Κόντρα φαίνεται να ξεκινά ανάμεσα στους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας και του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, κ. Σταύρου Κουταλιανού, ύστερα από τις οδηγίες του τελευταίου για την ορθή χρήση του νέου αξονικού τομογράφου. Χαρακτηριστικά αναφέρουν σε επιστολή τους προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου:

«Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε στους ιατρούς του ΙΣΕ και κοινοποιήθηκε στον τοπικό Τύπο από τη Διοίκηση του Γ.Ν. Καρπενησίου ο κανονισμός λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου. Μετά από σειρά ερωτημάτων και ενστάσεων από ιατρούς – μέλη του ΙΣΕ το Θέμα συζητήθηκε στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ στις 24/10/2019 και Θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

Δεν είναι πρακτικό – και σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν εφικτό – τα ραντεβού να κλείνονται από τον παραπέμποντα/Θεράποντα ιατρό και μάλιστα σε συγκεκριμένες ώρες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Διοίκησης του Γ.Ν.Κ. Για παράδειγμα ο Θεράπων ιατρός ενδέχεται να είναι συνάδελφος εκτός Ευρυτανίας ή/και η εξέταση του ασθενούς να γίνεται απογευματινές ώρες ιατρείου ή και βραδινές ώρες εφημερίας δομής ΕΣΥ. Η συνήθης πρακτική όσον αφορά τις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις είναι ο ίδιος ο ασθενής να κλείνει το ραντεβού του, σε συνεννόηση με τη Γραμματεία του Τμήματος.

Στον κανονισμό λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου αναφέρεται ότι ο εξωτερικός ασθενής Θα πρέπει να προσκομίζει πλήρες ιατρικό ιστορικό από τον παραπέμποντα ιδιώτη ιατρό. Δεδομένου όμως ότι τόσο στα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα, όσο και στα Δημόσια Νοσοκομεία ο ασθενής προσέρχεται με το προβλεπόμενο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται οι απαραίτητες για την εξέταση κλινικές πληροφορίες, θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση πλήρους ιατρικού ιστορικού, ούτε φυσικά η προσωπική συνεννόηση με τον Ακτινοδιαγνώστη που Θα γνωματεύσει την εξέταση.

Τέλος στην παράκληση της ανακοίνωσης προς τους ιατρούς όπως οι παραπομπές για Αξονική Τομογραφία να γίνονται αυστηρά σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις και να μην αποτελούν ‘εύκολη λύση’, θα Θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι το σύνολο του ιατρικού κόσμου σε καμία περίπτωση δε θα επιβάρυνε ασθενή με μη απαραίτητη εξέταση και μάλιστα ειδικά στην περίπτωση της Αξονικής Τομογραφίας που όπως είναι γνωστό ο ασθενής υποβάλλεται σε ακτινοβολία.

Το ΔΣ του ΙΣΕ εκφράζει την ικανοποίηση των ιατρών – μελών του για την έναρξη λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου που Θα επιτρέπει στους ασθενείς – κατοίκους του νομού μας να εξετάζονται στον τόπο τους αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και το κόστος της μετακίνησης. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος με την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και παράίατρικού προσωπικού».