Φωτογραφίες με μηχανήματα έργου στην περιοχή της λίμνης του Μικρού Χωριού, μας έστειλε αναγνώστης μας προκαλώντας απορία για το λόγο ύπαρξής τους στο σημείο. Ο Ευρυτανικός Παλμός μίλησε με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, Αριστείδη Τασιό για το θέμα και η απάντηση ήταν ότι γίνεται ανάπλαση στο χώρο προκειμένου να είναι επισκέψιμο από τουρίστες και ντόπιους και γενικότερα να αξιοποιηθεί. Συγκεκριμένα, ο κ. Τασιός μας ανέλυσε το έργο ως εξής:

«Με εντατικούς ρυθμούς προχωράμε στην αποκατάσταση της φυσικής κοίτης της μικρής λίμνης που υπάρχει στη θέση “Χαλάσματα -Κεφαλόβρυσο” Μικρού Χωριού και ειδικότερα στον άξονα του υδατορέματος Κεφαλοβρύσου.

Η παρέμβασή μας αυτή επιτυγχάνει τρεις στόχους: 

Καταρχήν βελτιώνουμε την προσβασιμότητα στην περιοχή της λίμνης, ένα μέρος μεγάλης αισθητικής και τουριστικής σημασίας. Η πρόσβαση γίνεται πλέον πολύ εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα που είχε πριν την παρέμβασή μας το σημείο αν και περιμετρικά ήταν ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αποθάρρυνε τον επισκέπτη καθώς τα νερά της λίμνης ήταν αβαθή και ελώδη και σε κακή αισθητική και λειτουργική κατάσταση. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων μας, και την ολοκλήρωση της πλήρωσης της λίμνης μέσω του παρακείμενου αρδευτικού αύλακα θα μπορούμε να μιλάμε για ένα έργο με λειτουργικό, αισθητικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα, και με πλήρη αποκατάσταση των φυσικών χαρακτηριστικών της λίμνης, η οποία θα είναι πλέον εύκολα επισκέψιμη και με χρήση ακόμη και για εναλλακτικό τουρισμό. 

Δεύτερον, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα κατά τους χειμερινούς μήνες του 2022 προστατεύοντας τα υφιστάμενα τεχνικά έργα και τις παρακείμενες ιδιοκτησίες. Συγκεκριμένα, μετά από μετατόπιση ογκωδών λίθων στη στέψη του φυσικού φράγματος της λίμνης σε συνδυασμό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα της εποχής, είχε δημιουργηθεί πρόβλημα στο τεχνικό του υδατορέματος στη συμβολή του με το δρόμο Νέου-Παλιού Μικρού Χωριού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται  προβλήματα στην οδική σύνδεση αλλά και σε παρακείμενες ιδιοκτησίες. Με τις εκτελεσθείσες εργασίες επετεύχθη η αποκατάσταση της ομαλής υπερχείλισης των υδάτων στην εν λόγω θέση για την άρση της επικινδυνότητας στο κατάντι δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και η προστασία του. 

Τέλος στην καρδιά της Ποταμιάς δημιουργούμε ένα εύκολο στην πρόσβαση σημείο για απόληψη ικανής ποσότητας υδάτων για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή. Η εν λόγω φυσική λίμνη αποτελεί ιδανικό ταμιευτήρα για την αντιμετώπιση αυτού του είδους φυσικών καταστροφών που γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω και της κλιματικής κρίσης».