Αντωνίου Ιωάννης

19053

Όνομα: Αντωνίου Ιωάννης

Τόπος Κατοικίας: Καρπενήσι – Θεσσαλονίκη

Ιδιότητα: Πρωταθλητής Χιονοδρομίας (Αλπικό σκι)

Συμμετοχές- Διακρίσεις:

Μέλος της Εθνικής Ελλάδας Ανδρών Χιονοδρομίας από το 2011

Κατέκτησε 10 φορές το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Χιονοδρομιας και Κύπελλο σε όλες τις κατηγορίες

Συμμετείχε σε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα νέων αλπικού σκι:

Στο Roccaraso της Ιταλίας το 2012.(3η θέση στο SL & 3η θέση στο GS στην κατηγορία 95-96).

Στη Jasna της Σλοβακίας το 2014

Στο Hafjell της Νορβηγίας το 2015

Στο Sochi της Ρωσίας το 2016

Συμμετείχε σε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών αλπικού σκι:

Στο Schladming της  Αυστρίας 2013

Στο Vail/Colorando των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 2015

Στο Sen. Moritz της Ελβετίας το 2017

Στο Χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων EYOF της Ρουμανίας το 2013

Συμμετείχε σε 250 διεθνείς αγώνες σε: (Αυστρία, Αργεντινή, Βοσνία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία,  Ιταλία, Ιράν, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, FYROM, Σλοβακία, Τσεχία, Τουρκία, Νορβηγία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής )

Συμμετείχε σε δύο αγώνες Europa Cup στο Borovets Βουλγαρίας το 2014

Προπονητής: Πάππος Στέργιος

Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία: Η πόλη του Καρπενησίου

Στάση ζωής: ‘‘Όσο ζω μαθαίνω…  αλλά με δύσκολο τρόπο’’, (Donald Duck).

 

‘‘Από την κορυφή του Βελουχίου, στην κορυφή του κόσμου’’ θα μπορούσε να έχει σαν τίτλο το αφιέρωμα στον Ευρυτάνα αυτής της εβδομάδας. Ο λόγος για τον Γιάννη Αντωνίου που ξεκινώντας από το Καρπενήσι, έχει κατακτήσει κυριολεκτικά τις πίστες των χιονοδρομικών κέντρων, έχει καταφέρει σήμερα να βρίσκεται στην κορυφαία δυάδα στην πανελλήνια κατάταξη και να ανήκει στην elit της παγκόσμιας κατάταξης στο άθλημα της χιονοδρομίας. Κάνοντας την ανασκόπηση του 2017, ο Γιάννης ήταν είχε δυναμική παρουσία στο άθλημά του, σε μηνιαία βάση, τόσο σημαντική πολλές φορές, που αναρωτιέται κανείς αν μπορούν να ισχύουν πραγματικά οι περιορισμοί διάκρισης, μιας μικρής πόλης σαν το Καρπενήσι. Σίγουρα ακόμα και να ισχύουν, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο Γιάννης έχει την ‘‘στόφα’’ του πρωταθλητή, εργατικός, τολμηρός, επίμονος στον στόχο, χαμηλών τόνων, με προσωπικότητα και μια οικογένεια πίσω του, στο Καρπενήσι να τον στηρίζει. Με την πίστη ότι έχει όλο το υπόβαθρο να φέρει και μια Ολυμπιακή διάκριση, ο Γιάννης Αντωνίου είναι όχι μόνο ο Ευρυτάνας της εβδομάδας, αλλά και ο Ευρυτάνας για το 2017.

Στην elit του κόσμου κατακτώντας την 425η θέση στην παγκόσμια κατάταξη

ΕΠ. Γιάννη ποιος είναι ο προσωπικός απολογισμός για το 2017;

ΓΑ. Την περσινή σεζόν (τον χειμώνα του 2017) δεν ξεκίνησα καθόλου καλά. Κι αυτό γιατί άλλαξα πολλά στοιχεία στην τεχνική μου, με αποτέλεσμα μέχρι να τα «κατακτήσω» να είμαι πολύ ασταθής. Φέτος όμως η σεζόν ξεκίνησε πολύ καλύτερα, έχω ήδη κάνει πολύ καλά αποτελέσματα και είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Έχω κάνει 26,76 βαθμούς στη Βοσνία ατομική επίδοση στη Τεχνική Κατάβαση SL και η καλύτερη τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και στη Γιγαντιαία Τεχνική Κατάβαση GS  46.22 βαθμούς.

ΕΠ. Το Καρπενήσι έχει τις προϋποθέσεις για να κάνει ένας αθλητής πρωταθλητισμό στο σκι; Και τι θα μπορούσε πιθανά να βελτιωθεί;

ΓΑ. Το Καρπενήσι και το Χιονοδρομικό του Κέντρο είναι πολύ καλό για να ξεκινήσει κάποιος το σκι. Προσφέρεται ιδιαίτερα για τις μικρές ηλικίες, καθώς έχει πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας για όλους. Επίσης, στην πόλη του Καρπενησίου μπορεί ένας αθλητής να βρει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να βελτιώσει την Φυσική του Κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Για να κάνεις όμως πρωταθλητισμό σε υψηλό επίπεδο, στη Χιονοδρομία, είναι απαραίτητο να ταξιδεύεις πολύ όπου είναι αναγκαίο. Πρέπει, δηλαδή, να ακολουθείς το χειμώνα και τα χιόνια (π.χ. νότιο ημισφαίριο ή Άλπεις το καλοκαίρι) και στη συνέχεια είσαι αναγκασμένος να μετακινείσαι σε μεγάλες αποστάσεις ακόμη και για τους αγώνες.

Με τους γονείς του, καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Δημήτρη Αντωνίου και Βασιλική Σιούτα στον Παρνασσό, όπου πήρε τo 2o χρυσό μετάλλιο το 2017

ΕΠ. Ποιες θυσίες πρέπει να κάνει ένας νέος άνθρωπος για ακολουθήσει τον πρωταθλητισμό;

ΓΑ. Πολλές θυσίες σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, αλλά κερδίζει και πολλά περισσότερα. Η φύση του αγωνίσματος είναι τέτοια που πρέπει να βρίσκομαι σε κίνηση συνεχώς.

ΕΠ. Γιάννη ταξιδεύεις συχνά για να συμμετάσχεις σε ευρωπαϊκούς αγώνες; Ποιος ο στόχος των συμμετοχών αυτών;

ΓΑ. Ταξιδεύω μόνιμα ακολουθώντας το καλεντάρι των αγώνων. Στόχος μου είναι να μπορέσω, κάνοντας καλό σκι,  να κατεβάσω όσο περισσότερο γίνεται τη βαθμολογία μου για να βελτιώσω τη θέση μου στην παγκόσμια κατάταξη. Μετά τα τελευταία αποτελέσματα βρίσκομαι στη 425η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στην Τεχνική Κατάβαση SL,  κάτι που είναι πολύ δύσκολο για αθλητή μη Αλπικών χώρων (η 500αδα θεωρείται η Elit) επί συνόλου 4500 αθλητών παγκοσμίως. Είναι γεγονός ότι η μεγάλη μου συμμετοχή σε 250 διεθνείς αγώνες, σε  4 παγκόσμια πρωταθλήματα νέων και σε 3 παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών,  μου δίνουν δύναμη και προσδοκία να κάνω ακόμα περισσότερα  πράγματα.

Σε ηλικία 18 ετών τότε ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην αφή της Ολυμπιακής φλόγας

ΕΠ. Στο πλευρό σου πάντα είναι η οικογένειά σου. Πόση δύναμη σου δίνει αυτό;

ΓΑ. Χωρίς τη συμπαράσταση των δικών μου ανθρώπων δε θα είχα φτάσει αυτό το επίπεδο. Η οικογένεια παρέχει την ηρεμία και τη σταθερότητα που χρειάζομαι. Δεν είναι τυχαίο ότι και στον ελάχιστο χρόνο που έχω επιστρέφω στην εστία μου.

3η Παγκόσμια Θέση Κατηγορία Παίδων στο Roccaraso της Italia το 2012
Απονομή σε μαθητικούς αγώνες Χιονοδρομίας το 2003

ΕΠ. Ποιοι είναι οι αθλητικοί στόχοι για το 2018;

ΓΑ. Όπως είπα και πριν , στόχος μου είναι πάντα η  βελτίωση της  θέσης  μου στην παγκόσμια κατάταξη. Ιδιαίτερα για φέτος, όμως, κύριος στόχος μου είναι και η πρόκρισή μου στους Ολυμπιακούς αγώνες.

ΕΠ. Πως οραματίζεσαι την ζωή σου το 2028;

ΓΑ. Πραγματικά δεν ξέρω… το βλέπω πολύ μακρινό.  Αυτό που εύχομαι είναι να είμαι υγιής και να συνεχίσω να βλέπω το μέλλον με ανοιχτό μυαλό.

Με κάθε τρόπο… πάντα προς την κορυφή…