ. Μπαμπαλής επικοινώνησε με τον Ευρυτανικό Παλμό, προκειμένου να μας στείλει απάντηση στο δημοσίευμά μας και εμείς δεχτήκαμε με χαρά, μιας και πιστεύουμε ακράδαντα στον πλουραλισμό απόψεων αλλά και στο δικαίωμα οποιουδήποτε να απαντά σε ό,τι θεωρεί ότι τον αφορά ή τον θίγει, στα πλαίσια της ευπρέπειας και της ευγένειας φυσικά. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το κείμενο που μας έστειλε ο κ. Μπαμπαλής, ήταν επιθετικό και άκρως προσβλητικό και απαξιωτικό προς εμάς προσωπικά και την εφημερίδα (είναι ακριβώς το κείμενο που την επομένη επιλέγει να κοινοποιήσει από τη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Επικοινωνήσαμε άμεσα μαζί του, ζητώντας του να ξαναστείλει το κείμενο με την άποψή ή την απάντησή με τα επιχειρήματα του στο ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, χωρίς τους χαρακτηρισμούς και τα υβριστικά σχόλια κατά της εφημερίδας και μάλιστα του αναφέρουμε ότι σε περίπτωση δημοσίευσης του άκρως προσβλητικού κειμένου του, θα αναγκαζόμασταν να κινηθούμε νομικά, όπως θα γίνονταν σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση.

Η απάντησή του ήταν αρνητική και μας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να ξανασχοληθεί με το κείμενο και ότι αυτή ήταν η άποψή του, αρνούμενος να διακρίνει την προσωπική του άποψη για την εφημερίδα, από την τοποθέτηση ως αντίλογο πάνω στο ρεπορτάζ. Η απάντηση της εφημερίδας ήταν ότι φυσικά και δεν είχε καμία λογική να δημοσιεύσουμε ένα κείμενο που μας θίγει, όπως και πράξαμε.

Την επόμενη μέρα, 8 Ιουλίου 2020, το ίδιο υβριστικό κείμενο είχε αναρτηθεί στο προσωπικό προφίλ του κ. Μπαμπαλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook), συμπληρωμένο με ειρωνικές εκφράσεις στην εισαγωγή και με την ψευδή δήλωση ότι Ο Ευρυτανικός Παλμός αρνήθηκε να δημοσιεύσει την απάντησή του. Τα άκρως συκοφαντικά και προσβλητικά για την εφημερίδα μας σχόλια ενδεικτικώς, μεταξύ άλλων, επί λέξει, ήταν τα εξής:

«…Παραπλανητικό – άστοχο – αναληθές – ανακριβές και αναξιόπιστο το άρθρο και το πρωτοσέλιδο του Ευρυτανικού Παλμού

… Με τον ψευδέστατο και ανυπόστατο τίτλο “Λάθος η προηγουμένη μελέτη για τις δεξαμενές νερού και τα υδραγωγεία” προσπαθούν να παραπληροφορήσουν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις με μεροληπτική ενημέρωση στους δημότες των Αγράφων…

… Και δεν προσφέρετε καμία υπηρεσία στο Δήμο Αγράφων και τους δημότες μας με τις ανακρίβειες που γράφετε

… Βάλαμε πολύ ψηλά τον πήχη στ’ Άγραφα και γίνεται προσπάθεια μείωσης της δουλείας μας και της επιτυχίας μας από την συγκεκριμένη εφημερίδα που αναφέρει μεταξύ άλλων πως το έργο θα εντασσόταν στο ΕΣΠΑ 2014-2020…».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενημερωθήκαμε από ειδησεογραφικές – ενημερωτικές ιστοσελίδες και blogs ότι ο κ. Μπαμπαλής επικοινωνούσε μαζί τους και πίεζε να δημοσιεύσουν την απάντησή του συμπεριλαμβανομένων των υβριστικών σχολίων προς τον Ευρυτανικό Παλμό. Απαίτηση που φυσικά δεν ικανοποιήθηκε από κανένα μέσο ενημέρωσης, μιας και κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδεοντολογικό.

Να σημειωθεί επίσης ότι το περιεχόμενο της απάντησής του δεν έχει καμιά απολύτως ουσιαστική απάντηση για το αν υπήρξε πρόβλημα στη μελέτη, αλλά εκτός από τα υβριστικά σχόλια προς τον Ευρυτανικό Παλμό, καταγράφει και το ιστορικό της πρώτης φάσης του έργου, προκείμενου να ενταχθεί στη χρηματοδότηση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ζητούμενο του προβλήματος στη μελέτη του έργου που από την ημερομηνία που πρωτοκολλήθηκε (20/03/2019) φαίνεται καθαρά ότι ο κ. Μπαμπαλής, ως Δήμαρχος Αγράφων ακόμα, γνώριζε και δεν είχε φροντίσει να κινηθεί κατάλληλα προκειμένου να γίνει γνωστό το θέμα που είχε προκύψει με τη μελέτη.

Αλήθεια Νο 3

Η τοποθέτηση του κ. Μπαμπαλή ότι ο Ευρυτανικός Παλμός με το ρεπορτάζ του προσπαθεί να μειώσει το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν έχει καμία βάση, μιας και η εφημερίδα έχει φιλοξενήσει και διαφημίσει με κεντρικά δισέλιδα ρεπορτάζ όλα τα έργα της και ήταν το πρώτο μέσο που ο κ. Μπαμπαλής παραχώρησε κεντρική συνέντευξη ποτέ σε ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι ακριβώς στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας (Φ. 910) είχαν φιλοξενηθεί οι αντιπολιτευτικές θέσεις του κ. Μπαμπαλή στον Ευρυτανικό Παλμό και φυσικά ουδέποτε του αρνήθηκε κανείς από τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας να εκφράσει τις θέσεις του, το αντίθετο μάλιστα, έχοντας ο ίδιος αρνηθεί στο παρελθόν, κατά την προεκλογική περίοδο να παραχωρήσει κεντρική συνέντευξη στην εφημερίδα και μάλιστα πριν αυτών των συνυποψηφίων του (τότε Α. Καρδαμπίκη και Χ. Σουλιώτη).

Αλήθεια Νο 4

Το ρεπορτάζ

Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ, ήταν ακριβώς το περιεχόμενο του με αρ. πρωτ. 739/2019 εγγράφου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που παραθέτουμε και φαίνεται καθαρά ότι το εν λόγω άρθρο αποτελεί πιστή, σχεδόν, αντιγραφή αυτού και ότι η εφημερίδα μας, με τη σειρά της, επικοινώνησε αυτό στο αναγνωστικό της κοινό.

Επομένως τίποτα ανακριβές δεν αναγράφεται στο επίμαχο άρθρο της εφημερίδας μας, το οποίο, αντίθετα, αναδεικνύει ένα υπαρκτό πρόβλημα. Στο συγκεκριμένο άρθρο, δεν αναφέρθηκε ποτέ ούτε ότι ακυρώνεται το έργο, ούτε κατηγορήθηκε η πρώην δημοτική αρχή, μιας και φαίνεται καθαρά στο έγγραφο ότι η αρνητική γνωμοδότηση της Ειδικής Υπηρεσίας, είχε φτάσει στο Δήμο Αγράφων από τον Μάρτιο του 2019, όταν ακόμη Δήμαρχος ήταν ο κ. Μπαμπαλής (μέχρι 31 Αυγούστου 2019).

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Υπηρεσίας που έστειλε το έγγραφο από τη Λαμία, το έργο έχει μεν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν τα τεύχη δημοπράτησης και να υποβληθούν ξανά προς έγκριση, για να προχωρήσει η διαδικασία, κάτι που φαίνεται καθαρά στο επίμαχο άρθρο μας. Συγκεκριμένα, από την Υπηρεσία μας τόνισαν ότι θα έπρεπε η δημοτική αρχή μόλις έλαβε το έγγραφο, να λάβει υπόψιν της τις παρατηρήσεις και να επιληφθεί του θέματος από την επόμενη κιόλας μέρα.

Το έγγραφο που αποδεικνύει ποια είναι η αλήθεια και που το ψέμα: