Στα πλαίσια Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, στις 10 Μαρτίου 2020, κατέθεσα Αναφορά με θέμα «Λήψη μέτρων και οικονομική ενίσχυση των πληγέντων επιχειρήσεων του Ν. Ευρυτανίας λόγω κορονοϊού Covid-19», προς τους Υπουργούς: Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, Οικονομικών κ.Χρήστο Σταϊκούρα με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη. προκειμένου να παρθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις του Ν. Ευρυτανίας η πανδημία του κορονοϊού Covid-19. Σήμερα 07 Απριλίου 2020, σας κοινοποιώ την απάντηση στην Αναφορά μου,του Υπουργού Τουρισμού και σύντομα θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη του Υπουργού Οικονομικών.

“Κύριοι Υπουργοί,

Όπως είναι γνωστό σε όλους, στον ορεινό και απομονωμένο Νομό Ευρυτανίας, μετά από προσπάθειες ετών, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια σημαντική τουριστική υποδομή, η οποία αποτελεί την μοναδική ελπιδοφόρα πηγή εισοδήματος και απασχόλησης της τοπικής κοινωνίας.

Το τουριστικό προϊόν του Νομού, αν και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των ειδικών μορφών Τουρισμού, με επίκεντρο τον χιονοδρομικό τουρισμό, είναι απολύτως ευάλωτο, τόσο στις καιρικές συνθήκες, όσο και στην μικρή αγορά που διαμορφώνεται στην ελληνική πραγματικότητα, η οποία αποτελεί το 98% της πελατείας μας και στις εκάστοτε κρατούσες οικονομικές συνθήκες της χώρας και των νοικοκυριών.

Η πελατεία μας η οποία απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από Έλληνες, οργανωμένα γκρουπ Ελληνικών Τουριστικών Πρακτορείων, ΚΑΠΗ, Συλλόγους, Σχολικές Εκδρομές, Θρησκευτικές Εκδρομές, Προετοιμασία Αθλητών και Αθλητικών Ομάδων, Χιονοδρόμους, Μεμονωμένους Περιηγητές κλπ, τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης μειώθηκε στο ένα πέμπτο της κίνησης πριν την κρίση, με αποτέλεσμα ο μοναδικός κλάδος απασχόλησης να «ψυχορραγεί μεταξύ ζωής κα θανάτου».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι τελευταίες εξελίξεις με την εξάπλωση του corona virus και τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που έλαβε η πολιτεία, δημιουργούν  συνθήκες οικονομικής ασφυξίας των τοπικών επιχειρήσεων, αν όχι πλήρους καταστροφής.

Με βάση τα προαναφερόμενα κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας, δεδομένου του ότι ακυρώνονται ώρα την ώρα όλες οι κρατήσεις μέχρι τον Ιούνιο 2020.

Αν συνυπολογίσουμε την χαμηλή πληρότητα του πρώτου διμήνου του 2020, εξαιτίας της ελάχιστης χιονόπτωσης, επιβάλλεται η άμεση αντίδραση της πολιτείας, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταπεξέλθει:

  • Στην μισθοδοσία προσωπικού
  • Στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές
  • Στις ανάγκες αξιοπρεπούς προετοιμασίας των καταλυμάτων

    (πχ θέρμανση)

  • Στις πάγιες υποχρεώσεις, ΕΦΟΡΙΑ, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, ρυθμίσεις οφειλών κλπ. 

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε:

1.Πάγωμα των τρεχουσών υποχρεώσεων, όπως αναφέρονται παραπάνω για έξι μήνες.

2.Πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων για έξι μήνες, χωρίς να χαθούν οι ρυθμίσεις.

3.Ισοκατανομή των σχολικών εκδρομών για όλο το έτος 2020.

4.Ισοκατανομή της προετοιμασίας των Εθνικών Ομάδων ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.

5.Ισοκατανομή κοινωνικού τουρισμού για τα δύο επόμενα χρόνια.

6.Οικονομικά κίνητρα, με την χορήγηση άτοκων δανείων κίνησης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

7.Στοχευμένη διαφήμιση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Με εκτίμηση

Ο Αναφέρων

Κώστας Κοντογεώργος

Βουλευτής Ευρυτανίας”