Τους τελευταίους μήνες ολόκληρος ο πλανήτης έχει έρθει αντιμέτωπος με έναν νέο, επίμονο, επιθετικό και άκρως επικίνδυνο εχθρό. Τον ιό CoViD-19. Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Μετά από 11 χρόνια οικονομικής κρίσης, βρεθήκαμε ξανά στο στόχαστρο μιας νέας ασύμμετρης απειλής. Αυτή τη φορά αυτό που απειλείται άμεσα είναι το πρώτιστο ανθρώπινο αγαθό, η υγεία και η ίδια μας η ζωή. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι πολίτες της χώρας αντέδρασαν με τρόπο άμεσο, σοβαρό και με αίσθημα αυξημένης ευθύνης. Τα αποτελέσματα το αποδεικνύουν καθημερινά.

Η εμφάνιση του κορονοϊού, πέραν από την υγειονομική απειλή, έχει και οικονομικές συνέπειες. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων παραμένουν κλειστές για περισσότερο από ένα μήνα και όσες δεν έχουν κλείσει, υπολειτουργούν. Οι καταστηματάρχες αναγνωρίζοντας τα νέα δεδομένα και χωρίς δεύτερη σκέψη υπάκουσαν σχεδόν ακαριαία στις συστάσεις τόσο της κυβερνήσεις όσο και των τοπικών αρχών, γνωρίζοντας από την πρώτη κιόλας μέρα ότι τα μέτρα θα είναι επίπονα και οι συνέπειες τους θα φέρουν τις επιχειρήσεις τους σε οριακό σημείο.

Η παράταξη μας αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες και γενικότερα οι πολίτες του δήμου μας, προτείνει μια δέσμη μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε οι άνθρωποι που πεισματικά παραμένουν και δραστηριοποιούνται οικονομικά στο δήμο, να μην αναγκαστούν να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η δυνατότητα βοήθειας είναι περιορισμένη και ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί θα πέσει για ακόμα μία φορά στις πλάτες των επιχειρήσεων. Παρ’ όλα αυτά στο δήμο πρέπει να σταθούμε δίπλα τους με σταθερότητα και συνέπεια , όπως έπραξαν και πράττουν καθημερινά με τον ίδιο τρόπο που όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας παραμένουν στον τόπο τους και αγωνίζονται.

Συνεπώς προτείνουμε τις έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση επιχειρήσεων του δήμου Καρπενησίου, αλλά και των οικογενειών οι οποίες πλήττονται από την πρωτόγνωρη κρίση:

  • Προσφορά πακέτου δεδομένων ίντερνετ σε μαθητές (κατόπιν συνεννόησης με τους διευθυντές των σχολείων) που δεν έχουν τη δυνατότητα ή την πρόσβαση σε διαδίκτυο, ώστε να παρακολουθούν τα διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια που θα παραμένουν κλειστές οι σχολικές δομές. Το μέτρο αυτό πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Διότι όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης έχουν ήδη ξεκινήσει μαθήματα.
  • Απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του Covid-19 από τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.
  • 50% μείωση του λογαριασμού του νερού για το τρέχον διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί και για το επόμενο δίμηνο
  • Μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% δημοτικών και δημόσιων καταστημάτων ώστε να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση και δυνατότητα ρύθμισης αυτών έως 24 δόσεις.
  • Άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας περί αναστολής των προσαυξήσεων στις οφειλές των δημοτών προς το Δήμο καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.
  • Πρέπει ο Δήμος να ζητήσει επιτακτικά έκτακτη οικονομική ενίσχυση (όχι όμως μέσω δανεισμού) λόγω κρίσης διότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω μείωσης των ανταποδοτικών εσόδων αλλά και αυξημένων υποχρεώσεων. Ενδεχομένως να μπορούσε να τα διεκδικήσει μέσω ενίσχυσης των ΚΑΠ ή του Φιλόδημου II.
  • Άμεσος επανασχεδιασμός του προϋπολογισμού του Δήμου, προσανατολισμένος στα νέα δεδομένα της κρίσης που βιώνουμε.
  • Απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας, φωτισμού και φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί
  • Απαλλαγή καταβολής οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καρπενησίου για το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί.
  • Άμεση ενίσχυση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» και άμεση πληρωμή των εργαζομένων. Ενίσχυση με προσωπικό όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, με μεταφορές προσωπικού από άλλες υπηρεσίες(οδηγούς, διανομείς, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.), ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.
  • Διεξαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας από τον Δήμο (να οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες), καθώς οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να διεξάγονται αιμοδοσίες σε χώρους που θα διασφαλίζουν την προσέλευση πολιτών με ασφάλεια.
  • Πλήρης ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών στη σχέση πολίτη-δήμου ώστε να ελαχιστοποιηθεί η υποχρέωση παρουσίας σε οποιοδήποτε δημοτικό χώρο (έκδοση on line πιστοποιητικών κτλ).
  • Ψηφιακό περιεχόμενο πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην ιστοσελίδα του Δήμου. Δημιουργική απασχόληση παιδιών με ψηφιακά προγράμματα από το προσωπικό παιδικών σταθμών και ΚΠΑΔ.

Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος μας βρίσκεται μεταξύ των λίγων περιοχών χωρίς επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι αποτέλεσμα υπερπροσπάθειας και θυσιών από όλους μας τους συμπολίτες. Δεν πρέπει όμως απλώς να τους το αναγνωρίζουμε.

Πρέπει να τους το ανταποδώσουμε εμπράκτως στο μέτρο του δυνατού. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι χειροπιαστό, απλά εξαγγελίες. Από την άλλη δεν είναι ώρα και ώρα για σπατάλες. Για αυτό το λόγο πήραμε αυτή την πρωτοβουλία και είμαστε βέβαιοι ότι τα μέτρα που προτείνουμε είναι και ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα. Και ευελπιστούμε ότι θα βρουν ευήκοα ώτα.