Έφυγαν ήδη οι πρώτες αποστολές από τους Δήμους

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Επιμελητήρια και 5η ΥΠΕ ξεκίνησε τη συγκέντρωση ειδών

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μαζί με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και τα Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας ξεκινάει εκστρατεία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της νότιας Τουρκίας και της βόρειας Συρίας.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια, μετά από επικοινωνία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού με τις Πρεσβείες της Τουρκίας και της Συρίας στην Ελλάδα, καθορίστηκαν τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι σεισμόπληκτοι και ξεκινά η συγκέντρωσή τους ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκαν τα ακόλουθα:

Τρόφιμα μακράς διαρκείας: Όσπρια, ζυμαρικά, παξιμάδια, κονσέρβες παντός τύπου, ζάχαρη, αλάτι – πιπέρι, γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος, μπισκότα, ξηροί καρποί. 

Ένδυση: Παλτά, ζακέτες, πουλόβερ, παντελόνια, γάντια, κασκόλ, κάλτσες, εσώρουχα, παπούτσια (ενηλίκων & παιδικά).

Είδη Γενικής Χρήσης: “KIT” ατομικής υγιεινής για γυναίκες, ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί), πάνες, σκηνές, ράντζα (πτυσσόμενα κρεβάτια με στρώμα), κουβέρτες, μαξιλάρια, υπνόσακοι, παγούρια, φακοί με μπαταρίες, powerbanks, είδη μαγειρικής (μπώλ, κατσαρολάκια, μπρίκια, κουταλομαχαιροπίρουνα).

Η συγκέντρωση των ειδών ξεκινά από την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 17 του μηνός. Από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, μπορούν όλοι να προσέρχονται στα Διοικητήρια των Περιφερειακών Ενοτήτων:

Άμφισσα: Γιδογιάννου 31 & Κόντου

Θήβα: Τέρμα Μακαρίου

Καρπενήσι: Γ. Καραϊσκάκη 1

Λαμία: Λ. Καλυβίων 2

Λιβαδειά: Φίλωνος 35-39

Χαλκίδα: Λεωφ. Χαϊνά 93

Την επιχείρηση συντονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Ιωάννης Περγαντάς, ο οποίος δήλωσε: «Οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα, θρησκείες και εθνικότητες. Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή, το να σταθούμε στο συνάνθρωπο που υποφέρει είναι ύψιστο ανθρωπιστικό καθήκον. Απευθύνουμε κάλεσμα ανθρωπιάς, που έχει αποδείξει ότι έχει περίσσευμα ο λαός της Στερεάς Ελλάδας, ώστε να απαλύνουμε το πένθος, τη θλίψη και την αγωνία των συνανθρώπων μας. Ευχόμαστε ολόψυχα να ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες απώλειες».

Έφυγαν ήδη οι πρώτες αποστολές

Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου από Καρπενήσι και Άγραφα

Οι δύο δήμοι του νομού ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΕΔΕ έστειλαν ήδη τις πρώτες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκαν μέχρι τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Μετά τη συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Οι παλιότεροι έλεγαν…”Δεν έχει σημασία πόσα έχεις αλλά πόσα δίνεις…” διότι σίγουρα όταν μας διακατέχει το αίσθημα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, οι αξίες της ανιδιοτέλειας, του αλτρουισμού και της φιλανθρωπίας παίρνουν άλλη αξία.

Είμαστε πολύ περήφανοι, που για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι των Αγράφων, ενός ορεινού κ σχετικά φτωχού Δήμου της χώρας, απέδειξαν ότι ο ανθρώπινος πόνος δεν γνωρίζει θρησκεία, σύνορα και χρώμα αλλά κινητοποιήθηκαν αμέσως διοργανώνοντας μεγάλη δράση συγκέντρωσης βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και στις αποθήκες του Δήμου Αγράφων, συγκεντρώθηκαν πολλά είδη πρώτης ανάγκης ενώ σημαντική ήτανε και η πρωτοβουλία του Συλλόγου των Γυναικών της Βαλαώρας για να γίνει το μέγεθος της βοήθειας μεγαλύτερο. Οι άνθρωποι των Αγράφων, απέδειξαν ότι έχουν μεγάλη καρδιά, φροντίζοντας να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι κ εκτεθειμένοι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες προσφέροντας πολλές φορές κ από το υστέρημά τους. Πολλά τα “ευχαριστώ” για όλους όσους βοήθησαν με οποιαδήποτε τρόπο σε αυτή τη δράση ανθρωπιάς!»

Από την πλευρά του ο Δήμος Καρπενησίου αναφέρει: «Η ανταπόκριση των δημοτών, των συλλόγων και των φορέων υπήρξε συγκλονιστική. Μια γιγάντια προσφορά και συγκινητική ανταπόκριση στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Δήμος Καρπενησίου απέδειξε έμπρακτα τι σημαίνει αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Από την πρώτη στιγμή ευαισθητοποιήθηκαν άμεσα οι συνδημότες μας και προσέφεραν αναγκαία  είδη με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ένας τεράστιος όγκος προϊόντων. Αξιοσημείωτη είναι η οργάνωση όλων αυτών των προσφερόμενων αγαθών, η διαλογή, η ομαδοποίηση και η συσκευασία των ειδών από την ομάδα εργασίας που ορίστηκε από το Δήμο Καρπενησίου ώστε η βοήθεια να φτάσει οργανωμένα και στοχευόμενα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας. Το πρωί της Τρίτης οχήματα του Δήμου Καρπενησίου μετέφεραν τα είδη που συγκεντρώθηκαν σε κεντρική αποθήκη της Λαμίας όπως όρισε η ΠΕΔ  Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΔ) και άμεσα η ΚΕΔΕ θα αναλάβει την ευθύνη μεταφοράς τους στις πληττόμενες χώρες. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου δήλωσε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημότες του Καρπενησίου, τους συλλόγους και τους φορείς που ανταποκρίθηκαν με τόσο μεγάλη συγκίνηση στο κάλεσμά μας και προσέφεραν από το υστέρημα τους βοήθεια στους πολύπαθους λαούς», «το αλληλέγγυο Καρπενήσι είναι για ακόμη μια φορά εδώ.»»