Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αντιμετώπισε αποτελεσματικά το καιρικό φαινόμενο που έπληξε από τα ξημερώματα της Κυριακής 05 Φεβρουαρίου 2023 τις περιοχές της Ανατολικής Λοκρίδας, της Βόρειο-Κεντρικής Εύβοιας και της Επαρχίας Θηβών και έπειτα την Επαρχία Λιβαδειάς, τα ορεινά της Φωκίδας και την κεντρική Φθιώτιδα. Αναμενόμενες για την εποχή είναι οι χιονοπτώσεις στην Π.Ε. Ευρυτανίας, όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα λόγω παγετού.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός έθεσε σε επιφυλακή τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από το Σάββατο 04 Φεβρουαρίου, ενώ προκάλεσε τηλεδιάσκεψη με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες την Δευτέρα 06 του μηνός για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων (ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, εθελοντές κλπ.). Συμμετείχε ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμπέτσος, όπως και ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Πολύζος Ζώης.

Διαπιστώθηκε η διαθεσιμότητα άνω των 350 μηχανημάτων, ενώ λειτούργησαν 43 σταθμοί άλατος. Συνολικά, αναπτύχθηκαν περισσότερα από 250 μηχανήματα, με αποτέλεσμα να παραμείνει λειτουργικό το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με ελάχιστες εξαιρέσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Έντονο ήταν το πρόβλημα στο δρόμο Ψαχνά – Προκόπι της Π.Ε. Εύβοιας, λόγω της πτώσης δένδρων στο οδόστρωμα. Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας για την κοπή και την απομάκρυνση των κορμών. Προληπτικά απαγορεύθηκε η κυκλοφορία, ενώ υπήρξε μέριμνα για να μην αποκοπεί ο νομός και οι αναγκαίες μετακινήσεις γίνονταν συνοδεία εκχιονιστικών μηχανημάτων και οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας.

Πέραν των εκχιονισμών, ειδική μέριμνα υπήρξε για συμπολίτες μας με ιατρικά προβλήματα. Αναπτύχθηκε μηχανισμός προσωρινής φιλοξενίας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά και διαμονή σε ξενοδοχειακή μονάδα νεφροπαθούς, αλλά και ασθενούς που χρήζει μηχανικής υποστήριξης.